Kolumnit

Guns N' Rosesin keikan "kaljaraivo" oli unohtumaton kokemus

Kolumni: Kantolan tapahtumapuistossa musiikki rokkasi, mutta anniskelualueella mentiin mollisoinnuin.

Hannu Kivimäki
Guns N' Rosesin keikan "kaljaraivo" oli unohtumaton kokemus
Lauri LehtinenAamulehti

Kun alkuperäiskokoonpanoaan lähennellyt Guns N' Roses saapuu Suomeen pitkän tauon jälkeen, tykittää kolmen tunnin pläjäyksen ja ilta päättyy Paradise Cityyn sekä ilotulitukseen, mistä odottaisit lööppien kirkuvan keikkailtana?

Ei, ei musiikista, vaan totta kai alkoholista. Kaljasta. Oluesta. Bissestä.

Ilta-Sanomien lööppikäsitteestä kaljaraivo pieni tiivistys asiaan vihkiytymättömille: kalja loppui Kantolan tapahtumapuiston anniskelualueella yhdestä myyntipisteestä, kansa suuttui ja järjestäjä sai selitellä.

Pääsin kokemaan tämän mystisen raivon livenä. Ymmärrän kansan suuttumuksen ainakin osittain.

Anniskelualueen myyntipisteisiin oli kertynyt melkoiset jonot jo ennen ensimmäisen lämppärin, Michael Monroen, mainion setin loppua. Henkilökuntaa oli silmämääräisesti todella vähän.

Viimeisen silauksen toi kaljan loppuminen yhdeltä myyntipisteeltä. Kalja loppui noin kello 20.10, kun Guns N' Rosesin piti aloittaa alkuperäisen arvion mukaan kello 20.45.

Miesvoittoinen 55 000-päinen yleisö, lauantainen kesäilta ja Guns N' Roses. Yllättyikö järjestäjä todella katsojien tarpeesta juoda olutta?

Olin jonottanut kaljan loppumishetkellä noin 45 minuuttia ja olin edennyt puoleentoista metriin tiskistä. Tunnelma oli todella tiivis ja töniminen jatkuvaa, kuten sopi odottaakin.

Tieto oluen loppumisesta saavutti aluksi hitaasti jonottajat.

Kun pääsin tiskille, asiakaspalvelijat ripustivat yläpalkkeihin "Olut loppu"-kylttejä. Siitähän se ilo sitten repesikin.

Osa jonottajista rynni tiskille ja pyrki ilmeisesti kaatamaan tiskin asiakaspalvelijoiden päälle. Vedin tiskiä itseäni kohti, jottei se kaatuisi. En halunnut menettää tunnin jonottamiseni tulosta.

Olinhan lähellä maalia!

Ihmisten raivo ja kärsimättömyys johti siihen, että ani harva pääsi tiskiltä pois niine drinkkeineen, joita enää oli myytävänä. Juomaa läikkyi ja kaatoipa yksi mies juomaa ohi pyrkineen naisen kaula-aukkoonkin.

Olen 201 senttiä pitkä, joten selvitin elävänä tieni kahden drinkin ja vesipullon kanssa pois. Aikaa anniskelualueelle saapumisesta poistumiseen meni tunti ja vartti.

Olipahan kokemus, mietin.

Järjestäjätaho Live Nationin selitys oli, ettei kyseisen myyntipisteen päämyyntituote ollut olut. Katsoja sai siis syyttää itseään. Mitäs tulit ostamaan olutta tältä myyntipisteeltä.

Selitys on surkea.

Päämyyntituotetta ei tehty mitenkään selväksi kuluttajille ja myyntipiste oli ensimmäinen, joka tuli sisäänkäynnin jälkeen oikealta vastaan. Mitä järjestäjä oikein odotti?

Vaikutti kaikkiaan siltä, ettei mitään oltu opittu AC/DC:n keikasta vuodelta 2015. Silloin emme hyvän ystäväni kanssa edes uskaltaneet lähteä jonottamaan anniskelualueelle oluen perään.

Nyt otimme riskin ja tuumasimme jälkikäteen, ettei olisi kannattanut.

Järjestäjiä on haukuttu monista muistakin aiheista, kuten sisään- ja uloskäyntien pitkistä jonoista.

On totta, että Kantolan tapahtumapuistoon pääsee yhä, kuten kaksi vuotta sitten, vain yhtä kautta. Silti alueelle selvisi noin 20 minuutin jonottamisella ja uloskäynti sujui selkeästi paremmin kuin 2015.

En pitänyt näitä jonoja mahdottomina ja kaikki sujui minusta oikein mallikkaasti. Anniskelualueen toimivuuteen on kuitenkin panostettava tulevia megakeikkoja silmällä pitäen.

Tällöin kuluttajakokemus saadaan jo todella lähelle erinomaista tai kiitettävää.

Lauantaina tuon tason saavuttivat vain Axl, Slash, Duff ja kumppanit.


Kommentit (30)

  • Kaitsu

    Näissä massa tapahtumissa on yleinen ongelma se että jengi tulee alueelle ja ryysää ensimmäiseen mahdolliseen aniskelujonoon. Pienellä alueen kartoituksella löytyy varmasti muitakin aniskelupisteitä
    ja lyhyempiä jonoja. Mulle heti kaikki tänne asenteella kun lähtee massatapahtumiin nnin ongelmia synytyy varmasti. Maltti on valttia näisäkkin tapahtumissa.
    Olen kirellyt ylli 30-vuotta festareita ja muita massatapahtumia, joten uskoisin tietäväni mistä puhun.

  • Nimetön

    Olin myös tuolla keikalla. En juonut yhtään olutta koko päivänä , mutta se ei haitannut loistavaa keikkakokemusta. Söin hyvin , nautin virvokkeita , ja katsoin molemmat lämppärit. Eikä tarvinnut pääesiintyjän keikan aikana ravata bajamajassa tarpeilla koko ajan , niin kuin nämä jotka kiskoivat kaljaa koko päivän , ja näin pilasivat muiden keikkanautinnon. Ihmetyttää myös se , että miten joku voi kuvitella , että kun lähes kuusikymmentätuhatta ihmistä sulloutuu pienelle aidatulle alueelle viettämään päivää , niin jonoja ei syntyisi . Haloo.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio