Elokuvat

Enemmän siirappia, kiitos! Return to Montauk on älykön paperinmakuinen tulkinta romanttisen draaman tyylilajista

Elokuva-arvio: Ohjaajakonkari Volker Schlöndorff etsii vanhoilla päivillään nostetta kadotetun rakkauden puhkikalutusta teemasta. Tuloksena on aikuinen rakkaustarina, jossa tunne hukkuu filosofisiin palopuheisiin.

Franziska Strauss
Enemmän siirappia, kiitos! Return to Montauk on älykön paperinmakuinen tulkinta romanttisen draaman tyylilajista

Return to Montauk -elokuvan pääosissa nähdään Stellan Skarskård ja Nina Hoss.

Janne Kaakko

Volker Schlöndorff nousi kansainväliseen tietoisuuteen vuonna 1979 palkitulla Günter Grass -filmatisoinnillaan Peltirumpu. Maineteot ovat jääneet sittemmin vähiin.

Pientä positiivista, joskin vastaanotoltaan ristiriitaista pöhinää on herättänyt 78-vuotiaan saksalaisen tuorein ohjaustyö Return to Montauk, joka alkuvuodesta ylsi peräti kisaamaan Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnosta.

New Yorkiin sijoittuvan tarinan keskiössä ovat menetetty rakkaus ja kadonneen ajan kaipuu. Lajityypin tuttuja teemoja käsitellään tyylillä, josta amerikkalaiskatsoja käyttäisi varmasti ilmausta "very european". Kuvat ovat sen myötä kauniita, runsaana pulppuava teksti nasevan älykästä ja tarinankuljetus suorastaan tuskastuttavan kiireetöntä. Otsikon lupaamaa paluuta tehdään pitkään ja hartaasti.

Menneen lemmen metsästystä

Tarinan keskiössä on kuusikymppinen saksalaiskirjailija Max Zorn. Mieheltä on juuri ilmestynyt uusi vahvasti omaelämäkerrallinen romaani, jota hän on saapunut markkinoimaan New Yorkiin. 17 vuotta aiemmin kirjailija on kokenut samassa kaupungissa kiihkeän romanssin.

Niinpä PR-matka muuttuukin pian menneen lemmen metsästykseksi.

Tyyppinä Zorn on älykkökirjailijan ylimielisen kusipäinen prototyyppi, jonka vetovoimaa vastakkaisen sukupuolen parissa on katsojan vaikea ymmärtää. Esikuvan itsekkään lemmenkipeälle Zornille antaa edesmennyt sveitsiläiskirjailija Max Frisch, jonka omaelämäkerralliseen romaaniin Montauk (1979) elokuva nojaa.

Stellan Skarskård tuo päärooliin passelin sekoituksen akateemista puudelia ja omahyväistä porsasta. Tyylikäs Nina Hoss on Rebecca, nainen vuosien takaa, josta Zorn ei ole päästänyt mielessään koskaan irti.

Tunne katoaa

Suhteensa mennyttä, nykyistä ja tulevaa tilaa pari päätyy pohtimaan takavuosien lemmenpesäänsä Montaukiin, Long Islandin itäkärjen tyrskyisiin rannikkomaisemiin. Siellä tarina huipentuu puhetulvaan, joka on kuin varttuneempi versio Richard Linklaterin romanttisesta Rakkautta ennen aamua -klassikosta.

Vuodatuksessa asettuvat vastakkain nuoruus ja kasvu, vapaus ja vastuu, tosi ja taru, romanttinen rakkaus ja elämän realiteetit. Hollywood-romantiikalle tarjotaan "aikuinen" ja "järkevä" vastineensa.

Samalla katoaa tunne. Elokuva ei riipaise, jätä sydämeen pysyvää jälkeä.

Aiheen näsäviisas ja paperinen lähestymistapa ärsyttää. Vanhan mantereen vanha pappa paasaa romantiikan realiteeteista ja tosirakkaudesta, johon ei kuulu siirappi.

Vaikka kuuluuhan se! Rakkaus on aina hiukkasen hölmöä touhua, imelääkin. Eivät sen olemusta ymmärrä kuivakat filosofit, vaan tunteessa kylpevät bardit.

Return to Montauk

★★

Ohjaus: Volker Schlöndorff

Pääosissa: Stellan Skarskård, Nina Hoss, Susanne Wolff

Kesto: 1 h 46 min.

Ikäraja: K7

Ensi-ilta: Plevna pe klo 17.15,la 12.30, su 15.15, 17,40. ma 17.30, ti klo 18.00, ke klo 12.45, 20.00. Niagara pe klo 15.10, su 12.45, ke 12.30.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio