Rock-legenda Waldemar Wallenius on kuollut - Kulttuuri - Aamulehti

Musiikkitoimittaja ja rock-legenda Waldemar Wallenius on kuollut – ”Musiikkihullu, innostuja ja sauhuaja”

Wallenius oli uranuurtaja suomalaisen rockjournalismin takana.

Waldemar Wallenius kuvattiin 70-vuotissyntymäpäiväjuttua varten vuonna 2018.

24.11. 18:24 | Päivitetty 25.11. 10:55

Aamulehti

Musiikkitoimittaja ja rock-legenda Jukka ”Waldemar” Wallenius on kuollut. Wallenius kuoli kotonaan Tampereella 73-vuotiaana. Asian vahvisti Aamulehdelle Walleniuksen sisar Sari Wallenius keskiviikkona.

Walleniusta kutsuttiin suomalaisen rock-journalismin edelläkävijäksi – ja syystä. Musiikkivaikuttaja ehti perustaa useita lehtiä, joista tunnetuin oli musiikkilehti Soundi. Hän oli näkyvä kulttuurihahmo niin Tampereella kuin muualla Suomessa.

Wallenius syntyi Hämeenlinnassa vuonna 1948 ja vietti teinivuotensa Valkeakoskella, jonne hän myös palasi vuonna 1996.

Hän piti nuorena Valkeakosken Sanomissa pop-palstaa, jossa hänellä oli nimimerkkinä Wal de Mar. Pian nimi yksinkertaistui muotoon Waldemar ja suomalaisen musiikkijournalismin legenda Waldemar Wallenius oli syntynyt.

Mies lehtien takana

Wallenius opiskeli Tampereen yliopistossa lehdistöoppia. Näihin aikoihin hän perusti ensimmäisen lehtensä Blues Newsin kahden opiskelukaverinsa kanssa. Vuosi oli 1968. Lehden tyylilajit olivat blues, r&b, rock, soul, ska ja gospel.

Seuraavan vuosikymmenen alkupuolella seurasivat Musa ja edelleen voimissaan oleva Soundi. Suomen ensimmäiset monipuoliset rock-lehdet vaikuttivat vahvasti koko Suomen musiikkielämään.

Mukana lehtiä oli perustamassa Timo Kanerva, joka oli Soundin pitkäaikainen päätoimittaja. 1970-luvun alussa Kanerva löysi Tampereen yliopiston kirjaston pöydältä musiikkilehden näytenumeron ja otti yhteyttä Walleniukseen.

”Meistä tuli ystäviä ja työtovereita, ja siitä se sitten jatkui”, Kanerva sanoo.

Hän antaa Walleniukselle kunniaa siitä, että Suomessa on vuosikymmeniä toiminut musiikkimedia.

”Hän oli musiikkihullu, innostuja ja sauhuaja. Tällä sanalla hän halusi kutsua itseään, eikä kriitikoksi, vaikka tietysti hän sitäkin oli. Hän ei kuitenkaan halunnut olla arvostelija, vaan parhaimmillaan hän oli kirjoittaessaan jostain, mistä hän oli todella innostunut.”

Uupumaton tiedonjakaja

Wallenius imi tietoa maailmalta ja jakoi sitä uupumatta nuorille lukijoilleen. Monet heistä olivat muusikoita, jotka löysivät lehdistä innostavia ulkomaalaisia esikuvia, toimittaja Olli Helén kuvaili Walleniuksen merkitystä Aamulehdessä kesäkuussa vuonna 2018.

Legendaarisen Soundi-lehden kanssa Walleniuksen taival päättyi vuonna 1989.

”Kyllästyin rockiin ja rokkiteollisuuteen. Oli puuduttavan tylsää kertoa lukijoille kuukaudesta toiseen, mitä levy-yhtiöt olivat päättäneet julkaista ja mitä rokkibändit halusivat kertoa uusista levyistään”, Wallenius kuvaili Aamulehden haastattelussa vuonna 2018.

Wallenius toimi myös eduskunnassa Pertti Virtasen eduskuntaryhmän sihteerinä vuosina 1996–98.

Lue lisää: Sammumaton tiedonjano ajoi Waldemar Walleniuksen rockmaailman toimittajalegendaksi – Kaikki alkoi Georgie Famesta, joka pysyy edelleen mestarin seinällä

Jukka ”Waldemar” Wallenius

Syntyi: 12.6.1948 Hämeenlinnassa. Asui elämänsä aikana muun muassa Valkeakoskella ja Tampereella. Kaksi lasta.

Ammatti: Musiikkijournalisti. Valtion ylimääräinen taiteilijaeläke vuonna 2010. Perusti muun muassa suomalaisen rock-musiikin pioneerilehti Soundin 1970-luvun alussa.

Harrasti: Radion kuuntelua, lukemista ja kirjoittamista.

Muuta: Vuonna 2018 Walleniuksesta julkaistiin kirja Musaa ja Soundia (Like). Muusikko-kirjailija Tommi Liimatta kokosi kirjaksi Walleniuksen ”tykeimmät sauhuamiset” 1970-luvulta.

Oikaisu 25.11.2021 kello 10.54: Tekstissä väitettiin, että Waldemar Wallenius olisi kuollut kotonaan Valkeakoskella. Hän menehtyi kotonaan Tampereella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut