Muotoilija Tanja Jänicke on kuollut - Kulttuuri - Aamulehti

Valtionpalkittu muotoilija Tanja Jänicke on kuollut

Palvelumuotoilija Jänicke oli perustamassa Mesenaatti.me-palvelua, Siivouspäivää ja Illallinen taivaan alla -tapahtumaa.

Muotoilija Tanja Jänicke vuonna 2013.

9.1. 15:38

Muotoilija Tanja Jänicke on kuollut torstaina 6. tammikuuta Terhokodissa. Jänicke oli kuollessaan 53-vuotias. Hän sairasti levinnyttä umpilisäkkeen syöpää.

Kulttuuriperheen kasvatti opiskeli kalustemuotoilua Lahden muotoiluinstituutissa ja tilasuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän teki pitkän uran sisustusarkkitehtina.

Sosiaalisen median kehityttyä Jänicke keskittyi yhteisölliseen palvelumuotoiluun. Hän oli perustamassa Mesenaatti.me -joukkorahoituspalvelua vuonna 2013. Palvelun kautta on voinut hakea joukkorahoitusta hankkeille.

Mesenaatti.me:n perustajajäsen-tuottaja Pauliina Seppälä kuvailee Jänicken olleen laaja-alainen ja kykenevä ihminen.

Samaan aikaan hän oli idealisti, joka halusi kaiken olevan ”kaunista, ihanaa ja kestävää”. Jääräpäisellä Jänickellä oli työssään vahvat näkemykset, joita hän ei hevin muuttanut.

Seppälän mukaan Jänicke ajatteli, että hän pystyy auttamaan ihmisiä. Se saattoi tarkoittaa kauniin keittiön suunnittelua tai paremmin käytettyä kaupunkitilaa.

”Iso sydän mutta hirveä komentelija”, Seppälä sanoo työparistaan.

Seppälä ja Jänicke olivat viime vuodet vetovastuussa yleishyödyllisessä Yhteismaa ry:ssä.

He kehittivät ja toteuttivat esimerkiksi kirpputoritapahtuma Siivouspäivän ja Illallinen taivaan alla -yhteisruokailutapahtuman.

Hyvän ruuan nauttiminen yhdessä oli Jänickelle tärkeä asia.

”Kaikissa kriiseissä hän sanoi, että ’teen tämän tiistaina, tänään minun pitää tehdä ruokaa’. Hän oli Muumimamma kaiken keskellä”, Seppälä sanoo.

Jänickelle myönnettiin muotoilun valtionpalkinto vuonna 2020.

Palkintoperustelujen mukaan ”hankkeet, joita Jänicke on ollut toteuttamassa ovat innostavia esimerkkejä uudenlaisesta, perinteisiä raja-aitoja rikkovasta luovasta työstä, joka etsii vastauksia yhteiskunnallisiin kysymyksiin muotoilun menetelmiä hyödyntäen. Niiden yhteisenä nimittäjänä on osallisuus – jokaisen oikeus elää itsensä näköistä elämää, vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin ja osallistua yhteisen hyvän tuottamiseen ja jakamiseen”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut