Aleksanterin kirkossa paljastetaan sunnuntaina poikkeuksellinen taideteos

Kuvanveistäjä Maija Kovarin kastepuu liittyy osaksi historiallista arkkitehtuuria ja luo uudenlaisen muistelupaikan.

Puu, joka suojaa -teoksen lehvästöjen lomassa taiteilija Maija Kovari.

24.11. 17:50

Aamulehti

Aleksanterin kirkko Tampereella saa kastepuun, josta tulee osa kirkon arkkitehtuuria. Kuvanveistäjä Maija Kovarin teoksessa on paikat 10 000 nimelle eli sadaksi vuodeksi. Teos julkaistaan sunnuntaina.

Kastepuuhun ripustetaan kastettujen nimet lehtinä kasteen yhteydessä. Usein kirkkojen kastepuut ovat vaneria ja nimilehdet kartonkia. Lehdet saatetaan kerätä pois vuoden lopuksi.

Kastepuu on valmistettu messingistä laserleikkaamalla, taivutellen ja viimeistellen käsityönä. Kovari on valmistanut myös kaikki 10 000 lehteä, jotka odottavat kirkon holveissa.

”Testasin erilaisia materiaaleja, mutta messinki tuntui ajattomalta. Se on vanha ja klassinen materiaali, sen tietotaitoon voi luottaa. Jos olisin käyttänyt terästä, en voi tietää, miten pinnoite käyttäytyisi 50 tai sadan vuoden kuluttua.”

Ajan kanssa messinki patinoituu. Vanhat messinkilehdet tummuvat pikkuhiljaa, kun uusia kirkkaita lehtiä lisätään varastosta puuhun.

”Se tuo puuhun kerroksellisuutta ja sukupolvien symboliikkaa.”

Aleksanterin kirkon kastepuusta järjestettiin kutsukilpailu, jonka Kovari voitti veistoksellaan Puu, joka suojaa.

Arvokkaan kirkon kastepuun haluttiin kestävän aikaa, onhan rakennus itsekin yli 140-vuotias. Kuvanveistäjä pitää tilauksen lähtökohtia erityisinä.

”Aika harvoin teoksella on noin toiminnallinen rooli. Ja aikajänne, että sen tulee toimia käytössä sata vuotta. Yleensä kastepuut eivät ole mitenkään pitkäikäisiä. Tämä oli kirkolta aika poikkeuksellista ja rohkeaa”, Kovari toteaa.

Paikka muistelulle

Usein konteksti määrittelee Koverin julkisiin tiloihin tekemien teosten ikää. Esimerkiksi Ranta-Tampellan palvelutalon julkisivun Tärkeitä asioita -teoksen elinkaari sitoutuu rakennukseen.

Soukka-puiston laidalla oleva valoteos Juhannusyön tähtikartta kestää kyllä hyvin hoidettuna, mutta ei silläkään samanlaista ajattomuutta ole kuin Aleksanterin kirkon kastepuulla.

Näin pitkäikäinen kastepuu toimii uudenlaisena muistelupaikkana. Taiteilijan sydäntä lämmittää ajatus, että teos on tärkeä perheille, jotka nimen sinne laittavat.

”Hautakivellä voi käydä muistelemassa, mutta tämän tyyppisillä asioilla ei ole samanlaista paikan tuntua. Nyt oman kastelehtensä voi nähdä konfirmaation yhteydessä tai seuraavan sukupolven kastetilaisuudessa.”

Puu, joka suojaa julkistetaan adventtisunnuntaina 27. marraskuuta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut