Tampere käyttää Suomen suurimmista kaupungeista eniten rahaa kulttuuriin - Kulttuuri - Aamulehti

Tampere käyttää Suomen suurimmista kaupungeista eniten rahaa kulttuuriin

Rahaa kunnilta kuluu rahaa etenkin kirjastoihin ja museoihin. Suomen musiikkitoiminnasta kuntien rahoitusosuus oli viime vuonna peräti 77 prosenttia.

Suurimmissa suomalaiskaupungeissa on oma kaupunginorkesteri. Tampere Filharmonia harjoitteli Verdin Requiemia Santtu-Matias Rouvalin johdolla viime syksynä.

29.12.2021 6:30

Aamulehti

Tampereella käytettiin vuonna 2020 Suomen kunnista eniten rahaa kulttuuritoimeen eli kaikkiaan noin 226 euroa asukasta kohden.

Luku on Suomen kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurin. Vähiten rahaa Suomen suurimmista kaupungeista käytettiin Vantaalla, jossa rahaa kului 110 euroa asukasta kohti.

Helsingissä rahaa kulttuuriin asukasta kohti käytettiin 199 euroa, ja Espoossa 188 euroa. Turussa vastaava summa oli 211 euroa.

Kattava tarjonta

Suurissa kaupungeissa kulttuuriin kuluu selvästi eniten rahaa. Vastaavasti myös kulttuuripalveluja löytyy enemmän kuin pienistä kunnista.

Koko maassa kuntien kulttuuritoimien kustannukset olivat keskimäärin 148 euroa asukasta kohden.

Alle 130 euroa asukasta kohti käytettiin rahaa Ahvenanmaalla, Etelä-Savossa, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pirkanmaalla oli vuonna 2020 yhteensä 60 kirjastoa, 24 elokuvasalia, 14 päätoimisesti hoidettua museota, 14 festivaalia, kuusi valtionosuusteatteria, yksi valtionosuusorkesteri, yksi valokuvakeskus, yksi elokuvakeskus, yksi käsi- ja taideteollisuusyhdistys sekä yksi tanssin aluekeskus.

Kirjastoihin kuluu rahaa

Eniten kunnissa kuluu rahaa kirjastotoimeen. Keskimääräinen summa asukasta kohden vuonna 2020 oli 59 euroa.

Tampereella selvittiin kuitenkin hieman tätä vähemmällä eli kirjaston menot olivat 55 euroa asukasta kohden.

Muun kulttuuritoimen osuus oli keskimäärin 26 euroa asukasta kohti. Muuhun kulttuuritoimintaan tilastoidaan myös orkestereiden, bändien, oopperan ja kuorojen esitykset ja avustukset.

Museo- ja näyttelytoimen nettokustannus asukasta kohden koko maassa oli 23 euroa.

Taiteen perusopetukseen kului kuntalaisilta keskimäärin 13 euroa, kuten myös teatteriin, tanssiin ja sirkustoimintaan. Myös musiikin kustannukset olivat keskimäärin 13 euroa asukasta kohti.

Kuntien osuus merkittävä

Kirjastojen lisäksi kunnat rahoittavat vuonna 2020 merkittävästi suomalaista musiikkitoimintaa.

Kymmenen suurimman kaupungin osuus musiikkitoiminnan nettokustannuksista koko maassa oli viime vuonna 77 prosenttia.

Museo- ja näyttelytoiminnan kuluista kuntien osuus kattoi noin 64 prosenttia.

Teatteri-, tanssi- ja sirkustoiminnan kokonaiskustannuksista kuntien osuus oli noin 55 prosenttia, ja taiteen perusopetuksesta 24 prosenttia.

Luvut käyvät ilmi Tilastokeskuksen kulttuuritilastollisesta taulukkopalvelusta, johon on lisätty myös kulttuurin yksityistä ja julkista tukea käsittelevä selvitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut