HS: Valokuvataiteilija Raakel Kuukka on kuollut

Raakel Kuukka kuoli vaikeaan sairauteen.

Raakel Kuukan valokuvataiteen kohteena oli usein hänen oma elämänsä. Tärkeä kuvauskohde oli myös tytär Rebekka Kuukka.

27.6. 15:31

Kuvataiteilija Raakel Kuukka on kuollut, kertoo Helsingin Sanomat. Hän kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä sunnuntaina 19. kesäkuuta 2022. Kuukka oli 66-vuotias, hän oli syntynyt Muhniemen kylässä Anjalassa 3. lokakuuta vuonna 1955.

Tieto kuolemasta vahvistettiin lähipiiristä.

Valokuva- ja videoteoksia tehnyt Raakel Kuukka valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta kuvataideopettajaksi vuonna 1979 ja valokuvataiteen maisteriksi vuonna 1988.

Kuukka oli Suomen ensimmäisiä naisvalokuvaajia, joka käänsi kameran kohti omaa elämäänsä. Hänen taiteensa keskeisiä aiheita olivat koti ja perheenjäsenet, ja teemoina esimerkiksi naisen elämänkaari ja identiteetti, siirtolaisuus, monikulttuurisuus ja läheisen kuolema.

Kuukalla oli lukuisia yksityisnäyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla ympäri maailman, esimerkiksi Moskovassa, Haagissa, Limassa, Roomassa, Pariisissa ja Venetsian biennaalissa. Hänen taidettaan on Kiasman, Hamin, Ranskan kansalliskirjaston sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmassa.

Kuukka sai urallaan useita palkintoja, esimerkiksi Finnfoto-palkinnon 1987 ja valokuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2013.

Kuukalla oli kaksi lasta, joista nuorempi Rebekka Kuukka tunnetaan muusikko Yeboyahina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut