Tampereen ratikkareitin varrelta löytyy nyt herkkupaloja kulttuurin ystäville – Yllättävät paikat tarjoavat yleisölle kuvataidetta, työpajoja ja lyhytelokuvia

Tampereen kaupunki luovutti tiloja kulttuurille Operaatio Pirkanmaa -hankkeen vuoksi. ”Välitiloihin” haki peräti 65 kulttuurialan toimijaa, joiden joukosta valittiin kolme porukkaa. Tiloja voi kiertää avoimien ovien päivinä. Nyt kaupunki etsii jo seuraavia tiloja ensi syksyn hakua varten.

Pispala Clothing on yksi kilpailun voittajista. Yrityksen perustaja on Onni Ikonen. Vaatemerkin idea on, että kaikki värikkäät kuosit ovat kuvataiteilijoiden suunnittelemia.

23.6. 9:02

Aamulehti

"Välitilat” ovat Tampereen kaupungin omistamia ratikkareitin varrella sijaitsevia tiloja, jotka pyhitettiin kulttuurille kulttuuripääkaupunkihaun jälkimainingeissa eli Operaatio Pirkanmaa -hankkeessa.

Kilpailu oli suosittu. Välitiloihin haki peräti 65 kulttuurialan toimijaa. Valinnassa arvostettiin toiminnan monipuolisuutta ja uudenlaista työskentelymallia, mutta erityisesti aika- ja paikkasidonnaisuutta suhteessa haettuun tilaan.

Kovatasoisesta hausta karsiutui lopuksi kolme porukkaa, jotka valtaavat Tampereen kaupungin välitilat puoleksi vuodeksi. He saavat pitää tiloja hallussaan maksutta puoli vuotta. Kalevan hallitila ja sen toimisto jaettiin kuvataiteilijoiden työtilakäyttöön, sillä hakemuksista välittyi pula työtiloista.

Pispala Clothing

Paikallinen taidevaatemerkki Pispala Clothing valtaa Pyynikin uimahallin liiketilan. Viikolla tila toimii merkin suunnittelu- ja näyttelytilana, mutta viikonloppuisin se muuttuu eläväksi, kaikille avoimeksi tapahtumatilaksi.

Alakerran galleriassa esitellään paikallisten taiteilijoiden teoksia. Yläkerrassa järjestetään erilaisia teemailtoja taidevaatteiden ympäröimänä. Ohjelma sisältää muun muassa taidelyhytelokuvailtoja, työpajoja ja intiimejä keikkoja.

Sijainti: Pyynikin uimahalli, Pirkankatu 10, liiketila no 5

Työtiloja ja työpajoja

Kalevan hallitila ja toimisto jaettiin taiteilijoiden yhteiskäyttöön. Marja Hautamäki ja Tiina Alazawi nimesivät työtilansa Taidekorjaamo Välitilaksi. Heidän tarkoituksenaan on toteuttaa oman työskentelyn lisäksi taidetyöpajatoimintaa Kaupin vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa.

Jenni Eskola ja Jenni Valorinta järjestävät tilassa avoimia ovia ja kaikenikäisille sopivia työpajoja, joissa herätellään luovuutta rennolla meiningillä. Tärkeintä ei ole tekniikka, vaan leikkisyys ja spontaani itseilmaisu. Eskola käyttää maalauksissaan kasvivärejä, jotka reagoivat herkästi valoon. Valorinta puolestaan tutkii hartsin kolmiulotteisuutta.

Kuvataiteilija Anna Värri on viime vuosina keskittynyt figuratiiviseen öljymaalaukseen, jossa tärkeään rooliin nousevat kirkkaat värit ja kontrastit sekä öiset maisemat. Hän työskentelee hallilla uuden yökerhokulttuuria käsittelevän teossarjan parissa.

Tanssi- ja esitystaiteilijat Lotta Halinen ja Niina Rajaniemi muodostavat duo Halisen & Rajaniemen, vuonna 2019 perustetun yhteistyöprojektin. He työskentelevät liikkeellisten ja tilalähtöisten teosten parissa. Duo tuottaa esityksiä syyskuussa 2022.

Sijainti: Sarvijaakonkatu 28

Elävän kulttuurin 108 KIOSKI

Kauppahallin liiketilassa toimintaa järjestää TEHDAS 108, joka on toiminut Pirkanmaalla jo 10 vuotta. TEHDAS 108 on edistänyt kulttuurihyvinvointia ja alueellista toimintaa.

108 KIOSKI on musiikin ja taiteen pop up -kohtaamispaikka, johon kollektiivi tuottaa tapahtumia ja tempauksia. Toimija ottaa vastaan myös uusia ohjelmaideoita verkkosivuillaan.

Sijainti: Kauppahalli, Hämeenkatu 19, liiketila 143–145

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut