Uudenvuoden ilotulituksesta on tulossa komea kuuden minuutin näytös Tampereella – Tässä kaikki, mitä tapahtumasta pitää tietää

Poimi tästä jutusta aikataulu, parhaat katselupaikat ja tiedot turva-alueista.

Ilotulitteet ammutaan Ratinan stadionin parkkipaikalta. Näytöksen näkee hyvin Laukontorilta, minne pakkautuu aina paljon katsojia. Tämä kuva on otettu itsenäisyyspäivänä 2012.

29.12.2022 7:01 | Päivitetty 30.12.2022 9:37

Aamulehti

Pieni joukko yrittäjiä rahoittaa uudenvuodenaaton Timantteja taivaalla - ilotulituksen Ratinan suvannon alueella Tampereella. Projektin vetäjä, ravintoloitsija Teemu Aaltonen kertoi alkuviikosta, että kolmen ravintolayrittäjän lisäksi mukana on moottoriurheilun erikoisliike Janicol Racing.

”Katsotaan nyt, saammeko vielä muita vapaahehtoisia mukaan. Homma menee niin, että ilotulituksen minimibudjetti on 10 000 euroa, ja minun yritykseni Rivermax oy hoitaa sen, mitä jää mahdollisesti puuttumaan tuosta summasta. Haluamme järjestää uudenvuoden ilotulituksen, sillä keskustaan tarvitaan elinvoimaa ja sutinaa.”

Ilotulituksen tuottaa tamperelainen Profilight oy. Käytännön toteutuksesta vastaavat Suomen Ilotulitus oy:n kokeneet ammattilaiset.

Profilightin toimitusjohtaja Mika Yli-Jyrä kertoo, että 10 000 eurolla saa todella näyttävän näytöksen. ”Useiden kaupunkien uudenvuoden ilotulitukset saattavat olla puolet tuosta budjetista. Näytöstulitteiden hinnat ja muut kulut ovat viime vuosina nousseet huomattavasti.”

Lue lisää: Suora lähetys lauantaina kello 21.50: Uudenvuoden ilotulitus pamahtaa taivaalle Ratinan stadionin kupeesta

Mitä?

Katsojan tärkeät tiedot

Ilotulitusnäytös ammutaan 31. joulukuuta kello 21.50 alkaen Ratinan stadionin parkkipaikalta.

Näytöstä voi seurata lähistöltä mistä tahansa paikasta, mistä näkee stadionin suuntaan. Parhaat paikat ovat Laukontorilla ja Koskenrannassa sekä niiden ympäristössä.

Turva-alueiksi on määritelty stadionin parkkipaikka, stadionin ylätasanteet ja Laukonsilta.

Vaaran paikkoja ei ole, kunhan pysyttelee rajattujen alueiden ulkopuolella, eikä lähde yrittämään suljetuille alueille.

Järjestyksenvalvojat pitävät huolen turva-alueista ja sulkevat Laukonsillan jalankulun ennen esityksen alkua.

Esityksen sisältö pidetään yllätyksenä, mutta loppu huipentuu perinteiseen tapaan kaikkein näyttävimpiin kuvioihin. ”Näytöstulitteet kehittyvät ja muuttuvat hieman joka vuosi. Kyllä joukossa on varmasti uusiakin efektejä. Esityksen kestoon vaikuttavat ajoitukset. Näyttää siltä, että tällä kertaa tulossa on noin kuuden minuutin esitys.”

Roskat siivotaan

Uudenvuoden ilotulitteet ammutaan suurista laukaisualustoista. Ne siirretään esityksen jälkeen sellaisenaan pois kuljetuskaluston avulla.

Näytöstulitteissa on hyvin vähän roskaa, ja ne putoavat suurimmaksi osaksi ampumapaikalle. ”Useimmiten jätökset ovat pieniä savipaakkuja, jotka kerätään alueelta pois. Kaikki jäljet siivoaa Suomen Ilotulitus oy:n tekninen ryhmä.”

Jatkoa luvassa

Yrittäjien kustantama ilotulitus nähtiin Tampereella ensimmäisen kerran vuonna 2011. Alusta asti puuhaajana toiminut Teemu Aaltonen uskoo, että uudenvuoden ilotulituksia nähdään Tampereella tulevinakin vuosina. ”Mikä tämän enää pysäyttäisi? Tavoitteena on houkutella keskustaan 20 000– 25 000 uudenvuoden juhlijaa, ja sitä tämä kaupunki ja sen yrittäjät todella tarvitsevat. Kun väki saadaan liikkeelle, keskustaan tulee työtä, liikevaihtoa, elämää ja iloa. Keskustassa voisi olla vaikka joka viikonloppu jokin ilmainen, kaikille suunnattu yleisötapahtuma.”

Ilotulituksen varhainen alkamisaika kello 21.50 on tarkoin suunniteltu juttu. ”Lapsiperheet ehtivät katsoa ilotulituksen ja palata kympiltä kotiin nukkumaan. Viihteelle lähtevät aikuiset juhlijat voivat puolestaan siirtyä ilotulituksen jälkeen yöravintoloihin.”

Oikaisu 30.12. kello 9.34: Jutussa oli kirjoitettu väärin moottorialan yrityksen nimi. Yrityksen nimi on Janicol Racing, ei Janicol Rancing, kuten jutussa luki.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut