Tampereen taidemuseon uusi johtaja tulee Ruotsin Kiirunasta: ”Museopaletin pitää täydentää toisiaan, ei kilpailla keskenään”, sanoo Selma Green

Selma Greenin mielestä museonjohtajuus Tampereella on unelmien täyttymys. Uusi Tampereen taidemuseon johtaja aloittaa tehtävässään tammikuussa.

Tampereen taidemuseon johtajana tammikuussa aloittava Selma Green on arktisiin alueisiin perehtynyt taidehistorioitsija.

9.11. 10:19 | Päivitetty 9.11. 15:59

Aamulehti

Tampereen taidemuseon johtajaksi on valittu taidehistorioitsija Selma Green ruotsalaisesta Konstmuseet i Norr -taidemuseosta.

Green aloittaa tehtävässään tammikuun alussa 2023. Hän tulee Tampereelle johtamaan sekä Tampereen taidemuseota että Muumimuseota.

Tampereen taidemuseokokonaisuuden piti alun perin valmistua alkuvuodesta 2026, mutta hanketta on nyt siirretty eteenpäin vuoteen 2027.

Kiirunassa parhaillaan työskentelevä Green on tavattoman innoissaan päästessään kehittämään uuden edessä olevaa Tampereen taidemuseota.

”Tampereen taidemuseon johtajuus on aivan huippupaikka. Se on unelmien yhdistelmä taidehistoriaa, nykytaidetta ja kuvitustaidetta, ja Tampere on Suomen johtava museokaupunki. Odotan innolla myös tulevaa peruskorjaus- ja laajennushanketta, koska olen myös Kiirunassa ollut rakentamassa uutta”, Green sanoo.

Laaja ymmärrys

Tampereen kaupungin kulttuurijohtaja Juha Ahosen mukaan Selma Greenillä on laaja ymmärrys museoalan kentästä ja taidemuseoiden sisällöistä.

”Selma Green on urallaan kehittänyt useita museo-organisaatioita sisältöjen, rakenteiden ja toimintaprosessien näkökulmista. Työssään Green on tuonut esiin muun muassa osallistavan museotoiminnan sekä saavutettavuuden ja monimuotoisuuden teemoja”, Ahonen sanoo tiedotteessa.

Selma Green on syntynyt Porvoossa suomenkieliseen perheeseen. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta ja asunut ja työskennellyt uransa aikana myös Turussa ja Tukholmassa. Museojohtajana hän on toiminut Vaasan kaupungin museoissa, Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Kuntsin modernin taiteen museossa.

Tämän lisäksi hän on toimittanut useita kuvataidealan julkaisuja, luennoinut sekä toiminut amanuenssina, näyttelysihteerinä ja kulttuurituottajana kuvataidealan organisaatioissa ja taidemuseoissa.

Arktiset alueet

Selma Green sanoo, että hänen kansainvälisissä kontakteissaan korostuvat Pohjoismaat ja arktisten alueiden verkostot.

”Minusta Tampereen hienon museopaletin pitää täydentää toisiaan, ei kilpailla keskenään”, Green sanoo.

Hänelle on täysin selvää, että uusi koti löytyy Tampereen seudulta. Asunnon etsiminen on jo alkanut. Tällä hetkellä hänen ikkunastaan avautuva maisema on varsin erilainen kuin Tampereella.

”Konstmuseet i Norr sijaitsee 145 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen. Tämä on harvaan asuttua seutua, ja etäisyydet ovat pitkät. Kiirunassa toimii maailman suurimpiin kuuluva rautamalmikaivos, ja kaupungissa on käynnistetty keskustan siirtäminen kolmen kilometrin päähän. Ilmastonmuutos näkyy täällä ihan konkreettisesti.”

Tampereen taidemuseon johtajana Green lupaa tuoda uusia avauksia kaikkien toimintamuotojen ja -yksiköiden toimintaan yhdessä taidemuseon osaavien ammattilaisten kanssa.

Tampereen taidemuseon edellinen, pitkäaikainen johtaja Taina Myllyharju irtisanoutui tehtävästään tämän vuoden elokuussa. Myllyharju toimi museonjohtajana vuodesta 2008 lähtien elokuuhun 2022.

Täydennys 9.11. kello 14.55: Uutista täydennetty ja päivitetty kauttaaltaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut