Die Hard Tampere ottaa haltuun Hiedanrannan valtavan betonihallin

Teatteriarvio: Terrorismia pohtiva esitys on hieno kokonaistaideteos, jonka kaikki osat toimivat loistavasti yhteen.

Petri Tuhkanen
Die Hard Tampere ottaa haltuun Hiedanrannan valtavan betonihallin

Die Hard Tampere Hiedanrannan Hiertämöllä on vuoroin suuri, vuoroin intiimi.

Anu Ala-KorpelaAamulehti

Jos ilmaisulle "ottaa tila haltuun", pitäisi löytää taiteellinen vastine, se olisi Die Hard Tampere.

Kylmä, pölyinen, betoninen valtava tila Hiedanrannan Hiertämöllä muuttuu Die Hard Tampereeen ryhmän kosketuksesta heti aluksi pieneksi, lämpimäksi ja intiimiksi.

Istumme pikku katsomon penkeille ja kääriydymme filtteihin – kuten nykyään täytyy, koska kiinnostavat ryhmät könyävät ties missä olosuhteissa taidetta tekemässä.

Petri Tuhkanen
Anna Lipponen, Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen koettavat ratkaista terrorismin ongelmaa Die Hard Tampere -esityksessä Hiedanrannan Hiertämöllä.

Anna Lipponen, Marika Heiskanen ja Tuukka Huttunen koettavat ratkaista terrorismin ongelmaa Die Hard Tampere -esityksessä Hiedanrannan Hiertämöllä.

Näyttelijät ovat siinä lähellä, puhuvat suoraan meille. Jutellaan terrorismista. Noin ihan vaan siitä, miten maailma pitäisi pelastaa, näin kavereiden kesken. Mitä me ihmiset voisimme tehdä, sinä ja minä, jotta terrorismi lakkaisi maailmasta?

Keskustelua käydään hymynkare suupielessä samaan aikaan tosissaan.

Tilaa jakaa kuin suuri valkokangas, jonka reunoja kiertävät varietén valot.

Paljon vaihtelua

Sermi sivuun, huiskis ja seuraavassa hetkessä leijutaan jo valtavan hallin yläilmoissa, luodaan Eevaa ja Aatamia.

Hei, onko se Jumala, joka puhuu? Intiimiydestä ei enää ole tietoakaan. Näyttämölle rakentuu yksinkertaiseen, vaikuttavaan valokiilaan pyhyyttä huokuva kuva.

Petri Tuhkanen
Marika Heiskanen kirjoittaa muistiin luomiskertomusta. Die Hard Tampere Hiedanrannan Hiertämöllä otti tilan haltuun.

Marika Heiskanen kirjoittaa muistiin luomiskertomusta. Die Hard Tampere Hiedanrannan Hiertämöllä otti tilan haltuun.

Samaan tapaan kuin tilan mittakaava vaihtuu intiimistä avaruudelliseen tai taivaalliseen, vaihtelevat rekvisiitta ja kuvasto, banaalista sakraaliin. Musiikki kääntää ripein ottein kelkkansa Shostakovichista Rammsteinin kautta Dean Martiniin.

Myös teksti on milloin Vanhaa Testamenttia, Tarua Sormusten herrasta tai suoraa lainausta näyttelijöiden keskustelusta työpajassaan toukokuussa.

Jumalan esiinnyttyä kaalit heräävät eloon ja näyttelevät roolejaan siipikarjana hihityttävässä esineteatteriepisodissa.

Mainio vire

Ah, näyttelijät. He ovat löytäneet mainion vireen. Lavalla on vain kolme ihmistä, Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Anna Lipponen. He esiintyvät lavalla ikään kuin itsenään, tosin Die Hard -versioina. He saavat huomiomme valospotissa tai ilman. Heidän touhuaan, siis meidän ihmisten touhua, katsoessa alkaa väkisin naurattaa.

Esitys on hieno kokonaistaideteos, jonka kaikki osat – ohjaus, näyttelijäntyö, valaistus, musiikki, lavastus – toimivat loistavasti yhteen. Sisältö on ehtaa tavaraa, tärkeää.

Esityksessä oli vain yksi kohta, jonka toteutukselta olisin odottanut vielä enemmän: loppu. Käykää katsomassa.

Ai niin. Esityksessä nähdään maailmanhistorian ilmaisuvoimaisin kiinankaali.

Die Hard Tampere★★★★★

Ohjaus: Janne Pellinen…Skenografia: Petri Tuhkanen ja Raisa Kilpeläinen…Äänisuunnittelu: Saija Raskulla…Näyttämöllä: Marika Heiskanen, Tuukka Huttunen ja Anna Lipponen.

Teatteri Siperian ja Jalostamo-kollektiivin ensi-ilta 27.9.2017 Hiedanrannan Hiertämöllä.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio