Bernsteinin West Side Storyn tansseja levyttänyt Tampere Filharmonia julistaa: Mambo!

Levyarvio: Pitkästä aikaa Tampereella levyttänyt kapellimestari Santtu-Matias Rouvali tekee orkesterista verevän rytmikoneen.

Eriika Ahopelto
Bernsteinin West Side Storyn tansseja levyttänyt Tampere Filharmonia julistaa: Mambo!

Santtu-Matias Rouvalin tahtipuikossa on rytmien taikaa.

Harri HautalaAamulehti

Tampere Filharmonia julkaisee sopivasti perjantaisen puistokonserttinsa yhteydessä levytyksen Leonard Bernsteinin suositun musikaalin West Side Storyn sinfonisista tansseista. Samat kappaleet soivat myös Sorsapuiston konsertissa.

Harvinaisuushan tämä levy on ainakin siksi, sillä kapellimestari Santtu-Matias Rouvali ei tunnetusti ole kovin innokas levyjen tekijä.

Edellisestä Rouvalin Tampereella tekemästä cd-levystä (Sibeliuksen ja Nielsenin viulukonsertot) onkin kulunut jo kolmisen vuotta.

Onneksi Bernstein on Rouvalille eräänlainen musiikillinen isähahmo, joten tähän projektiin ei nuorta maestroa ole varmaankaan tarvinnut kovin paljoa suostutella.

Sitä paitsi levyllä on mittaa vain 25 minuuttia eli vinyylilevyn toisen puoliskon verran.

Orkesteri ja Rouvali ovat aika lailla elementissään tähän musiikin parissa. Varsinkin jazzmaisen ja lattaripitoisen musiikin edellyttämä laaja lyömäsoitinryhmä on kovassa vedossa. Kuuluisan Mambon villit rytmit elävät huumaavina, eikä muu orkesteri juurikaan jää jälkeen.

Parhaimmillaan syntyy tunne, että Rouvalilla on käsissään yksi iso perkussiosoitin! Ja ne soittajien Mambo-huudotkin ovat kuin lyömäsoitiniskuja.

Myös vaskilla on Bernsteinin musiikissa ajoittain isokin rooli, eikä soiton laadussa ole moittimista. Samoin puupuhaltajat ovat ensiluokkaisia. Jousisto puolestaan huolehtii maukkaasti soinnin täyteläisyydestä ja tunnelman verevyydestä.

On ehkä makuasia, pitääkö levyn romanttisimpia kappaleita kuten Somewherea tai Bernsteinin nerokkaita teemoja yhteen vetävää Finaalia tulkintoina turhan hitaina ja pateettisina.

Kokonaisuus on kuitenkin riemastuttavan elävä, intohimoinen, vetävä ja kaunis.

Bernstein: Sinfonisia tansseja musikaalista West Side Story. Tampere Filharmonia. Kapellimestari: Santtu-Matias Rouvali.

★★★★

Tampere Filharmonia 2018.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio