Kirjailija Anni Kytömäki saa 15 000 euron arvoisen Majaoja-palkinnon

Anni Kytömäki on ensimmäinen kirjailija, joka saa Majaoja-palkinnon.

6.4. 18:02

Vuoden 2021 Majaoja-palkinnon saa kirjailija, luontokartoittaja Anni Kytömäki.

Majaoja-säätiön perusteluissa painotetaan sekä Kytömäen teosten taiteellisia ansioita että hänen kauaskantoista työtään niin luonnon monimuotoisuuden kuin ihmisluonnon vaalijana.

Palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Kytömäki on ensimmäinen kirjailija, joka saa Majaoja-palkinnon. Aiemmin palkitut ovat taiteilija Tuija Lehtinen, tamperelainen Ahaa-teatteri, näyttelijä Kati Outinen ja tamperelainen poikakuoro Pirkanpojat.

Muusikko ja kartoittaja

Hämeenkyröläinen Kytömäki (s. 1980) on työskennellyt kansalaisjärjestöissä ja muusikkona. Kotiseudullaan hän kulkee harjuilla, soilla ja sammalmetsissä, kuuntelee tuulta ja puita ja etsii polkuja tarinoihin, jotka saattoivat olla totta.

Kytömäki on julkaissut kolme palkittua, erinomaisen vastanoton saanutta romaania. Hänen kolmas teoksensa Margarita (Gummerus, 2020) sai vuoden 2020 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon.

Teoksensa Kytömäki on omistanut maan ja veden hiljaisille – niille, jotka yhteiskunnassa ja ekokriisissä ovat vaarassa jäädä jalkoihin.

Kirjailija korostaa, että maailmassa on yhä tilaa ihmisluonteiden ja luonnon kaikkinaiselle kirjolle.

Margarita on käännetty jo viroksi, ja se ilmestyy pian myös liettuaksi ja unkariksi.

Kaiken tarkkailija

Kytömäen romaaneissa ihminen on osa luontoa, ei sen yläpuolella. Lisäksi hän haluaa teoksissaan ja työssään luontokartoittajana puolustaa tarkkailijaluonteita eli introvertteja ihmisiä.

Margaritassa ihmispäähenkilö ja eläinpäähenkilö, jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera), rinnastuvat toisiinsa: kumpikin tarvitsee kuoren pystyäkseen elämään.

Majaoja-säätiön mukaan Anni Kytömäki toteuttaa taiteellisessa työssään taiteen ehkä tärkeintä tehtävää, ponnisteluja paremman tulevaisuuden hyväksi.

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virrassa on parhaillaan nähtävillä Kytömäen pystyttämä näyttely jokihelmisimpukoista ja 26. huhtikuuta Kytömäki ja kuvataiteilija Osmo Rauhala kertovat Virrassa raakkujen tuoreita kuulumisia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut