Tampereen Teatteri menee jättiremonttiin keskellä ydinkeskustaa, kaupunki tukee mahdollisesti miljoonilla euroilla – Kuvat: Rakennuksen kylkeen nousee uusi laajennusosa

Tampereen Teatterin kiireellinen peruskorjaus ja lisärakennus vaativat asemakaavamuutoksen. Remontin arvioidaan maksavan 22,5 miljoonaa euroa. Teatterin toimintaa aiotaan jatkaa myös remontin ajan myöhemmin julkistettavissa väistötiloissa.

Tampereen teatterille kaavaillaan mittavaa peruskorjausta ja laajennusta. Kuvassa kuusi-istutuksen takana näkyvään osaan, teatterin ja Laikun väliin tulee laajennusosa.

8.6. 13:10 | Päivitetty 10.6. 14:31

Aamulehti

Tampereen Teatterin pohjoispuolelle suunnitellaan uutta lisärakennusta teatterirakennuksen vaatiman mittavan peruskorjauksen yhteydessä. Remontti on tarkoitus toteuttaa vuosina 2024–2025.

Remonttiin ja lisärakennukseen tarvitaan asemakaavamuutos.

Säätiön omistama

Peruskorjaus koskee Keskustorilla sijaitsevaa teatterin 110-vuotiasta päärakennusta, jonka omistaa Tampereen Teatteritalo-säätiö. Säätiö tukee teatteria ylläpitämällä omistamaansa rakennusta ja omistaa myös keskeisellä paikalla Tampereen ydinkeskustassa olevan tontin.

Peruskorjauksella on kiire. Kaupungin keskustan keskeisen historiallisen rakennuksen edellisestä remontista on kulunut jo 35 vuotta.

”Jos musikaalissa on 20 roolia, kahdelle on suihkut ja wc-tiloja käytetään myös yleisön puolelta. Henkilökunta tulee joka päivä töihin pimeän näyttämön kautta”, kuvailee teatterinjohtaja Mikko Kanninen.

Remonttia on suunniteltu hyvässä hengessä alueen muiden toimijoiden kanssa, kuten naapurissa vaikuttavan seurakunnan. Vasemmalta Vanhan kirkon pappi Olli Viljakainen, teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas ja Mikko Kanninen.

Remontti tulee koskemaan teatterin kaikkia tiloja. Sen tarkoituksena on saattaa tilat nykyaikaisten vaatimusten mukaisiksi. Myös yleisö- ja työturvallisuus vaativat peruskorjauksen tekemistä. Vanha rakennus on täynnä sokkeloita ja korjausten korjauksia. Hissi puuttuu, eikä sitä voida rakentaa vanhaan osaan.

”Remontilla on kiire, eikä se voi enää odottaa. Teatteritalosta on tekeillä rakennushistoriallinen selvitys, ja remontin kustannusarvio on päivitetty tänä keväänä. Lisärakennus vaatii asemakaavamuutoksen, joka lähtee nyt prosessiin”, kertoo Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas.

Lisärakennus ei merkittävästi muuta kaupunkikuvaa.

Laajennusosa kuvassa vasemmalla Vanhan kirkon vieressä. Tiloihin tulee toimisto- ja sosiaalitiloja sekä pieni, 80-paikkainen ulkoilmanäyttämö.

Teatteritalo kuvassa Hämeenkadun puolelta. Lisärakennus näkyy harmaana oikealla.

Alue siistiytyy

Kannisen ja Myllykankaan mukaan remontin ansiosta myös Keskustorin aluetta, Laikun lavan puistoa ja Vanhan kirkon edustaa päästään kohentamaan osana Tampereen kaupungin viiden tähden keskustaa.

”Laajennusosan ansiosta koko alue ja varsinkin Tammerkosken ranta siistiytyy, kun autot lähtevät tontilta pois. Kosken rannasta katsottuna näkymä ei muutu, eikä Vanhan kirkon torni peity,” sanoo Päivi Myllykangas.

Remontin ja laajennusosan suunnitelmista vastaa tamperelainen Arkkitehtitoimisto Forssi oy, jolla on kokemusta vanhojen teatterirakennusten peruskorjauksista myös muulla Suomessa.

Talosta puuttuu esimerkiksi hissi. Esitysten aikana puvustajat kantavat alakerrasta neljä kerrosta jyrkkiä kierreportaita painavia pukuja näyttelijöille. Portaissa näkyvät elämän jäljet.

Teatterinjohtaja Mikko Kanninen pimeällä näyttämöllä, jonka kautta henkilökunta tulee joka päivä töihin.

Edellinen remontti 1980-luvulla

Tampereen Teatterin päärakennus valmistui 110 vuotta sitten. Rakennuksessa on käyty muun muassa sisällissodan 1918 taisteluja.

Jälkijugendia edustavan rakennuksen suunnittelivat Kauno S. Kallio ja Oiva Kallio. Rakennus vihittiin käyttöön 14. helmikuuta vuonna 1913.

Edellisen kerran rakennusta on remontoitu 1980-luvun lopulla. Samalla vuosikymmenellä käyttöön otettu Frenckell-näyttämö ei kuulu Tampereen Teatterin eikä säätiön omistukseen. Teatteri on ollut rakennuksessa vuokralaisena, ja vuokrasopimusta on tarkoitus jatkaa myös uuden omistajan aikana.

Lue lisää: Frenckellin historiallisen tehdaskiinteistön miljoonakauppa hyväksyttiin Tampereen kaupunginvaltuustossa

Lue lisää: Tampereen Frenckellin historiallisen tehdaskiinteistön kaavamuutos etenee: Tältä alue näyttää, jos ehdotus menee läpi

Teatterin pohjoispuoleiselle seinustalle suunnitellun laajennusosan tarkoituksena on helpottaa tilapulaa ja mahdollistaa teatterin toimintojen uudelleenjärjestely. Rakennukseen tulevan 80-paikkaisen ulkoilmanäyttämön avulla teatteria on mahdollista avata paremmin myös yhteistyökumppanien ja muiden kaupunkilaisten käyttöön.

Varainkeruukampanja

Remontin kustannusarvio on noin 22,5 miljoonaa euroa. Summasta peruskorjauksen arvioidaan vievän 16,9 miljoonaa euroa ja laajennusosan hieman yli 3 miljoonaa euroa. Esitystekniikan uusimiseen arvioidaan menevän 2,5 miljoonaa euroa.

Rahoitukseen tarvitaan valtion ja Tampereen kaupungin tukea, mutta myös yksityisrahoitusta. Laajamittainen varainkeruukampanja on suunnitelmissa ensi syksylle.

”Tämä on maakunnan, kaupungin ja valtion yhteinen hanke ja toivomme siihen laajaa tukea,” sanoo Mikko Kanninen.

Valtion rahoitusosuus on tällä hetkellä auki, koska Veikkauksen voittovaroista jaettava rahoitus on kulttuuriministeriössä jäädytetty vuoteen 2024 saakka.

”Valtiolta on jo saatu kaksi miljoonaa euroa, mutta Tampereen Teatteri on niin merkittävä paikka ja rakennus, että uskomme, ettei valtionosuus jää siihen. Remontti on mainittu myös Tampereen kaupungin pormestariohjelmassa”, sanoo Myllykangas.

Teatterin pohjoispuolella on nykyisin parkkipaikka. Päivi Myllykangas vanhan ikkunan edessä. Alkuperäiset kalusteet, kuten listat, ikkunoiden karmit ja valaisimet aiotaan jättää.

Tampereen Teatteri on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, joten teatterilla ei ole mahdollisuuksia kattaa rahoitusta esitystoiminnasta syntyvillä tuloilla.

Esitystoimintaa on kuitenkin tarkoitus jatkaa myöhemmin julkistettavissa väistötiloissa, joista neuvottelut ovat olleet käynnissä jo jonkin aikaa.

Kaupunki mukaan miljoonilla

Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden johtaja Lauri Savisaari kertoo, että kaupunki aikoo tukea remonttia mahdollisesti miljoonilla euroilla. Hänen mukaansa asiasta on keskusteltu kaupungin johtoryhmässä, mutta lopulliset päätökset tuen suuruudesta tehdään ensi vuoden talousarviosta päätettäessä.

Valtion tuen edellytyksenä on, että myös kaupunki tukee projektia ja Savisaaren mukaan ei ole mahdollista, että kaupunki ei rahaa antaisi. Hän kuitenkin korostaa myös Tampereen Teatterin omaa vastuuta rahoituksessa.

”Ei tätä pelkästään julkisin varoin voida tehdä, sillä kyse on niin isosta rahamäärästä”, Savisaari sanoo.

Tausta

Tampereen Teatteri oy

Teatteri on perustettu 1904, teatterirakennus vihitty käyttöön 1913.

Teatteri on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jolla on hajautunut omistus.

Peruskorjattavaa pinta-alaa päärakennuksessa on kaikkiaan 5 652 neliömetriä.

Suomen neljänneksi suurin teatteri: katsojia vuodessa 124 000, esityksiä noin 470. Työllistää 89 kuukausipalkkaista ja 77 tuntipalkkaista.

Liikevaihto 4,5 miljoonaa euroa ja muut tuotot 4,5 miljoonaa euroa.

Luvut ovat vuodelta 2019, jolloin korona ei vielä vaikuttanut toimintaan.

Päivitys 8.6. klo 16.05: Juttua muokattu ja täydennetty Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden johtajan haastattelulla.

Lue lisää: Kirjailija Juha Hurme esittelee Tampereen teattereiden varhaiset johtajat – He olivat ensimmäisen polven rämäpäisiä tekijöitä

Lue lisää: Tampereen Teatteri julkisti syksyn ohjelmistonsa – Anastasian lipuista mennyt jo puolet

Lue lisää: Hervantalainen Jani Vanha-aho teki hämmästyttävän Lego-pienoismallin yhdestä Tampereen arvorakennuksesta – Pelkkiä pihalaattoja on 2 200 kappaletta: Video näyttää, kuinka se rakentuu

Lue lisää: Lama-aikana varttunut Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen kulkee vapaa-ajalla ysärihuppari päällä ja hämmästelee nykyajan ilmiöitä: ”Nämä saavat sekaisin”

Oikaisu 10.6. klo 14.30: Toisin kuin jutussa alun perin sanottiin, rakennushistoriallinen selvitys ei ole vielä valmis, vaan se valmistuu elokuussa 2022. Poistettu jutusta Päivi Myllykankaan sitaatista kohta, jossa virheellinen tieto mainittiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut