Perinteiset Valoviikot alkavat jälleen perjantaina – Katso 20 kuvaa tapahtumasta viime vuosilta ja vuosikymmeniltä, ja kerro meille aiheeseen liittyvä muisto

Valoviikot ovat sähkön säästöpaineiden ja korkean hinnan vuoksi tänä vuonna aikaisempaa lyhyemmät, mutta perinteisestä tapahtumasta ei kaupungissa luovuta. Keräsimme valoviikkojen kunniaksi kuvia tapahtuman historian varrelta. Jutun lopusta löytyy lomake, jossa kysytään lukijoiden parhaita Valoviikot-muistoja.

Tampereen valoviikot järjestetään tänä vuonna jo 57. kerran.

24.10. 6:30

Aamulehti

Tampereen perinteiset Valoviikot käynnistyvät jälleen 28. lokakuuta ja päättyvät tammikuussa 2023. Tapahtuma järjestetään 57. kerran. Valot syttyvät joka päivä hämärän laskeutuessa ja sammuvat arkipäivisin noin kello 23, viikonloppuisin noin kello 05.

Valoviikkoihin kuuluu erilaisia valoteoksia, kuten riippuvia valokuvioita, valoverhoja, valopalloja ja muita valaistuja kohteita. Lisäksi Tanssivat vedet -esitys nähdään jälleen avajaisissa sekä yhdeksänä iltana avajaisten jälkeen.

Valoviikkojen kestoa on tänä vuonna lyhennetty. Valogallerian valoteokset ovat esillä edelleen maaliskuuhun asti. Valogallerian teosten aiheena on tänä vuonna Muumien Taikatalvi.

Aiemman nostalgisen kuvagallerian muutaman vuoden takaa löydät täältä.

Lue lisää: Valoverhojen asennus on alkanut Tampereen keskustassa – Valoviikot alkavat lokakuun lopussa

Lue lisää: Tampere ottaa käyttöön kovat keinot sähkönsäästössä: lämpötilat alas, Valoviikkoja lyhyemmiksi, uimahallien saunoja kylmiksi

Mikä

Tampereen valoviikot

Ensimmäiset Valoviikot järjestettiin Tampereella vuonna 1966.

Idean tapahtumaan sai Tampereen kaupunginjohtaja Erkki Lindfors, joka oli tutustunut 1960-luvun alussa Valoviikkoihin Tampereen ystävyyskaupungissa Saksan Essenissä.

6. joulukuuta 1965 perustettiin Tampere Tunnetuksi ry, jonka tehtävänä oli Valoviikkojen järjestäminen Tampereella. Ensimmäiset valoviikot kestivät kolme viikkoa ja niihin tuotiin valokuvioita Essenistä.

Iso osa menneinä vuosina Tampereen kaduilla loistaneista valokuvioista oli peräisin Essenistä. Lisäksi joitain kuvioita teetettiin Tampereen Sähkölaitoksella.

Valoviikkojen olemassaoloa on kyseenalaistettu muun muassa 1970-luvun energiakriisin, 1990-luvun laman aikoihin sekä tänä vuonna sähkön säästöpaineiden vuoksi.

Lyhyemmät valoviikot alkavat tänä vuonna 28. lokakuuta ja päättyvät tammikuussa.

Kuvagalleria: Kuvia vuodesta 1966 saakka

Ensimmäisten valoviikkojen valot syttyivät 14. lokakuuta 1966. Idea tapahtumaan tuli Tampereen ystävyyskaupungista Essenistä. Valokuvioita oli hankittu ensimmäisille valoviikoille 177 kappaletta ja valopisteitä asennettu 20 853 kappaletta.

Valoviikkojen ikonisia hevos- ja karhukuvioita Hämeenkadulla vuonna 1968. Valoviikoista oltiin alkuaikoina kiinnostuneita muissakin suomalaisissa kaupungeissa ja esimerkiksi Helsinki olisi halunnut vuokrata Tampereelta valoja. Tapahtuma haluttiin kuitenkin ehdottomasti säilyttää vain tamperelaisena erikoisuutena.

Jouluvalojen asennusta 13. marraskuuta vuonna 1976. Valoviikot järjestettiin tuolloin 11. kerran. Valoviikot järjestettiin alkuaikoina kaksiosaisesti. Ensimmäinen osuus kesti lokakuun puolivälistä marraskuun alkuun, jonka jälkeen valot palasivat jouluvaloina takaisin joulukuun alussa. Vuoden 1973 öljykriisin ja sitä seuranneen laman vuoksi Valokuvioiden lukumäärää ja palamisaikaa oli myös vuonna 1976 vähennetty.

Valoviikkojen avajaiset ovat perinteisesti olleet juhlalliset ja valojen sytytystä on saavuttu katsomaan Tampereen ulkopuoleltakin. Ohjelmaan on kuulunut vuosien varrella esimerkiksi soittokuntien musiikkia, ilotulituksia, marsseja, musiikkiesityksiä ja puheita. Kuva vuoden 1982 valoviikkojen avajaisista.

Disney-aiheisia valokuvioita Kuninkaankadulla vuonna 1991.

Valoviikkojen historiaan kuuluu myös vuosittain Valoviikkojen kasvoiksi valittu Valon neito. Valon neidoksi valittiin sympaattinen ja lämminhenkinen nainen, joka toi talveen kaivattua valoa ja lämpöä ja loisti ympärilleen hyvää mieltä. Lisa Marie Raivola (keskellä) voitti Valon Neito -kilpailun vuonna 1994.

Valoviikoilla valaistu Pispalan Haulitorni vuonna 2001.

Vuonna 2005 Tampereen rautatieaseman seinässä oli tamperelaisten valaistussuunnittelijoiden Timo Alhasen ja Jaakko Kiukkasen suunnittelema valokuvio.

Valoviikot ovat herättäneet ihastusta ja huomiota myös ulkomailla. Guangdongin televisiokanavan kuvaajat Yin Lin, Wen de Ning, Li Lei ja Ruan Ai Hua olivat Tampereella kuvaamassa kaupungin valoja marraskuun alussa vuonna 2006.

Tampereella siirryttiin vaiheittain hehkulamppujen käytöstä led-valoihin. Kuvassa näkyy Tampereen ensimmäisiä led-valokuvioita Aleksis Kiven kadulla vuonna 2007. Kaikkien valokuvioiden valot vaihdettiin led-lamppuihin vuonna 2012.

Vuonna 2010 valoviikot avattiin ilotulituksella ja tuliteatteri Flamman esityksellä. Keskustori pullisteli ihmisiä.

Vuodesta 2014 lähtien valoviikkojen yksi olennainen osa on ollut keskustan rakennusten seinille heijastettu valogalleria. Kuva on otettu vuonna 2019 Kauppa-aukiolla Näsilinnankadulla. Tänä vuonna valoviikkojen valogalleriassa nähdään Muumit ja talven taika -näyttely.

Onnettomuuksiltakaan ei ole valoviikkojen historiassa vältytty. Joulun alla vuonna 2015 hevoskuvio putosi Hämeenkadulle. Pudonneesta kuviosta oli pettänyt hitsaussauma. Turvallisuussyistä kaikki pylväissä olevat valokuviot irrotettiin ja tarkistettiin. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Vuonna 2005 alas putosi puolestaan possukuvio Kuninkaankadulla.

Valoviikot ovat ulottuneet Tammerkosken päälle...

... Ja maan alle. Vuonna 2015 vanhentuneet ja huonokuntoiset valokuviot vaihdettiin uusiin palloihin, kuvioihin ja koristeisiin. Valoviikkojen vanhoja valokuvioita on ollut esillä Hämpin parkissa.

Valoviikkojen avajaisissa oli jo lunta maassa 27. lokakuuta vuonna 2017.

Hämeensillan suositut hevoskuviot siirtyivät Konsulinsaareen evakkoon vuonna 2018 Hämeensillan korjauksen vuoksi. Evakko vaikuttaa jääneen pysyväksi ja hevoset viihtyvät Satakunnansillan kupeessa tänäkin vuonna.

Vuonna 2019 valoviikkojen avajaisten ohjelmassa nähtiin ensimmäistä kertaa Tanssivat vedet -valoesitys kaupungin 240-vuotisjuhlien kunniaksi.

Vuonna 2021 valoviikkojen uutuutena piti olla eri väreissä hehkuvat valoverhot Hämeenkadulla. Valoverhot kuitenkin hajosivat, eikä varaosia saatu maailmanlaajuisten toimitusvaikeuksien vuoksi. Valoverhot on nyt korjattu ja niiden käyttöönottopäivä tähdätään valoviikkojen avajaisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut