Keskellä Tampereen uutta asuinaluetta sijaitsee hulppea herraskartano – Tässä jutussa historiantutkija esittelee seudun kaikki vauraat kartanot ja valtavat suurtilat

Tamperelainen kartanomenneisyys näkyy vieläkin upeina, suurina kartanopuistoina ja arvorakennuksina, joista osa on päätynyt Tampereen kaupungin omistukseen. Historiantutkija Mirja Mäntylän kiinnostavassa tietokirjassa sukelletaan aikaan, jolloin kaupunki oli vasta syntynyt. Nyt hän opastaa meidät sukellukselle kartanoiden historiaan.

Niemen kartanon alueen hallitsevin rakennus on tamperelaisten kartanoiden hoviarkkitehdin Birger Federleyn suunnittelema tiilinavetta.

21.1. 6:30

Aamulehti

Rakennus on korskea. Se on vuodelta 1918, ja sen suunnitteli Tampereen kaupunginarkkitehtina ja teknillisen opiston rakennusopin yliopettajana toiminut Birger Federley, tamperelaisten kartanoiden suosikkiarkkitehti.

Mittakaava kertoo jotain Tampereen seudun kartanoiden mahtavuudesta. Rakennusta ei nimittäin rakennettu ihmisiä varten, vaan kymmeniä lehmiä ja hevosia. Navetan ja tallin lisäksi oman aikansa ultramodernissa luomuksessa oli tilat karjakeittiölle, maitohuoneelle, kalustovajalle ja lantalalle. 16-metrisissä rehutorneissa valmistettiin rehua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut