Näyttelijä Seela Sella palkittiin työstään oikeudenmukaisuuden puolustajana - Kulttuuri - Aamulehti

Näyttelijä Seela Sella palkittiin työstään oikeuden­mukaisuuden puolustajana: ”Esimerkki elämänmyönteisestä asenteesta ja rohkeudesta”

Seela Sella sai setlementtiliikkeen Alli Trygg -tunnustuspalkinnon.

Seela Sellan ura näyttelijänä on kestänyt yli 50 vuotta.

18.11. 22:49

Näyttelijä Seela Sella saa tämän vuoden Alli Trygg -tunnustuspalkinnon, jonka jakaa Setlementtiliitto. Sella on taitelijantyönsä lisäksi aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja oikeudenmukaisuuden puolustaja.

Alli Trygg -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain ihmiselle, joka on pitänyt esillä setlementtiliikkeelle tärkeitä aiheita ja profiloitunut yhteiskunnallisessa keskustelussa nostamalla esiin kansalaisyhteiskunnalle keskeisiä arvoja.

Vuonna 1918 perustettu Setlementtiliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti riippumattoman setlementtiliikkeen keskusjärjestö. Toiminnan lähtökohtana ovat eriarvoisuuden väheneminen, yksilön kunnioitus ja moninaisuuden arvostaminen sekä luottamus ihmisiin ja heidän voimavaroihinsa.

Kansalaisaktivisti Alli Trygg-Helenius (1852–1926) oli setlementtityön edelläkävijöitä Suomessa.

Esimerkki rohkeudesta

Palkintoperusteluiden mukaan Sella on avarakatseinen ihminen, joka osoittaa kiinnostusta elämää ja ihmisiä kohtaan.

”Seela Sella on esimerkki elämänmyönteisestä asenteesta ja rohkeudesta. Sella on julkisuudessa ottanut kantaa myös sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta ja tukee esimerkiksi setlementtiliikkeen Tyttöjen talo -toimintaa ylisukupolvisen solidaarisuuden hengessä”, sanoo Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen tiedotteessa.

Kesällä Seela Sella oli mukana luovuttamassa koronakriisistä kärsineen kulttuuri- ja tapahtuma-alan julkilausumaa ja vaatimassa muutosta. Sella on julkisuudessa ilmaissut huolensa myös kansallissosialistisen aatteen noususta ja siitä, että historian tapahtumista ei olla opittu mitään.

”Esimerkillisellä tavalla hän on oma itsensä ja ylpeästi vanha osoittaen elämänkokemuksen olevan voimavara. Samalla kun Sella hyväksyy elämän kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan, hän on valmis myös tekemään maailmasta paremman”, palkintoraati kiteyttää.

Alli Trygg -palkinto jaettiin nyt toistamiseen. Viime vuonna sen sai Paula Vesala.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut