Avajaisista on kiirehditty synnytyslaitokselle ja vanhoja valokuvioita ikävöidään yhä – Lukijat kertovat muistoja Valoviikoista

Pyysimme lukijoilta Valoviikkoihin liittyviä muistoja. Vastauksien perusteella Tammerkosken tanssivat vedet ovat ainakin valloittaneet kaupunkilaisten sydämiä.

Vanhat hevosvalot ja muut eläinkuviot ovat jääneet ihmisten mieleen Valoviikoilta.

28.10. 16:22

Aamulehti

Valoviikot käynnistyvät tänään perjantaina 57. kerran Koskipuistossa kello 19 järjestettävillä avajaisilla. Erilaiset valot piristävät kaupunkilaisten arkea läpi vuoden pimeimpien kuukausien aina tammikuun alkuun saakka. Tänä vuonna Valoviikot ovat aiempaa lyhyemmät sähkön säästöpaineiden vuoksi.

Lue lisää: Suora lähetys kello 19: Valoviikot avataan Tampereella, katso tapahtuma ja suosittu Tanssivat vedet -teos tästä

Lue lisää: Valoviikkojen lediverhoista osa ei ehdi toimintakuntoon avajaisiin, kaksi teosta jää kokonaan pois – uuden ajan Valoviikkojen suunnittelu on alkamassa

Pyysimme lukijoilta Valoviikkoihin liittyviä muistoja. Vastauksien perusteella Tammerkosken tanssivat vedet ja valoshow ovat jättäneet pysyvän jäljen kaupunkilaisten mieliin ja ohjelmanumero on jälleen odotettu.

Kukka- ja lintukuvioita muisteltiin kauniiksi ja konsulinsaareen siirrettyjä hevosia ikävöidään kovasti. Kukkien lisäksi ylipäätään leikkisiä kuvioita, kuten sarjakuvahahmoja ja eläimiä muistellaan lämmöllä.

Yhdelle lukijalle Kuninkaankadulla olleet Veli Viulu ja Veli Huilu olivat lapsuuden lempparit ja suru oli suuri, kun niistä luovuttiin.

Toinen lukija puolestaan arvelee, että ensimmäinen muisto Valoviikoista syntyi alle kouluikäisenä 1980-luvulla, kun Tampereelle ajettiin mummolaan. Valoja ihmeteltiin auton ikkunasta taustalla mukulakadun tärinä ja auton hurina.

Tanssivista vesistä on tullut yksi valoviikkojen uusista suosikeista.

Hämeenkadun hevosista kotoisa olo

Anne-Mari Jussilalla on valoviikoista todella erityinen muisto.

”Nousin autosta äitini ja kahden leikki-ikäisen lapseni kanssa, kun olimme menossa katsomaan Valoviikkojen avajaisia. Lapsivedet kolmannesta lapsesta tulivat hetimmiten sitten siihen Rongankadulle. Minä hyppäsin avajaisten katsomisen sijasta taksiin, mutta muu seurue jäi seuraamaan avajaisia. Onneksi lapset olivat vielä niin pieniä, että he nauttivat näkemästään. Äidilläni ajatukset taisivat hieman enemmän harhailla. Kuopukseni syntyi vasta seuraavan vuorokauden puolella. Tästä tapahtumasta jäi ikimuistoinen muistijälki!”

Jussila kertoo, että vuosi oli tuolloin 2013. Tytär täyttää tänään perjantaina 9 vuotta. ”Hänelle on ollut kiva kertoa tarinaa.”

”Sellainenkin hauska juttu kyseiseen iltaan liittyy, että kaksi vanhempaa lastani olivat syntyneet hitaalla tahdilla. Kun synnytys alkoi, äitini laittoi minut vauhdilla taksiin. Mies ilmoitti, että hän lähtee kaljalle, ja tulee sairaalaan sitten puolen yön jälkeen katsomaan. Mummu ei tiennyt mistä puhuu, mies tiesi edellisistä kokemuksista että kiire ei ole”, Jussila nauraa.

Nimimerkki Somppa puolestaan on ollut soittamassa ensimmäisten Valoviikkojen avajaisissa Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesterissa uusissa soittoasuissa Raatihuoneen edessä.

”Vieressä oli TTY:n soittokunta. Meistä oli kuva Aamulehdessä. Avajaisten ja Raatihuoneen parvekkeelta tapahtuneen valojen sytyttämisen jälkeen soittokunnat lähtivät marssimaan sytytettyjen valokuvioiden alla Hämeenkadulle, toinen Rautatieaseman ja toinen Hämeenpuiston suuntaan. Näin tapahtui useana vuonna sen jälkeen.”

Sari Sinivainiolle mieleen ovat kaikkein parhaiten jääneet Hämeenkadun hevoskuviot.

”Kyllä Hämeensillan hevoset olivat vaikuttavin valokuvio ja kotoisen tunnelman tuoja. Kun reissusta perheen kanssa tultiin juna-aseman etupihalle, pääsi kaikilta onnellinen huokaus, kun sieltä jo näkyivät hevoskuviot. Niistä tuli aina niin kotoinen tunnelma. Oli ihanaa olla taas Tampereella kotona, eikä missään muualla. Hevosia Hämeensillalla on yhä ikävä.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut