Tamperelainen Tiitu Takalo sai sarjakuvataiteen valtionpalkinnon – kaikkiaan palkinto myönnettiin 13 taiteilijalle ja yhteisölle - Kulttuuri - Aamulehti

Tamperelainen Tiitu Takalo sai sarjakuvataiteen valtionpalkinnon – kaikkiaan palkinto myönnettiin 13 taiteilijalle ja yhteisölle

Arkkitehtuurin valtionpalkinnon sai AOR-arkkitehdit, joiden käsialaa on Tampereen taidemuseon lisärakennuksen suunnitelma Siilo.

Tamperelainen sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo palkittiin sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla.

17.11. 10:47

Helsinki

Tamperelainen sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo palkittiin keskiviikkona sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion johtamassa tilaisuudessa Kansallisoopperassa.

Perustelujen mukaan Tiitu Takalo käsittelee tuotannossaan vaikuttavalla tavalla yksilön ja yhteiskunnan suhteita, ja hänen teoksissaan välineenhallinta yhdistyy kerronnalliseen herkkyyteen ja voimaan.

Esimerkkeinä Takalon teoksista mainittiin vuonna 2020 ilmestynyt Memento Mori, jossa käsitellään aivoverenvuodosta selviämistä sekä vuonna 2014 ilmestynyt albumi Minä, Mikko ja Annikki, jossa Takalo kuvaa yhteiskunnan muutosta Tampereen Annikin puutalokorttelin ympärillä.

Taiteen edistämiskeskuksen taidetoimikunnan mukaan Takalo tekee myös merkittävää työtä tutkimuksellisten näkökulmien esittämiseksi sarjakuvan keinoin.

Siilon arkkitehtitoimistolle

Arkkitehtuurin valtionpalkinto myönnettiin AOR-arkkitehdeille.

AOR on suuntautunut erityisesti koulujen ja muiden julkisten tilojen rakentamiseen. He voittivat Tampereen taidemuseon avoimen kilpailun lisärakennuksesta ja sen lähiympäristöstä ehdotuksellaan nimeltä Siilo.

Palkintolautakunta kehui Tampereen taidemuseon laajennuksen muotoa kiehtovaksi ja ympäröiviin vanhojen teollisuusrakennusten tiiliarkkitehtuuriin hienosti yhdistyväksi. Toimiston töissä välittyy raadin mukaan aito kiinnostus uudistaa nykyarkkitehtuuria ja kiinnostus perinteisiä materiaaleja hyödyntäviin nykytulkintoihin.

AOR:n Erkko Aartin mukaan valtionpalkinnon yhtenä painavana perusteena oli kilpailumenestys. AOR voitti Jätkäsaaren peruskoulun suunnittelukilpailun ja valmis rakennus on saanut kiitosta innovatiivisesta nykyarkkitehtuuristaan.

"Meillä ehkä koulupuoli painaa arvosteluissa, mutta toisaalta Tampereen taidemuseo on ollut kansainvälisen tason hanke jo suunnittelukilpailusta lähtien. Se on jollain tavalla omassa luokassaan", Aarti sanoi Aamulehdelle.

Aarti kertoo, että Siilon hankesuunnitteluvaihe alkaa olla loppuvaiheessaan.

Taiteen valtionpalkinnot myönnettiin tänä vuonna kaikkiaan 13 taiteilijalle, yhdistykselle ja muulle yhteisölle. Valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa.

Palkinto elokuvapuvustajalle

Kirjallisuuden valtionpalkinnon sai suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom, joka on kääntänyt vuosikymmenien ajan ruotsin- ja englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Kirjallisuuden valtionpalkinto annettiin myös Tuli & Savu -lehdelle.

Muotoilun valtionpalkinnon sai keramiikkataiteilija Anu Pentik. Elokuvataiteen valtionpalkinto meni pukusuunnittelija Tiina Kaukaselle, joka on toiminut puvustajana kymmenissä elokuvatuotannoissa.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon saivat kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa. Taiteilijat aloittivat kesällä 2011 taidetoiminnan Petäjäveden kunnan omistamassa suojellussa rakennuksessa.

Palkinto Hyrynsalmelle

Monitaiteen palkinto myönnettiin Mustarinda-seuralle, jonka tukikohtana on Hyrynsalmessa Kainuussa sijaitseva Mustarinda-talo.

Kuvataiteen valtionpalkinnon saa helsinkiläinen kuvataiteilija Tuula Närhinen, joka on työskennellyt pitkäjänteisesti taiteen ja tutkimuksen rajapinnassa.

Mediataiteen valtionpalkinnon sai tänä vuonna taiteilija Kaino Wennerstrand. Esittävien taiteiden valtionpalkinto myönnettiin Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmälle.

Musiikin valtionpalkinto

Musiikin valtionpalkinto myönnettiin kapellimestari Ari Angervolle, joka on toiminut muun muassa kapellimestarina ja opettajana Sibelius-Akatemiassa vuosikymmenten ajan. Angervo vaikutti pitkään myös Tampereella. Hän on toiminut viulunsoiton yliopettajana Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa vuosina 1999–2008 ja Tampereen ammattikorkeakoulussa 2008–2012.

Musiikin valtionpalkinnon saavat myös Hietsu is Happening ry ja Klassinen Hietsu ry Hietsun Paviljongin musiikkitoiminnasta.

Valtionpalkinnot

Lastenkulttuurin valtionpalkinto: kuvataiteilija Johanna Juvonen ja kuvataiteilija Biagio Rosa

Arkkitehtuurin valtionpalkinto: AOR Arkkitehdit

Elokuvataiteen valtionpalkinto: pukusuunnittelija Tiina Kaukanen

Esittävien taiteiden valtionpalkinto: Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmä

Kirjallisuuden valtionpalkinto: suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom

Kirjallisuuden valtionpalkinto: Tuli & Savu -lehti

Kuvataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Tuula Närhinen

Sarjakuvataiteen valtionpalkinto: sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo

Mediataiteen valtionpalkinto: taiteilija Kaino Wennerstrand

Monitaiteen valtionpalkinto: Mustarinda-seura

Muotoilun valtionpalkinto: keramiikkataiteilija Anu Pentik

Musiikin valtionpalkinto: kapellimestari Ari Angervo

Musiikin valtionpalkinto: Hietsun Paviljongin musiikkitoiminnasta Hietsu is Happening ry ja Klassinen Hietsu ry

Täydennys: 17.11.2021 klo 11.25 juttua täydennetty ja muokattu kauttaaltaan.

Täydennys: 17.11.2021 klo 20.51 juttuun lisätty Erkko Aartin kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut