Mafiaveljistä tunnettu näyttelijä Paul Sorvino on kuollut

Arvostettu sivuroolinäyttelijä Paul Sorvino näytteli gangsterien lisäksi esimerkiksi Henry Kissingeriä.

Paul Sorvino teki yli 50-vuotisen uran näyttelijänä. Kuva huhtikuulta 2014.

26.7. 10:28

Yhdysvaltalainen näyttelijä Paul Sorvino on kuollut 83-vuotiaana, kertoo uutistoimisto Reuters. Vuonna 1939 syntyneen näyttelijän kuolemasta tiedotti hänen agenttinsa. Asian vahvisti myös Sorvinon leski Dee Dee Sorvino The Hollywood Reporter -elokuvalehdelle.

Tiedottaja kertoo, että parhaiten Martin Scorsesen elokuvasta Mafiaveljet tunnettu Sorvino kuoli luonnollisista syistä.

”Hän oli maailman upein isä. Rakastan häntä niin paljon. Lähetän rakkautta sinne tähtiin”, Paul Sorvinon tytär Mira Sorvino kirjoitti eilen Twitterissä.

Ray Liotta, Robert Deniro, Paul Sorvino ja Joe Pesci Mafiaveljet-elokuvan promokuvassa.

Roteva ja tuimailmeinen Sorvino oli elokuvissa arvostettu sivuroolien tekijä, jonka ura kesti yli viisikymmentä vuotta. Hän esitti usein gangstereita, poliiseja, tai muita auktoriteettihahmoja.

Mafiaveljissä hän näytteli mafioso Paulie Ciceroa, joka toimii Ray Liottan esittämän Henry Hillin pomona.

Kuuluisassa kohtauksessa Sorvinon esittämä Paulie opettaa, miten valkosipuli pilkotaan oikeaoppisesti: partaveitsenterällä, jotta se sulaa pannulla.

Sorvino näytteli myös muun muassa Baz Luhrmanin Romeossa ja Juliassa, William Friedkinin kohutussa Yön kuninkaassa, sekä neljässä Warren Beattyn ohjaustyössä. Oliver Stonen Nixon -elämänkertaelokuvassa Sorvino näytteli entistä Yhdysvaltojen ulkoministeri Henry Kissingeriä.

Sorvino sai vuonna 1973 teatterialan Tony-ehdokkuuden Jason Millerin kirjoittamasta That Championship Season -näytelmästä. Sorvino toisti roolinsa kahdessa Pulitzer-palkitusta näytelmästä sovitetussa elokuvassa, joista vuonna 1999 ilmestyneen tv-elokuvan hän myös ohjasi.

Televisiorooleista Sorvinon tunnetuin on ylikonstaapeli Phil Cerretta Kovassa laissa, jossa hän esiintyi 31 jakson verran. Hän esitti myös Bruce Willisin hahmon isää suositun Konnakoukkuja kahdelle -komediasarjan jaksossa.

Paul Sorvinon tytär Mira Sorvino seurasi isänsä jalanjäljissä, ja ryhtyi näyttelijäksi.

Vuonna 1996 hän voitti parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon elokuvasta Rakkauden jumalatar, ja kiitti puheessaan erityisesti isäänsä kaikesta siitä, minkä hän opetti näyttelemisestä. Yleisössä istuva Paul Sorvino purskahti kyyneliin tämän kuullessaan.

Mira Sorvino kertoi vuonna 2017, että tuottaja Harvey Weinstein oli ahdistellut häntä seksuaalisesti. Lisäksi hän epäilee, että Weinstein oli sabotoinut hänen uraansa, kun Sorvino oli kieltäytynyt seksuaalisista palveluksista 1990-luvulla.

Uutisesta raivostunut Paul Sorvino kertoi TMZ-medialle tappavansa Weinsteinin, mikäli törmäisi hänen tytärtään ahdistelleeseen tuottajaan.

Paul Sorvino tunnettiin hänen vahvasta lauluäänestään. Äänialaltaan hän oli tenori. Nuorena Sorvino halusi oopperalaulajaksi, mutta astma pakotti vaihtamaan suunnitelmia.

Myöhemmin Sorvino pääsi kuitenkin laulamaan ammattimaisesti. Hän esiintyi useissa Broadway-musikaaleissa, ja julkaisi vuonna 1996 ooppera-aarioita sisältävän albumin.

Laulamisen lisäksi Sorvino työskenteli muiden taiteiden, kuten runouden ja kuvanveiston, parissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut