Sibelius-kisan paineet selvittänyt Kasmir Uusitupa rientää nyt kesän festivaaleille – Kangasala Classicissa urakoivalla muusikolla on palkittu pelimannitausta

Monipuolinen viulisti Kasmir Uusitupa konsertoi kesän aluksi Kangasalan ja Ruoveden kamarimusiikkijuhlilla. Myöhemmin hän suuntaa Kaustiselle lapsuudestaan tutun kansanmusiikin pariin.

Viulisti Kasmir Uusitupa katselee tiukan Sibelius-kilpailun jälkeen kohti kesän kamarimusiikkifestivaaleja. Tällä viikolla hän soittaa Kangasala Classicissa.

14.6. 11:28

Aamulehti

”On hienoa päästä soittamaan kamarimusiikkia kavereiden kanssa Kangasalan ja Ruoveden ihanaan ympäristöön.”

Viulisti Kasmir Uusitupa myhäilee muusikon onnea saadessaan rentoutua kotimaisilla kamarimusiikkifestivaaleilla, kuten tällä viikolla Kangasala Classicissa ja parin viikon päästä Ruoveden musiikkijuhlilla. Uusituvalla on takanaan armoton kevät, sillä hän osallistui hiljattain järjestettyyn Sibelius-viulukilpailuun, joka on ohjelmiston laajuuden osalta yksi maailman vaativimpia musiikkikilpailuita. Uusitupa menestyi kolmesta kilpailuun päässeestä suomalaisesta parhaiten yltämällä välieriin.

Kyseessä oli toinen kerta, kun Uusitupa mittautti soittotaitojaan ja hermojensa kestävyyttä Sibelius-viulukilpailun painekattilassa, sillä hän osallistui jo vuoden 2015 kisaan.

”Nyt tavoitteena oli pysyä kilpailutilanteessa omana itsenäni, eikä antaa tilanteen musertaa henkisesti – niin kuin kävi viime kerralla”, hän toteaa.

Uusi kilpailukokemus oli selvästi hänelle tarpeellinen. ”Olin tosin vähän kahden vaiheilla, hakeako kisaan uudestaan, mutta olen tyytyväinen, että tein sen. Valmistauduin tällä kerralla henkisesti oikein. Kilpaileminen on aika rankkaa ylipäätään ja Sibelius-kilpailun kohdalla erityisesti, kun se on niin paljon esillä täällä Suomessa.”

Uusitupa täytti Sibelius-kilpailussa omat tavoitteensa. ”Nyt pystyin olemaan tyytyväinen soittooni.”

Oppia Sveitsistä

Monipuolisena viulistina tunnettu Kasmir Uusitupa luovii vapaana muusikkona kamarimusiikin parissa, solistitehtävissä ja välillä orkestereiden vierailevana konserttimestarinakin. Hän haluaa kehittää itseään edelleen. ”Olen viime aikoina opiskellut orkesterinjohtoa. Se puoli on hyvä lisätä työkalupakkiin siitäkin näkökulmasta, että minua kiinnostaa kamariorkestereiden johtaminen ykkösviulistin paikalta.”

Kuka?

Kasmir Uusitupa

Helsingissä vuonna 1995 syntynyt viulisti.

Opiskellut Itä-Helsingin musiikkiopistossa, Sibelius-Akatemiassa, Pariisin konservatoriossa ja Menuhin-akatemiassa Sveitsissä.

Kuopion viulukilpailun finalisti 2015. Sibelius-viulukilpailun välieräpaikka 2022.

Toimi sittemmin toimintansa lopettaneen Borea-jousikvartetin ykkösviulistina.

Viulu: Suomen Kulttuurirahaston italialainen Spiritus Sorsana, valmistusvuosi noin 1700.

Vuoden nuori uusimaalainen pelimanni -palkinto vuosina 2005 ja 2006.

Esiintyy kesällä 2022 muun muassa Kangasalan, Ruoveden, Kuhmon ja Kaustisen musiikkifestivaaleilla.

Nelisen vuotta sitten Uusitupa pääsi opiskelemaan arvostettuun Menuhin-akatemiaan Sveitsiin. Siellä kului runsaat kaksi vuotta, kunnes hän palasi Suomeen puolitoista vuotta sitten.

”Lähdin hakemaan Menuhin-akatemiasta mahdollisuutta keskittyä vain soittamiseen. Akatemia järjesti majoituksen, ruokailut ja vielä kuukausirahankin. Siellä oli mestarikursseja ja paljon esiintymisiä. Meitä oli siellä 15 jousisoittajaa. Muodostimme myös kamariorkesterin, jossa sai soittaa vuoron perään solistina. Se oli tosi hyödyllistä.”

Menuhin-akatemian opetuksen tasoa kuvaa se, että Uusituvan opiskeluaikana akatemian taiteellisina johtajina toimivat peräkkäin viulistitähdet Maxim Vengerov ja Renaud Capuçon. Uusituvan varsinainen opettajani oli ukrainalainen viulisti Oleg Kaskiv.

Mieliteos Kangasalla

Kamarimusiikkiin keskittyvässä Kangasala Classicissa Kasmir Uusitupa urakoi monessa konsertissa isoja teoksia, kuten Dmitri Šostakovitšin ensimmäisen pianotrion ja pianokvinteton. Ohjelmassa on myös yksi viulistin lempikappaleista, toisen maailmansodan lopussa valmistunut Richard Straussin syvähenkinen mestariteos Metamorfooseja.

Mitä ja missä?

Kangasala Classic

Ajankohta: 16.–19.6.

Konserttipaikat: Kangasala-talo, Kangasalan kirkko, Kuhmalahden kirkko, Sahalahden kirkko, Kirkkoharjun näkötorni.

Ohjelma: Klassista kamarimusiikkia. Säveltäjänimiä muiden muassa Britten, Mahler, Šostakovitš, Strauss, Beethoven, Mozart, Sibelius ja Schubert.

Kesän 2022 esiintyjiä: Kasmir Uusitupa, Johannes Piirto, Elina Heikkinen, Juho Alakärppä, Lauri Kankkunen, Aarne Pelkonen, Heidi Rahkonen, Hanna Parviainen, Senja Rummukainen, Kamus-kvartetti, Nome-kvartetti.

”Se on koskettava teos, joka sopii tähän aikaan. Viime festarin jälkeen Kangasala Classicin taiteellinen johtaja Elina Heikkinen kysäisi, minkä kappaleen tykkäisit tehdä seuraavana kesänä. Metamorfoosit tuli heti mieleen. Siitä kuullaan Rudolf Leopoldin sovitus seitsemälle jousisoittajalle. Se on intiimimpi kuin alkuperäinen 23 soittajan versio.”

Uusitupa tulee myös Ruoveden festivaalille parin viikon päästä. ”Siellä odottaa muiden muassa Johan Svendsenin oktetto, joka on minulle vielä ihan tuntematon.”

Festivaaleille on ominaista, että muusikot kohtaavat sekä tuttuja että aivan uusia teoksia ja soittokumppaneita. ”Useimpien kanssa olen soittanut aikaisemmin, mutta aina vastaan tulee myös pari uutta tuttavuutta.”

Nuoruus pelimannina

Kasmir Uusituvan kesäohjelmassa on tänä vuonna pitkästä aikaa myös Kaustisen kansanmusiikkifestivaali. Se vie soittajan ajatukset lapsuuteen ja nuoruuteen.

”Perheessäni soitettiin paljon kansanmusiikkia, minkä takia varmaan soitankin nyt viulua. Kävin lapsuudessa Kaustisella soittamassa joka kesä. Kansanmusiikki on edelleen lähellä sydäntäni.”

Uusitupa palkittiin peräti kahdesti nuorten pelimannien Martti Pokela -palkinnolla. Hänellä oli nuorena myös oma kansamusiikkiyhtye, Kasmir ja Hemmot. Niistä ajoista hän kokee saaneensa paljon klassisen musiikin soittoaan rikastuttavia piirteitä, kuten hetkessä elämistä.

”Kansanmusiikissa kaikki tapahtuu vapautuneesti esiintyessä, kun taas klassisella puolella iso osa tapahtuu jo harjoituskopissa. Kansanmusiikkia ei kannata harjoitella liikaa!”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut