Tampereen Teatterikesän yhteydessä palkitaan kaksi näyttelijää – Palkinto on 7 500 euroa, tässä perustelut: ”Notkea ja vastuullinen lahjakkuus”

Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinnot jaetaan tänä vuonna 45:nnen kerran. Palkinnot jaetaan Tampereen Teatterikesän avajaisissa.

Kajaanin kaupunginteatterissa työskentelevä Salla Loper (vas.) ja Oulun kaupunginteatterissa pitkän uran tehnyt Tuula Väänänen saivat vuoden 2022 Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnot.

2.8. 16:45

Aamulehti

Vuoden 2022 Ida Aalberg -näyttelijäpalkintojen saajiksi on valittu Salla Loper ja Tuula Väänänen. Loper työskentelee Kajaanin kaupunginteatterissa, Väänänen puolestaan on tehnyt pitkän uran Oulun kaupunginteatterissa.

Kummallekin myönnetään 7 500 euron palkintosumma. Päätös palkittavista on tehty säätiön saamin perustein.

Mikä?

Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto

Jaettiin ensimmäisen kerran 45 vuotta sitten.

Myöntämisen perusteena on näyttelijäntyö teatterissa.

Säätiö on halunnut ottaa huomioon eri tavoin ansioituneita ja urallaan eri vaiheissa olevia näyttelijöitä.

Aiemmista jakokategorioista on luovuttu.

Palkinnot jaetaan joka toinen vuosi.

Uudistetut Ida Aalberg -näyttelijäpalkinnot jaetaan Tampereen Teatterikesän avajaisissa 2.8.2022.

Uusia yleisöjä

Salla Loper otti vastaan paikan Kajaanin kaupunginteatterista elokuussa 2018 valmistuttuaan teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä koulutusohjelmasta.

Tärkeiden roolitöiden lisäksi Loper on järjestänyt muun muassa Instagram-livelähetyksiä, jotka ovat vahvistaneet vuoropuhelua yleisön kanssa. Hän on tehnyt myös yleisötyötä kotoutumiskoulutuksessa olevan nuorten aikuisten maahanmuuttajaryhmän kanssa.

”Tämä kaikki osoittaa, että Lope näkee teatterin yhteiskunnallisen roolin ihmisten ja kulttuurien kohtaamispaikkana. Hän on notkea ja vastuullinen lahjakkuus, jonka avulla teatteritaide kurottaa uusien yleisöjen suuntaan”, perusteluissa sanotaan.

Legendaarisia rooleja

Tuula Väänänen on ollut Oulun kaupunginteatterin ”tinkimätön, väsymätön ja aina haasteisiin valmis näyttelijä” vuodesta 1995. Huikean määrän rooleja tehnyt Väänänen muistetaan muun muassa Niskavuoren Hetana ja Kuningatar Elisabethina.

Perustelujen mukaan Väänänen osaa haastaa niin patriarkaattia kuin normittunutta naiskuvaa. Viime aikoina hän on taipunut Synninkantajien Mummiksi, Kaboom ja kuvittelun voiman Poniksi ja Lauluja harmaan meren laidalta -teoksen merelle katoavaksi Ailaksi. Lisäksi yksi hänen merkittävimpiä roolitöitään oli produktiossa En päässyt Juliaksi.

”Tuula Väänänen on aina valmis keskustelukumppani ja teatteriyhteisön kantava voima, jolla on 35 vuoden uran jälkeenkin nälkä tehdä ravisuttavia esityksiä”, perusteluissa sanotaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut