Tampereella mietitään Kirsi Kunnakselle nimettävää muistopaikkaa - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereella mietitään Kirsi Kunnakselle nimettävää muistopaikkaa – ”On löydettävä arvokas paikka”

Tampereen kaupungin kadunnimitoimikunta keskustelee asiasta jo ensi keskiviikon kokouksessaan.

Olisiko se aukio, puisto, metsä vai peräti saari? Tampereella on virinnyt ajatus Kirsi Kunnaksen muiston kunnioittamisesta.

17.11. 16:47

Aamulehti

Taiteen akateemikko, kirjailija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) muistoa haluttaisiin Tampereella kunnioittaa hänelle nimetyllä paikalla. Kunnaksen muistopaikkasuunnitelmasta kertoi ensin Tamperelainen.

”Asia on noussut keskusteluun yleisellä tasolla”, kertoo kadunnimitoimikunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Anneli Taina (kok.) Aamulehdelle.

Kunnas kuoli 96-vuotiaana marraskuun alussa. Harvakseltaan kokoontuvan kadunnimitoimikunnan ensi viikon keskiviikkona pidettävän kokouksen esityslista oli siinä vaiheessa jo pitkälle valmisteltu.

Lue lisää: Rakastettu runoilija Kirsi Kunnas on poissa

”Paikan nimeämisestä ei siten ole vielä esitystä, mutta toimikunta käy asiasta alustavan keskustelun. Merkkihenkilöitä on huomioitu nimistössä, ja Kirsi Kunnas kuuluu ilman muuta merkkihenkilöihin ja suuriin kulttuuripersooniin”, Taina sanoo. ”Nimistöasiat valmistellaan huolellisesti. Pitää harkita tarkasti, millainen paikka olisi sopiva. On löydettävä arvokas paikka.”

”Siellä pitää olla puita”

Aamulehden Kirsi Kunnas -asiantuntija on eläkkeellä oleva toimittaja Matti Kuusela. Hänen ei tarvitse kauaa miettiä sitä, millainen paikka sopisi parhaiten Kirsi Kunnaksen muistoksi. ”Siellä pitää olla metsää, ainakin puita. Pyynikki ei käy, sillä se on liiaksi herrasväen paikka. Paikka voisi ehkä olla Kaupissa, mutta kaukana golfkentästä.”

Kuuselan mielestä kaikkein paras paikka olisi saari. ”Kirsi Kunnaksen saari. Se olisi hyvä, ja koska Kirsi oli aina ilkikurinen, niin miten olisi Näsijärven täytetty ratikkasaari?”

Lue lisää: Matti Kuusela pyöräili Tiitiäisen metsään ja teki Kirsi Kunnakselle rohkean ehdotuksen – runoilija vastasi tässä viimeiseksi jääneessä jutussa ja pyysi toimittajaa viemään postilaatikkoon tärkeän kortin

Merkkihenkilöiden mukaan

Tampereen katujen ja muiden yleisten alueiden nimikysymyksiä käsittelevä kadunnimitoimikunta tekee esityksiä kaupunginhallitukselle ja muille kaupungin viranomaisille. Toimikunta kokoontuu keskimäärin kahdeksan kertaa vuodessa.

Kadunnimitoimikunnan esittelijä ja sihteeri Dani Kulonpää kertoo, että paikan nimeäminen jollekin henkilölle voidaan tehdä kantakaupungin alueella kahdella tavalla. ”Joko niin, että se tapahtuu asemakaavoituksen yhteydessä, tai siten, että jo olemassa olevan alueen osan nimi vaihdetaan toiseksi. Hyvä esimerkki tästä on Aleksanterin kirkkopuisto, josta pieni pala nimettiin arkkitehti Wivi Lönnin mukaan.”

Vastaava esimerkki on Metson lähelle nimetty Rosa Clayn aukio. Clay työskenteli sata vuotta sitten opettajana kaupunginkirjaston takana sijainneessa koulussa. Samoin Härmälänrannassa nimettiin Adolf Aarnon valkama 1900-luvun alussa toimineen vesitasolentäjän muistoksi. Teollisuusvaikuttaja Sixtus Syrjänen rakennutti 1920–1930-luvulla perheensä käyttöön kylpylän Epilään. Siellä on eräs metsittynyt alue nimetty Syrjäsen mukaan.

Entisaikojen nimiä metsästettiin esimerkiksi Hyhkyn laakson asemakaavoituksessa. Tuolloin kadunnimitoimikunnan asiantuntijajäsen Jouko Seppänen tutki vanhoista asiakirjoista, minkä nimistä väkeä Hyhkyn taloissa ennen muinoin asui ja työskenteli.

”Myös Hildéniä muistettu”

Kulonpään mielestä arvostettu taidemesenaatti Sara Hildén ansaitsee ehdottomasti oman nimikkoväylän Särkänniemen asemakaavaan. ”Näin hänen nimensä jäisi elämään Särkänniemen alueelle, vaikka Sara Hildénin taidemuseo siirtyy sieltä Finlaysonin alueelle.”

Kulonpää kertoo, että jo olemassa olevia katujen nimiä vaihdetaan äärimmäisen harvoin. ”Perustelujen pitää olla todella painavat, sillä kadun nimen muuttaminen merkitsee osoitteenmuutosta sen varrella asuville.”

Täsmennys: Sara Hildén on saanut nimensä Särkänniemen asemakaavaan, joka on tulossa kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut