Kirsi Kunnaksen ura: Kirjailija, runoilija ja myös merkittävä kääntäjä - Kulttuuri - Aamulehti

Kirsi Kunnas uudisti lasten­runoutta, mutta se on tutkijan mukaan vain osa mainettaan isomman kirjailijan ansioista – ”Kirjallista työtä, joka helposti jää piiloon suurelta yleisöltä”

Akateemikko, Tampereen yliopiston kunniatohtori ja kirjailija Kirsi Kunnas kuoli 96-vuotiaana. Kirjallisuudentutkijan mukaan Kunnas uudisti lastenrunoutta ja antoi sille arvoa.

Kirjailija Kirsi Kunnas kuvattiin 9. joulukuuta 2014.

8.11. 21:02

Aamulehti

Kirsi Kunnas oli mainettaan isompi”, toteaa filosofian tohtori, kirjallisuudentutkija ja pirkkalaiskirjailijoiden varapuheenjohtaja Markku Soikkeli.

Kun Kunnas (1924–2021) kirjoitti tunnetuimpia lastenkirjojaan, ei modernismin kentällä ollut Soikkelin mukaan samalla tavalla tilaa naiskirjailijoille kuin nykyisin. Silloin ei pystynyt samalla tavalla kirjoittamaan yhtä uudistavaa ja erikoista runoutta.

”Kunnas lähti toteuttamaan sitä lastenkirjallisuuden puolella. Hän uudisti lasten runoutta, antoi sille arvoa ja osoitti modernin runon keinot ja mahdollisuudet lastenkirjallisuuden puolella.”

Lue lisää: Rakastettu runoilija Kirsi Kunnas on poissa

Soikkeli muistuttaa, että lastenkirjallisuus oli vain pieni osa siitä, mitä Kunnas teki. ”Hän oli merkittävä kääntäjä.”

Niistä merkittävämmäksi Soikkeli nimeää Federico García Lorcan Romancero gitanon (Mustalaisromansseja, 1976), jonka Kunnas on suomentanut. ”Se oli loistava suomennos. Siinä oli myös sellainen osa kirjallista työtä, joka helposti jää piiloon suurelta yleisöltä.”

”Suomennos oli erilaista Kunnasta. Lorcan teos on tuntuu melkein enemmän Kunnakselta kuin Lorcalta itseltään. Sen takia kyseinen teos tuntuu erityiseltä.”

Lastenkirjallisuuden kummitäti

Soikkeli nostaa myös esiin Kunnaksen aktiivisuuden kirjallisuuskuvioissa. ”Hän oli niin pitkään mukana.”

Kunnas oli Soikkelin mukaan tamperelaiskirjailijoille ja muille suomalaisen kirjallisuuskentän ihmisille ikään kuin kummitäti ja matriarkka. ”Hän tunsi kaikki ja pystyi sillä tavalla vaikuttamaan siihen, että miten kirjallisuuteen suhtaudutaan. Hän oli luottohenkilö erityisesti lastenkirjallisuuden puolella.”

Kunnas oli virkeä viimeisiin vuosiin saakka. Soikkeli kertoo, että vielä viime vuosina Kunnas oli aktiivisesti mukana tapahtumissa. ”Hän seurasi koko ajan, mitä tapahtuu ja oli todella virkeä 90-vuotiaaksi.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut