Tässä on Tampereen ensimmäinen taideratikka - Kulttuuri - Aamulehti

Tässä on Tampereen ensimmäinen taideratikka – Katso kuvat hohtavasta taideteoksesta

Yksi Tampereen kahdestakymmenestä ratikasta on saanut ylleen hohtavaa taidetta, kun Mari Hyden The Glow -teos sai paikkansa ratikan kyljistä.

Tamperelainen taiteen maisteri Mari Hyden törmäsi taideratikan suunnittelukilpailuun sattumalta. Hän kertoo seuranneensa tiiviisti ratikan rakennusprojektia alkumetreiltä asti.

7.12.2021 15:21

Aamulehti

Tampereen taideratikka näytettiin ensimmäistä kertaa rautatievarikolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa tiistaina 7. joulukuuta. Aamulehti kävi katsomassa hohtavaa ratikkaa sekä tapaamassa taiteilijoita.

Taideratikka oli ensimmäistä kertaa nähtävillä Tampereen raitiotievarikolla 7. joulukuuta 2021.

Tampereen taideratikan teosten suunnitteluun järjestettiin kesällä avoin suunnittelukilpailu. Tuomaristo valitsi yli sadan ehdokkaan joukosta kymmenen teosta, jotka pääsivät yleisöäänestykseen. Yleisöäänestyksen voittaja Mari Hyde näki tiistaina ensimmäistä kertaa teoksensa ratikan yllä.

”On hienoa, että tämä toteutettiin ja että teos voitti yleisöäänestyksen. Äänestysmäärät olivat huikeita, mikä yllätti minut. Huomaa, että tämä on aihe, mikä kiinnostaa ihmisiä”, Hyde sanoo.

Hyde voitti yleisöäänestyksen 4 334 äänellä. Yhteensä ääniä jaettiin yli 17 000 eri teosten kesken.

The Glow -teoksen voi nähdä taideratikassa kesäkuuhun asti.

Idea heijastavasta luontoaiheisesta teoksesta syntyi, kun Hyde muisteli katselleensa ratikan koeajoja. Hänestä ratikka näytti orgaaniselta olennolta. Tästä aihe tarkentui ja jalostui. Ratikan teippaukset toteutettiin tummalla taustalla, jossa käytettiin kirkasta turkoosia ja sinistä linjaa. Keskellä kulkee heijastava pinta, joka luo hehkuefektin ympärilleen.

Luontoaiheet eivät rajoitu vain taideratikan ulkopuolelle, vaan myös sisäpuoli on koristeltu.

Hyden mukaan parasta projektissa oli sen mittakaava sekä mahdollisuus saada teos osaksi julkista taidetta. Lisäksi graafisena suunnittelijana työskentelevä Hyde sanoo olevansa innoissaan siitä, että saa nähdä toteutuksen kolmiulotteisena.

Hyde toivoo, että teos ilahduttaisi ihmisiä. ”Toivon, että se loisi hehkua ympärilleen heijastavuudellaan ja toisi iloa ihmisille varsinkin Suomen talven pimeinä aikoina”, Hyde sanoo.

Tampereen taideratikka aloittaa liikennöinnin keskiviikkona 8. joulukuuta. The Glow ottaa paikkansa taideratikan yllä seuraavan puolen vuoden ajaksi. Teokset vaihtuvat kuuden kuukauden välein kevääseen 2024 saakka.

Tulevaisuudessa ratikassa nähdään kissoja ja virtaavia värejä

Toiseksi kilpailussa tuli Milla Vuorela teoksella 151 matkustajaa. Teoksessa seikkailee 151 kissaa punaisella pohjalla. Jokainen teoksen kissa on erilainen ilmeeltään.

”Toivon, että ihmiset voisivat vaikkapa tunnistaa teoksesta oman lemmikkinsä tai bongata oman tunnetilansa. Toivon, että kissoista ja niiden erilaisista ilmeistä tulee katsojalle samaistuttava kokemus.”

Vuorela on taideharrastaja ja hän kertoo iloitsevansa siitä, että kilpailuun sai osallistua myös ilman taidealan koulutusta. Hän valitsi teoksensa aiheeksi kissat, sillä hän oli kilpailuajankohtana tekemässä itselleen kissa-aiheista taustakuvaa. Kilpailuun hän havahtui vasta melko myöhään, noin kuukautta ennen kuin kilpailu päättyi. Hän piirsi 151 kissaa muutaman viikon aikana.

Milla Vuorela toivoo, että ihmiset voisivat löytää samaistumispintaa hänen teoksestaan.

Tiedotustilaisuudessa oli läsnä myös kilpailussa neljänneksi tullut Teemu Raudaskoski, jonka teos Värivirta sai yhteensä 2043 ääntä.

”Olen edelliseltä koulutukseltani graafinen suunnittelija, joten tuntui hyvin omalta tehdä tällaista projektia”, Raudaskoski sanoo.

Raudaskoski työskentelee kuvataiteilijana ja hän tekee kaikki teoksensa intuitiivisesti ja suunnittelematta.

”Ratikkateoksessa lähdin liikkeelle ajatuksesta, mihin teos tulee sekä muodosta. Halusin tehdä virtaavan, orgaanisen ja värikkään teoksen”, Raudaskoski kertoo.

Teemu Raudaskoski teki oman teoksensa intuitiivisesti ja lähes suunnittelematta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut