Vapriikissa lauantaina järjestettävä Museocon pureutuu peleihin ja niiden historiaan – tapahtuma järjestetään aiempaa suurempana, tätä on luvassa

Roolipelaamisen ystävien kannattaa suunnata lauantaina museokeskus Vapriikkiin. Museoconin tuottaja kertoo, mitä tapahtuma tarjoaa pitkän linjan peliharrastajille ja suurelle yleisölle.

Roolipelit ovat olleet Vapriikissa esillä ennenkin. Kuva vuoden 2018 Astuit ansaan -näyttelystä. Näyttely käsitteli roolipelaamista Suomessa. Ensimmäinen Museocon järjestettiin näyttelyn yhteydessä.

3.11. 7:09

Aamulehti

Pelaamista ja sen historiaa luotaava Museocon-tapahtuma järjestetään lauantaina museokeskus Vapriikissa. Suomen pelimuseon vuodesta 2018 järjestämä tapahtuma on nyt aiempaa suurempi, sillä mukana ovat ensimmäistä kertaa myös Postimuseo ja Mediamuseo Rupriikki.

Museocon sisältää laajan kattauksen puhe- ja keskusteluohjelmaa, oppitunteja sekä työpajoja, ja tietenkin roolipelaamista itseään. Pääpuhuja on toimittaja Maria Pettersson. Hän pitää Vapriikin auditoriossa esityksen, jossa pohditaan, mikä roolipeleissä viehättää.

Jokaiselle jotakin

Kysyimme Museoconin tuottajalta, Postimuseon museopedagogi Emilia Laulaiselta, mikä on tapahtuman paras anti pitkän linjan peliharrastajien ja asiaan vähemmän vihkiytyneiden näkökulmasta.

Laulainen uskoo harrastajien innostuvan monipuolisesta kokoelmasta pöytäroolipelejä, joita Museoconissa voi pelata. Pelitarjonta vaihtelee perinteisestä Dungeons & Dragonsista harvinaisempiin peleihin. Peleihin voi liittyä ja niistä voi poistua vapaasti pitkin päivää. Ohjelmassa on myös kaksi erilaista larppia.

”Puheohjelmat ja pelit ovat varmasti tapahtuman suola hardcore-harrastajille”, Laulainen sanoo. Hän pitää itsekin luennon otsikolla Posti peleissä, pelit postissa. Ennen internetiä roolipelejä on pelattu myös kirjeitse.

Suurelle yleisölle Laulainen suosittelee etenkin Haltin taikakoulun oppitunteja sekä taikasauvatyöpajoja. Ohjelma on tältä osin rakennettu etenkin lapsiperheitä houkuttelevaksi. Lisäksi hän nostaa esiin lähellä museoravintola Valssia sijaitsevan Taidekujan, jossa parikymmentä harrastetaiteilijaa ja käsityöläistä myy teoksiaan.

Pääsylipun hinnalla

Museoconin ohjelma sisältyy lauantaina Vapriikin pääsylippuun.

Taidekujalle, Valssissa järjestettävään Cosplay-kilpailuun sekä Valssissa kuultavaan nörttikuoro Pixel Sistersin esitykseen on vapaa pääsy.

Ohjelmaan ja aikatauluun voi tutustua tarkemmin Vapriikin verkkosivuilla.

Museocon on osa kolmen järjestävän museon yhteistä MuseoX-hanketta. Hankkeessa rakennetaan Vapriikkiin ja digitaalisille alustoille uutta valtakunnallista museota, jonka toiminta alkaa vuonna 2024.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut