Finlandialla palkittu Sanna Mander kommentoi plagiointikohua: "Ei tullut mieleen, että kirjastani tulisi liian samanlainen, eikä se minusta olekaan"

30 000 euron palkintosumman hän aikoo käyttää lastenkulttuuriin

Finlandialla palkittu Sanna Mander kommentoi plagiointikohua: "Ei tullut mieleen, että kirjastani tulisi liian samanlainen, eikä se minusta olekaan"

Sanna Manderin Avain hukassa voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Piia LeinoHelsinki

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Sanna Mander piti Avain hukassa / Nyckelknipan -kirjaansa kummajaiskirjana ja yllättyi, kun kustantaja Schildts & Söderströms suostui julkaisemaan sen. Uusi yllätys oli Finlandia-palkinto.

–Olin varma, että Mauri Kunnas voittaa, Mander sanoo.

Kunnas voittikin yleisöäänestyksen. Voittajan valitsi kuitenkin laulaja Anna Puu, joka kertoi kuunnelleensa valinnassa sisäistä ääntään.

Mander on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jolle Avain hukassa on ensimmäinen itse kirjoitettu kirja. 30 000 euron palkintorahalla Mander aikoo edistää unelmaansa. Hän on ollut tekemässä Kallioon Skidilän joulu -tapahtumaa ja toivoo, että jonain päivänä Helsinkiin saataisiin Tukholman Junibackenin kaltainen pysyvä kulttuuritila lapsille.

–Tätä palkintoa voisi ajatella apurahana siihen. Unelmani on olla rakentamassa paikkaa lapsille. En tarvitse mitään käsilaukkuja.

Avain hukassa on saanut myös 10 000 euron Rudolf Koivu -palkinnon, jolla on ostettu ohjelmaa ja somisteita 10–14. joulukuuta järjestettävälle Skidilän joululle.

Puu bongasi oman taulunsa

Finlandia-raadin mukaan Avain hukassa -kirjassa kuvan ja tekstin yhteispeli on rakennettu taiturillisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Mander on kirjoittanut molemmat versiot. Hän sanoo, että ruotsiksi oli helpompi riimitellä, mutta suomenkielisistä runoista tuli vinksahtaneempia.

Kuudesta ehdokkaasta voittajan valinnut Puu kertoi lukeneensa kirjaa lapsensa kanssa ja riimittelyn jatkuneen vielä iltasatuhetken jälkeen.

–Yhden sivun kohdalla me molemmat haukkasimme henkeä yhtä aikaa ja katsoimme toisiamme. Eräiden jazzia rakastavien asukkaiden seinällä oli samanlainen taulu kuin meillä kotona, Puu kertoi.

Mander kertoo pyrkivänsä kuvituksessa realismiin, jota maustetaan mielikuvituksella. Realismi näkyy myös henkilöissä, joita on rakkausgurusta verkkovihaaja Erkkiin. Erkin kotiin kurkistetaan näin: "Käydäänpä välillä Erkillä joka netissä nimimerkillä mielellään näyttää kieltä, osoittaa pahaa mieltä. Pinkkejä juttuja Erkki vihaa, yksisarvisista tekisi lihaa."

Plagiointisyytös hämmentää

Kirjan hahmoista on Manderin mukaan luonnoksia jo vuodelta 2010. Hän on hämmentynyt Etana Editions -kustantamon tekemästä selvityspyynnöstä, jonka mukaan Avain hukassa plagioisi viime vuonna ilmestynyttä Talo kulman takana -kirjaa.

Mander kertoo nähneensä ennen syytöstä Talo kulman takana -kirjasta vain muutaman kuvan netissä.

–Ei tullut mieleen, että kirjastani tulisi liian samanlainen, eikä se minusta olekaan.

Mander on parhaillaan tekemässä pienessä tiimissä prinsessakirjaa, jossa oikeita ja satuprinsessoja esitellään vähän vinksahtaneeseen tietokirjatyyliin.

–Tulen mainosalalta, jossa tehdään tiimeissä. Ei lastenkirjailijankaan ole pakko olla yksinäinen puurtaja.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet