Tampereen kaupunginkirjastoissa myöhästymismaksuja kertyy niin paljon, että ilman niitä toiminta vaarantuisi - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereen kaupunginkirjastoissa myöhästymismaksuja kertyy niin paljon, että ilman niitä toiminta vaarantuisi

Tampereella halutaan kuitenkin saada myös lainauskieltoon joutuneet asiakkaat uudelleen kirjastopalveluiden pariin.

Tampereen kirjastoissa ei suunnitella myöhästymismaksuista luopumista. Arkistokuva on pääkirjasto Metsosta.

26.10. 20:37

Aamulehti

Viime viikolla uutisoitiin, kuinka New Yorkin kaupunginkirjasto on luopumassa myöhästymismaksuista. Myös Ruotsissa harkitaan samaa.

Lue lisää: Kirjastot poistavat myöhästymis­maksuja tehottomina Yhdysvalloissa, Ruotsissa harkitaan samaa – Suomessa kävijöiltä tulee maksuista ”positiivista palautetta”

Syyskuussa Tampereen uutena kirjastopalvelujohtajana aloittanut Niina Salmenkangas sanoo, että Tampereella myöhästymismaksut nähdään tärkeinä, koska ne kertovat myös eräpäivän tärkeydestä.

”Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, että aineisto palautuu paremmin, jos myöhästymismaksuja ei peritä. Jossain vaiheessa myöhästymismaksu lankeaa kuitenkin sielläkin”, sanoo Niina Salmenkangas.

Kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas sanoo, että aineisto halutaan pitää kaikkien lainattavissa. Arkistokuva on vuodelta 2018, jolloin Salmenkangas oli Metson palvelupäällikkö.

Paljonko Tampereen kaupungin kirjastoissa kertyy myöhästymismaksuja vuosittain?

”Vuositasolla summa on noin 440 000 euroa.”

Mihin summa käytetään?

”Summa on merkittävä osa budjettiamme. Rahaa käytetään kaikkeen toimintaamme: henkilöstökuluihin, vuokriin ja aineistohankintoihin, eli sitä ei ole korvamerkitty mihinkään erikseen. Jos Tampereella haluttaisiin kokonaan luopua myöhästymismaksuista, se vaatisi jo kirjaston toiminnan ja rahoituksen kattavaa muutosta ja poliittista tahtoa. 440 000 euroa olisi todella työlästä raapia kasaan mistään muualta.”

Vieläkö kirjastossa harrastetaan Lainan päiviä eli päiviä, jolloin asiakkailta ei peritä lainkaan myöhästymismaksuja?

”Ei ole ollut sen jälkeen, kun lainausjärjestelmämme muuttui. Nykyisen järjestelmän aikana ne olivat hankalia, koska järjestelmä raksuttaa myöhästymismaksuja koko ajan. Mietimme kuitenkin koko ajan, miten voimme madaltaa kirjaston käyttökynnystä, ja miten saamme myös entiset lainaajat takaisin. Tässä haluankin korostaa, että myöhästymismaksut ja palauttamattomat lainat ovat meille ihan arkipäivää. Myöhästymismaksut vanhenevat viidessä vuodessa, ja 15 euroa on lainauskiellon raja. Tiedämme, että monelle jo muutaman euron myöhästymismaksu voi aiheuttaa ylittämättömän kynnyksen palata kirjastoon, ja sellaista emme todellakaan halua. Pitkäänkin palauttamattomina olleiden lainojen kanssa kannattaa aina tulla keskustelemaan, miten asian voi hoitaa. Metsossa toimivalta lainauspalvelupäällikkö Anu Virtaselta saa myös neuvoja siitä, miten kirjaston käyttäjäksi voi palata.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut