Tampereella kuvataide­debyyttinsä tehnyt Nick Cave paljastaa uutuuskirjassa, mitä hänen hellyttävät piruhahmonsa todella tarkoittavat

Uutuuskirja muusikko Nick Cavesta avaa taiteilijan suhdetta kuvataiteisiin ja Tampereella viikonloppuna julkistetun The Devil -teoskokonaisuuden syntyä. Cave tunnustaa aina halunneensa olla vain taidemaalari.

”Figuriinit ovat enemmän kuin osiensa summa. Niiden kimppuun on helppo hyökätä, koska ne on tehty täydellä sydämellä. Ne eivät ole ironisia tai ivallisia”, Nick Cave kertoo tänään julkistetussa uutuuskirjassa.

20.9. 7:04

Aamulehti

Muusikko Nick Cave kuvailee tiistaina julkaistussa uutuuskirjassa Usko, toivo ja kuolema (Otava) yksityiskohtaisesti Sara Hildénin taidemuseossa lauantaina julkistetun keramiikkafiguriinisarjan The Devil – A Life syntyä ja merkitystä.

The Devil – A Life on Nick Caven ensimmäinen laaja kuvataiteellinen teoskokonaisuus. Siihen kuuluu 17 yksittäistä pirua kuvaavaa hahmoa, joita ovat inspiroineet viktorianaikaiset, takanreunuksilla käytetyt keramiikkakoristeet.

Synninpäästö

Samanaikaisesti useassa maassa julkaistussa kirjassa Cave kertoo keramiikkafiguriinien olevan hänelle samalla tavalla ”omia lapsia” kuin musiikkikappaleetkin. Ne ovat metafora synninpäästöstä.

Keramiikkafiguriineja kuuluu kokonaisuuteen kaikkiaan 17. Kuvassa teos nimeltä Piru perii maan.

Piru herää. Nick Cave on tehnyt pienoisveistokset koronasulun aikaan vuosina 2020–2022.

”Toivon, että veistokset ovat sydämeltään kyllin keveitä ja tarpeeksi vaatimattomia kysyäkseen tämän kysymyksen: voimmeko me saada anteeksi? Uskon, että kysymys on keskeinen jokaisen ihmisen elämässä. Itse asiassa se saattaa olla kysymys, jonka ympärillä elämämme pyörivät tai jonka ympärillä oikeastaan koko maailma pyörii”, Cave avautuu.

Seán O’Haganin kirjoittamassa kirjassa Cave puhuu myös avoimesti pitkään jatkuneesta heroiiniaddiktiostaan ja siitä kuiville pääsemisestä, suhteestaan entiseen rakastettuunsa, laulaja PJ Harveyyn, poikansa Arthurin traagisesta kuolemasta vuonna 2015 sekä kuvataiteilija Thomas Houseagon hänelle ehdottamasta terapiasta. Kirjan kirjoittamisen jälkeen Cave menetti yllättäen myös toisen poikansa Jethron ja äitinsä.

Ykkösvaihtoehto

Australiassa vuonna 1957 syntynyt Nick Cave innostui kuvataiteesta jo nuorena ja lähtikin vuonna vuonna 1976 opiskelemaan maalaustaidetta Melbourneen. Opinnot kuitenkin jäivät, kun hän alkoi tehdä musiikkia ja muutti 1980-luvulla Berliiniin ja Lontooseen.

”Taidekoulun reputtaminen oli musertavaa. Vaikka luovuinkin maalaamisesta ja heittäydyin bändiin ja kaikkeen, mitä rock’n’rollilla oli tarjota, syvällä sisimmässäni halusin oikeastaan vain olla taidemaalari.”

The Devil – A Life on esillä Sara Hildénin taidemuseossa tammikuun 23. päivään saakka osana kuvataiteilija Thomas Houseagon, Caven ja näyttelijä Brad Pittin yhteistä WE-näyttelyä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut