Uusi tamperelainen kulttuuriyhdistys aloittaa vappujuhlilla kulttuuriväen suosimassa nostalgisessa ravintolassa

Uusi yhdistys Kaupungin valot ry herättää vappuna ravintola Laternan henkiin kulttuuriravintolana, mutta päätavoitteena on saattaa kulttuuriväkeä yhteen ja perustaa yhteinen toimija tamperelaisille kulttuuritapahtumille.

Ravintola Laterna on monelle tamperelaiselle tuttu paikka teatterin ja festivaalien jatkojuhlista. Ravintola toimii nykyisin tilausravintolana. Arkistokuva on kesältä 2021.

25.4. 15:08

Aamulehti

Tampereelle on perustettu uusi kulttuuriyhdistys Kaupungin valot ry. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Erkki Kiviniemi, joka tunnetaan Runoraadin asiantuntevana vetäjänä sekä muun muassa edesmenneen Tulenkantajien kirjakaupan ja Galleria Koppelon isäntänä.

Vieläkö Tampereelle tarvittiin uusi kulttuuriyhdistys, Erkki Kiviniemi?

”Kyllä. Minun osaltani idea lähti siitä, että etsin Galleria Koppelolle ja Kulttuuriravintola Kivessä pitämilleni Runoraadeille yhteistä toimijaa. Samaan aikaan helsinkiläiskustantamo Aviador etsi Tampereelta kulttuuriravintolaa, jossa voisi pitää kirjanjulkkareita ja muita pienimuotoisempia tapahtumia,” Kiviniemi kertoo.

Nyt perustetun Kaupungin valot ry:n päätavoite on yhdistää eri kulttuurialoja järjestämään kiinnostavia tilaisuuksia: kirjallisuusiltoja, taidenäyttelyitä, teatteria ja musiikkia.

Laternan vappujuhlia on suunnitellut ohjaaja Marika Vapaavuori. Hän kuuluu myös uuden yhdistyksen hallitukseen.

Kaupungin valot ry:n muita hallituksen jäseniä ovat muun muassa palkittu teatteriohjaaja Marika Vapaavuori, Tampere-Seura ry:n uutena toiminnanjohtaja toukokuussa aloittava Hanna-Liisa Onnela ja Laternan ravintolapäällikkö Pauliina Rask.

Kulttuuriväki yhteen

Marika Vapaavuori oli viime vuonna Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun taiteellisen johtotroikan jäsen ja havaitsi siinä yhteydessä, että eri kulttuurialueiden olisi hyödyllistä puhaltaa Tampereella enemmän yhteen hiileen.

”Tampereella on todella paljon aktiivisia kulttuurintoimijoita ja kulttuurin ystäviä, mutta me emme välttämättä tunne toisiamme. Kaupungin valot -yhdistys korjaa tätäkin puutetta niin, että uusi kulttuuriyhdistys Tampereelle todellakin kaivattiin.”

Yhdistyksen lanseeraustilaisuus on lauantaina ravintola Laternassa vappujuhlissa, jotka ovat jo käytännössä loppuun varattu.

”Toiminta haluttiin käynnistää sähäkästi, ja tilaisuus jo osoittaa yhdistyksen yhden toimintaperiaatteen. Laterna yhdistyy monella nostalgisiin, hauskoihin vappujuhliin. Mukaan on nyt tulossa hyvin monenkirjavaa porukkaa, ja illan tunnelma tulee varmasti vaihtumaan letkeästi tunnelmasta toiseen. Odottamatonta on edessä. Sellaista, mikä ei ole nähtävissä, eikä tilattavissa mistään muualla”, Vapaavuori sanoo ja harmittelee, että paikalle mahtuu rajatusti kiinnostuneita.

”Laternassa on 100 istumapaikkaa, ja 94 niistä on jo myyty”, Kiviniemi kertoo.

Miten Kaupungin valot ry aikoo vapun jälkeen jatkaa toimintaansa?

”Emme kiirehdi tapahtumien kanssa. Kirjajulkkareita on nyt suunniteltu Annikki OFFiin,” kertoo Erkki Kiviniemi.

Toinen aktiivisen kulttuuriväen yhteisponnistus, Annikin Runofestivaali, järjestetään taas tänä kesänä tauon jälleen lauantaina 11. kesäkuuta Annikin puutalokorttelin sisäpihalla Tampereella. Viikolla sitä edeltää Annikki OFF, joka on kymmenien eri tapahtumajärjestäjien pitämä kaupunkifestivaali Tampereen puistoissa, keikkapaikoissa, teattereissa, kaduilla ja kahviloissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut