Teatteri

Arvio: Juha Jokelan neljän tähden uutuuskomediassa tehdään bisnestä suurvallan kanssa

Stefan Bremer
Arvio: Juha Jokelan neljän tähden uutuuskomediassa tehdään bisnestä suurvallan kanssa

Kauppa se on joka kannattaa, toivoo Somnimagin tiimi (Jani Karvinen, Timo Tuominen, Kari Ketonen, Elena Spirina).

Soila Lehtonen

"Me suljetaan silmät ja huorataan vähän", tiivistää kitkerästi yksi Somnimagin hepuista, kun idänkauppaa pitäisi jatkojunailla Venäjän liitettyä Krimin itseensä.

Juha Jokelan uutuuden alaotsikko on "itsesensuurikomedia". Suprajohtavuuden ja kylmäteknologian pelle pelottomat Olli ja Taisto ovat kehittäneet aivosähköä mittaavan jättiskannerin, ja sen pitäisi irrottaa ministeriöstä vientitukea itään.

Jokelan trion ryhmädynamiikka naurattaa: Timo Tuomisen Olli on kiltti sovittelija, kun taas Jani Karvisen Taisto vastustaa suurvallan tekoja ideologis-moraalisella vimmalla, ja kolmas pyörä, Kari Ketosen myyntitykki Jone, on suulas opportunisti, jolle oma etu on paras.

Neljänneksi liittyy venäläinen tulkki. Elena Spirinan Larissan äly ja filosofia ovat ihan eri luokkaa kuin köykäisen sivistyksen Jonella.

Suora kansliamörkö

Ministeriön biedermeierkalustossa jutellaan reaalipolitiikkaa. EU:lla on ne pakotteet, mutta diplomatiassa on luisteltava ideologisia avantoja vältellen. Katariina Kaitueen harmaanviileä ministeri luovii, Jukka-Pekka Palon kansliamörkö täräyttelee suoraan.

Jokelan näytelmiä on käännetty 12:lle kielelle, kirjoittaja noteerattu pohjoismaisella näytelmäkirjailijapalkinnolla ja Suomi-palkinnolla. Kansallisteatterille Jokela kirjoittaa kolme tekstiä, joista ensimmäinen oli sukupolvikomedia Patriarkka (2012). Tampereen Teatterissa se sai ensi-iltansa viime viikolla.

Superluonteva dialogi

Jokela on harvinaisen taitava törmäyttämään ideologisia ja inhimillisiä pinttymiä superluontevassa dialogissaan. Aina henkilöt ovat herkullisesti aikalaisiamme, meitä. Komiikka ei synny tilanne- tai irtovitseistä, vaan henkilöiden kirjavasta inhimillisyydestä: se on huumoria.

Max Wikströmin valaistus on kylmän neonputken ja hämärän vaihtelua. Timo Teräväisen videoissa aivoskannerin data tulostuu lavastuksen taustaruudukolle, ja pyörönäyttämöllä siirtyillään kalseilta kalusteilta toisille, klaustrofobisia tunnelmia hipoen.

Kun "projekti on pikkasen jumissa", Ollia uhkaa burnout, ja pieni Suomi haparoi geopoliittisessa sumussa – miten pitäisi edetä ison ja pelottavan Venäjän rinnalla?

Yllättävien käänteiden komedia yllättää, silläkin, että ei tarjoilla yhtään perhesuhdetta tai lemmenprobleemaa eikä politiikan tai ideologian kliseitäkään – ollaan ihan ajan hermolla, ja globaalisti vielä. Sopii katsojan kotimatkalla miettiä missä minäkin nyt seison, ja miksi.

Sumu, itsesensuurikomedia

HHHH Käsikirjoitus ja ohjaus: Juha Jokela

Lavastus: Teppo Järvinen

Puvut: Tarja Simonen

Kantaesitys: 14.9. Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä


Kommentit (1)

  • Tiia❤

    Sumu teatteri oli hyvää 17.syyskutta Kari Ketonen on paras näyttelijä klo 13.00 ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet