Tuulensuun Palatsissa viihdeyrittäjillä on ollut karu kohtalo – lauantaina aloittava uusi toimija tuo paikkaan burleskia, stand-upia ja ”kiakkoiltoja”

Tuulensuun Palatsia nyt operoivilla Tampere-talolla ja Events Tampere -ohjelmatoimistolla ainakin on leveämmät hartiat kuin tilan aiemmilla viihdeyrittäjillä.

Tältä näytti Tuulensuun Palatsin ravintolatila näyttämöltä katsoen lokakuussa 2021. Tilaa kiertävät aitiot saman tason takaseinällä ja toisen kerroksen sivuseinillä. Toisessa kerroksessa on myös parvekekatsomo.

18.3. 18:03

Aamulehti

Tuulensuun Palatsissa aloittaa lauantaina 19. maaliskuuta jälleen uusi viihdeyrittämö. Palatsi sijaitsee Hämeenkadun ja Hämeenpuiston kulmassa sijaitsevassa Tuulensuun talossa eli hyvin edustavalla paikalla Tampereen keskustassa.

Uutta viihde- ja tapahtumatoimintaa Tuulensuun Palatsissa operoi nyt Tampere-talo oy yhdessä tapahtumatoimisto Events Tampereen ja tilan omistavan kiinteistösijoitusyhtiö Taitokaari oy:n kanssa. Tampere-talolla ja Events Tampereella ainakin on leveämmät hartiat ja parempi kokemus tapahtumaviihteen ja ravintolatoiminnan yhdistämisestä kuin tilan aiemmilla yrittäjillä.

Tältä näyttää Tuulensuun Palatsin näyttämö ensimmäisen kerroksen ravintolatilasta katsottuna.

Lauantaina Tuulensuun Palatsi -tapahtumaravintolassa alkava esitystoiminta näyttää sekin tällä kertaa kiinnostavammalta ja monipuolisemmalta kuin aiemmilla yrittäjillä.

Tuulensuun Palatsi -tapahtumaravintola

Esitys-, tapahtuma- ja ravintolatoimintaa operoi Tampere-talo yhdessä Events Tampereen ja tilan omistavan Taitokaari oy:n kanssa.

Ohjelmisto starttaa Vaudeville Palace Show 19.3.2022. Burleskia, sirkusta, drag-taidetta 1920-luvun hengessä modernilla twistillä.

Elokuvabrunssit alkavat 26.3. Tim Burtonin elokuvalla Liisa ihmemaassa. kiireetön brunssi pienemmällä tai isommalla seurueella kuukauden viimeisenä lauantaina elokuvan parissa.

Stand Up Club Tampere aloittaa myös 26.3. Ali Jahangirin show’lla, 9.4. vuorossa Niko Kivelä ja 7.5. Tomi Haustola.

Psykoterapeutti Maaret Kallion yhdessä eri artistien kanssa vetämä konserttisarja Tunteita ja tietoa alkaa Palatsissa 28.8. Waltteri Torikan kanssa ja jatkuu Knipin kera 10.9. Konserttisarjan kaksi muuta osaa esitetään Tampere-talossa.

”Kiakkoiltoja” vietetään Palatsissa 13.–29.5. Iltoja isännöi Pekka Saravo ja hänen vieraakseen tulee eri otteluissa ”kiakkovieraita”, kuten Ville Nieminen, Niklas Hagman, Janne Ojanen ja Lasse Kukkonen. Ohjelmassa Suomen alkusarjaottelut, puolivälierät, välierät sekä mitaliottelut.

Tuulensuun Palatsi -tapahtumateatteria ravintolapalveluilla voivat myös yritykset ja yksityishenkilöhenkilöt vuokrata omien tapahtumiensa järjestämiseen.

Elokuvapyhäkkö

Kerrataan tässä Tuulensuun Palatsin ja siellä aiemmin toimineiden viihdeyrittäjien historia ja kohtalo.

Bertel Strömmerin suunnittelema, uusklassismia edustava Tuulensuun talo valmistui vuonna 1929. Talon keskeinen tila oli elokuvateatteri Kino-Palatsi, jossa elokuvien esittämistä jatkettiin vuoteen 1991. Sulkeutuessaan Kino-Palatsi oli Suomen viimeinen ja kaunein klassinen iso elokuvateatteri.

Lue lisää: Tampereen ydinkeskustan jykevä maamerkki oli ennen vuokratalo, jossa asui johtajia, lääkäreitä ja tuomareita – Rakennuksen kruunu huokuu 1920-luvun tunnelmaa

Hengellisyyttä

Kino-Palatsin sulkeutumisen jälkeen tila vuokrattiin vuonna 1995 kymmeneksi vuodeksi hengellisen Palatsiseurakunnan kokoustilaksi. Tampereen elokuvajuhlien aikaan siellä nähtiin vielä tuolloinkin vuosien ajan elokuvia.

Tuulensuun Palatsi on suojeltu tila. Se remontoitiin perusteellisesti vuosina 2005–2008. Tilan yksityiskohtien, kuten heloitusten, valaisinten ja kaidetolppien kauneus hurmaa yhä tilaan astujan. Palatsin kruunaavat kuvanveistäjä Väinö Rikhard Rautalinin reliefit. Tilaa on vanhaa kunnioittaen ehostettu ja pidetty kunnossa myös koko viime ja tämä vuosikymmen.

Tuulensuun Palatsin on omistanut vuodesta 1989 lähtien kiinteistösijoitusyhtiö Taitokaari oy, joka välillä on yrittänyt myydä tilaa.

Palatsiseurakunnan lähdön jälkeen Tuulensuun talossa on useampi yrittäjä koettanut yhdistää kevyttä huipailua lavalla ja ravintolatoimintaa, mutta huonolla menestyksellä.

Rock-laulaja Kimmo Blom esitti Queen-yhtyeen Freddie Mercurya Musiikkiteatteri Palatsin Show Must Go On -musikaalissa vuonna 2013.

Rock-imitaatiota

Ensimmäinen yrittäjistä oli Petri Lairikko, jonka perustamassa Musiikkiteatteri Palatsissa lavalle enimmäkseen hyppi peruukkipäisiä ja trikoohousuisia rock-tähti-imitaattoreita vuosina 2008–2014.

Lairikon konsepti näytti hetken aikaa menestyvän. Kun ohjelmistossa oli Queen-imitaattorimusikaali Show Must Go On, Palatsi tuntui olevan aina täynnä, yleisöllä hauskaa ja tarjoilukin siinä sivussa näytti sujuvan.

Lue lisää: Tamperelaiselle teatterivaikuttajalle ehdotonta vankeutta talousrikoksista ja vuosien liiketoimintakielto – Oikeus: Jopa 780 000 euron vahingot

Tältä näytti Teatteri Staten Umpirautaa-tangokomedia Tuulensuun Palatsissa vuonna 2015. Mukana Heikki Vihisen ohjaamassa esityksessä muiden muassa Manu Havisalmi ja Johanna Debreczeni.

Hupailua

Lairikon jälkeen tiloissa yritti Heikki Vihisen starttaama Teatteri State. Se oli yhteisyritys tilan omistajan kanssa. Taitokaari oli perustanut Viihdekeskus Palatsi oy:n, joka vuokrasi tilat Taitokaarelta ja teki sopimuksen Staten kanssa.

Staten esitykset olivat hivenen paremmin käsikirjoitettuja kuin Lairikon show’t, mutta peruslinja Staten ohjelmistossa oli edelleen kevyt hupailu ja tarjoilu. Nyt lavalla hyppi näyttelijöiden kanssa myös oikeita muusikoita eikä pelkkiä imitaattoreita. State toimi tiloissa vain vuoden 2015.

Lue lisää: Teatteri Staten illallinen jättää haaleaksi – mutta onneksi on Pauli Hanhiniemi

Vuonna 2016 Tuulensuun Palatsin tilanteen tiivisti Aamulehden haastattelussa Taitokaari oy:n silloinen toimitusjohtaja Hannu Koivuniemi:

”Kilpailu on tällä konseptilla kovaa. Kuluttaja harkitsee myös tarkkaan, mihin rahansa laittaa. Show & dinner -konseptilla tehdään nyt iltaviihdettä useissa paikoissa, kun 2008 Palatsiteatterin aloittaessa se oli uutta.”

Tältä näytti Tuulensuun Palatsin aitiotilojen sisäänkäynti Sketsiteatteri Palatsin aikaan.

Sketsejä

Kolmas viihdeyrittäjä Tuulensuun Palatsissa oli Pulkkisena tunnettu tamperelainen näyttelijä Jari Salmi. Hän vuokrasi tilat Sketsiteatteri Palatsi oy:lleen ja jatkoi huhtikuusta 2019 lähtien edelleen samaa kevyttä hupailua ja ravintolatoimintaa -liikeideaa. Nyt lavalla oli Salmi itse ja välillä myös näyttelijä Teemu Koskinen sekä muutamia muita viihdeartisteja.

Salmi johti yritystään, käsikirjoitti esitykset ja näytteli niissä usein pääosia. Sketsiteatterin toiminta päättyi tammikuun lopussa 2020.

”Käyttökustannuksiin ja jatkuviin menokasvuihin kaaduttiin. Meidän olisi pitänyt saada salit täyteen heti. Nouseva trendi oli katsojakunnassa koko syksyn, mutta samanaikaisesti jouduimme palkkaamaan lisää henkilökuntaa”, Jari Salmi kommentoi Aamulehdelle Sketsiteatterin lopettamista tammikuussa 2020.

Salmen mukaan Sketsiteatterilla oli keväälle 2020 jo 11 loppuunmyytyä tilaisuutta. Ne jouduttiin perumaan. Salmen mukaan nekään eivät olisi riittäneet tasapainottamaan tulosta tarpeeksi nopeasti. ”Yksityisenä toimijana velkataakka olisi kasvanut liian suureksi”, Salmi totesi.

Lue lisää: Teatteri lopettaa historiallisen palatsin tiloissa Tampereen keskustassa – ”Ei tässä nyt työt lopu, mutta pakko lähteä varmaan Pulkkinen-keikalle baariin, että saadaan velat maksettua”, sanoo Jari Salmi

Sali heti täyteen

Esitystoiminnan ja ravintolatoiminnan tuottava yhdistäminen Tuulensuun Palatsissa vaatii sen, että esitystoiminta vetää Palatsin täyteen heti ja pitää salin täynnä jatkossakin. Silloin ravintolatoiminta siinä sivussa yleensä vähintään maksaa itsensä takaisin ja edelleen kasvattaa paikan vetovoimaa.

On mielenkiintoista nähdä, miten Tampere-talo ja Events Tampere Tuulensuun Palatsissa onnistuvat. Ainakin uusien yrittäjien ohjelmisto on kohtuullisen kiinnostava, monipuolinen ja jopa kekseliäs.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut