Perinteikäs tamperelainen festivaali lopettaa – Festivaalin johtaja Simón Riestra Aedo latelee syyt: ”Numerot ovat karuja”

Korona ja yhä jatkuvat kovat ajat tekivät tehtävänsä: Vuonna 2007 aloittanut Maailmantango-festivaali järjestetään nyt viimeistä kertaa.

Tamperelainen Simón Riestra Aedo on perinteikkään Maailmantango-festivaalin isä. ”Onhan tämä surullista”, hän kommentoi festivaalin lopettamista. Kuva on vuodelta 2018.

7.9. 13:07

Aamulehti

Tamperelaisia vuodesta 2007 ilahduttanut Maailmantango-festivaali tiedottaa ennakko-ohjelmistostaan ja mainitsee kuin ohimennen, että festivaali järjestetään nyt viimeistä kertaa.

Mitä ihmettä, festivaalin perustaja ja johtaja Simón Riestra Aedo?

”Niin se on. Korona, sota ja apurahojen leikkaukset. Siinä kolme tekijää, miksi joudumme lopettamaan. Emme voi mitään. Numerot ovat karuja.”

Karuilla Aedo tarkoittaa nimenomaan sitä, että nykytilanteessa festivaalin lippujen hinnat nousisivat niin korkeiksi, että vain hyväosaisilla olisi varaa niihin. Se ei sovi festivaalia järjestävän Maailmantango-yhdistyksen periaatteisiin.

Yhdistys toivoo jatkavansa vielä pienempien maksuttomien tapahtumien järjestämistä ympäri vuoden, kuten tähänkin asti. Varmuutta siitä ei vielä kuitenkaan ole.

”En tiedä, miten koko kulttuurikenttä selviää tästä ajasta. Yhä osa ihmisistä välttää väkijoukkoja, eikä monilla ole varaa maksullisiin tapahtumiin”, Aedo sanoo ja painottaa, että juuri nyt olisi tärkeää tukea kulttuuria, jotta ihmiset saisivat sodan ja muiden vaikeuksien keskellä välillä hengähtää.

Yhteiskunnan muut vaikeudet vievätkin tamperelaista kulttuurituottajaa jo vauhdilla seuraaviin tehtäviin, joista hän paljastaa tässä vaiheessa vain sen verran, että projekti liittyy mielenterveyteen ja se alkaa Tampereelta.

”Laitamme suomalaisten mielenterveyden kuntoon”, Aedo heittää, mutta vakavoituu ja painottaa, että tilanne sillä kentällä on karmea. Jopa karmeampi kuin kulttuurialalla.

Lue lisää: Täti pelasti pojan, kun vanhemmat vietiin mustiin autoihin: Tampereelle asettunut mies ymmärsi vasta aikuisena, miksi äiti ja isäpuoli olivat taistelleet asein

Elämä jatkuu

Maailmantango-festivaaleilla ei lopettamisesta huolimatta vietetä hautajaisia – päinvastoin festivaalien teemana on Viva la vida eli eläköön elämä.

”Haluamme tarjota viimeisellä festivaalilla oikein kunnon elämyksen. Siihen ovat kaikki taiteilijat sitoutuneet. Olen tähänkin ottanut sellaisen mielenterveysajatuksen, että kun ajat ovat mitä ovat, on meistä itsestämme kiinni, miten otamme toisemme ja tuemme toisimme.”

Festivaalin ennakko-ohjelmisto alkaa jo ensi viikonloppuna ja varsinaista festivaalia juhlitaan 16.–18. syyskuuta.

Mikä?

Maailmantango

Duo Maria Kalaniemi (oik.) ja Eero Grundström on yksi Maailmantango-festivaalin viimeisistä esiintyjistä.

Musiikkia ja tanssia sekä kuva- ja sanataidetta sisältävä festivaali järjestettiin Tampereella ensimmäisen kerran vuonna 2007.

Viimeinen Maailmantango alkaa ennakko-ohjelmistolla 10.–15.9. Tampereen ravintoloissa ja kahviloissa. Maksuttomissa konserteissa kuullaan paitsi tangoa myös vanhanajan iskelmää, ranskalaisia chansoneita, flamencoa, folkkia ja rokkia.

Varsinainen festivaali juhlitaan 16.9.–18.9. Tampereella.

Perjantaina 16.9. Telakalla esiintyvät runoilijat J. K. Ihalainen, Ilmari Säävälä Lili Salinmäki, Ilmari Lyymä ja kansanmuusikko Pelkkä Poutanen, Duo Maria Kalaniemi & Eero Grundström sekä Jukka Orma yhtyeineen.

Lauantai 17.9. Telakalla esiintyvät Mercedes Krapovickas, Tango del norte ja Jori Otsa & Mah'Orkka.

Sunnuntaina 18.9. Telakalla nähdään lVastavirtaorkesteri, Tango Extravaganza ja Orkesteri Tuonenlehto solisteinaan Kielo Kärkkäinen ja JanneLaurila.

Lisäksi Telakan 2. kerroksessa ja Kulttuuritalo Laikulla järjestetään dj-milongoja eli argentiinalaisen tangon tanssiaisia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut