Antti Litja oli Totisen komiikan mestari

Litja kertoi oppineensa Tampereen Työväen Teatterissa näyttelemisestä enemmän kuin Teatterikoulussa konsanaan. Kahdentoista Tampereen vuoden jälkeen Litja siirtyi Helsinkiin Kansallisteatterin leipiin.

Antti Litja kuoli viime yönä hoivakodissa 84-vuotiaana.

13.7. 20:21

Helsinki

”Ainoa, mistä Suomen kansa minut muistaa on se, kun minulle tehtiin piposta uimahousut”, lohkaisi Antti Litja elämäkertansa julkaisujuhlassa.

Näyttelijä viittasi Risto Jarvan klassikkokomedian Loma (1976) kohtaukseen, jossa talviolympialaisiin lähdössä ollut suomalaismatkailija joutuikin etelänlomalle lentoasemalla tapahtuneen sekaannuksen takia.

Jarvan ja Litjan hedelmällinen yhteistyö 1970-luvulla poiki kolme suosittua komediaelokuvaa. Arvostelijat ovat joskus luonnehtineet Litjaa totisen komiikan mestariksi, mikä pätee näihin komediarooleihin erinomaisesti. Jäniksen vuosi saavutti myös aikansa suomalaisessa elokuvatuotannossa poikkeuksellisesti kansainvälistä menestystä.

Vakavailmeistä hassuutta Litja viljeli myös vajaat 40 vuotta myöhemmin Mielensäpahoittaja-elokuvan nimiroolissa, joka jäi hänen viimeiseksi elokuvatyökseen. Elokuva oli vuoden 2014 katsotuin. Litja aloitti Tuomas Kyrön luoman karvahattujäärän tulkitsijana alkujaan radiokuunnelmissa.

Antti Litja ja Liisa Roine itsenäisyyspäivän linnanjuhlissa vuonna 1989.

”Homma, josta ei tule potkuja”

Kesällä 1954 evakkoperheen poika saapui Lopelta Helsinkiin. Työsuhteet tuppasivat jäämään lyhyiksi, mutta oman juttunsa Antti Litja löysi lopulta Helsingin nuorisoteatterin koe-esiintymisessä Liisankadulla 1957.

”Kun pääsin lavalle ja selvisin kamalasta jännityksestäni, älysin että nyt tämä rupeaa irtoamaan. Nyt löytyi sellainen homma, josta ei tule potkuja”, hän muisteli STT:lle vuonna 2008.

Elokuvatyöt alkoivat vuonna 1959, jolloin Litja esitti alokasta sotilasfarssissa Vatsa sisään, rinta ulos!

Nuorisoteatterista tie vei Teatterikouluun, ja matka jatkui Tampereen työväen teatteriin Vili Auvisen ja muiden ohjaajien oppiin. Litja kertoi oppineensa TTT:ssä näyttelemisestä enemmän kuin Teatterikoulussa konsanaan. Kahdentoista Tampereen vuoden jälkeen Litja siirtyi Helsinkiin Kansallisteatterin leipiin. Samaan aikaan keväällä 1975 ohjaaja Jarva löysi hänet elokuviinsa.

Antti Litja vuonna 1963.

Mannerheim ja Kvartetti

Litja näytteli Suomen tunnetuimmissa teattereissa 1960-luvulta alkaen. 2000-luvulla Litja tulkitsi useita historiallisia suurmiehiä niin tv:ssä kuin teatterilavallakin. Mannerheimia hän esitti useassa produktiossa, ja tutuiksi tulivat myös Urho Kekkosen, Mauno Koiviston, Martti Ahtisaaren ja Ahti Karjalaisen hahmot.

”Ensin ajattelin, että en ole ikinä voinut kuvitella itseäni Mannerheimiksi, mutta kollegat sanoivat, että anna mennä vaan”, Litja muisteli STT:lle.

Samassa yhteydessä hän kertoi humuvuosien jääneen jo taakse.

”Se oli vähän liiankin taiteilijaelämää. Meinasi henki mennä”, Litja kertoi.

Vuosina 2008–2011 hän oli mukana Helsingin kaupunginteatterin huippusuositussa Kvartetti-näytelmässä Kyllikki Forssellin, Ritva Valkaman ja Lasse Pöystin rinnalla.

Litjan oli määrä astua vielä näyttämölle Mielensäpahoittaja-näytelmässä, mutta vuonna 2014 saadusta aivoinfarkista kuntoutuminen pitkittyi, ja hän päätti jättää näyttelemisen vuonna 2016.

Litja oli syntynyt Antreassa Karjalassa 21. helmikuuta 1938. Hän kuoli tiistaina äkilliseen vakavaan sairauteen hoitokodissa 84-vuotiaana.

Antti Litja sai vuonna 2014 aivoinfarktin, josta kuntoutuminen pitkittyi, ja hän päätti jättää näyttelemisen vuonna 2016. Kuvassa Litja tammikuussa 2018.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut