Ransu Karvakuonon ääni Pertti Nättilä on kuollut - Kulttuuri - Aamulehti

Ransu Karvakuonon legendaarinen ääni Pertti Nättilä on kuollut – muistatko nämä rakastetusta lastenhahmosta?

Pertti Nättilä oli Ransu Karvakuonon äänenä aivan alusta asti. Kaksikon ensimmäinen televisiolähetys oli 4. lokakuuta vuonna 1978.

Pertti Nättilä ja Ransu Karvakuono kuvattiin Nättilän kotona Pirkkalassa vuonna 2009. Ransu asuu Nättilän työhuoneen pianon päällä ja välillä ystävykset tutkivat yhdessä nettiä.

17.10. 18:54 | Päivitetty 17.10. 23:45

Aamulehti

Ransu Karvakuonon ääninäyttelijä Pertti Nättilä on kuollut.

Nättilän kuolemasta kertoi hänen poikansa Teppo Nättilä Facebookissa julkaistussa kirjoituksessa sunnuntai-iltana.

Teppo Nättilä kirjoittaa, että hänen isänsä nukkui rauhallisesti pois Pirkkalassa lauantai-iltana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

”Suru on suunnaton ja ikävä suuri”, Nättilä kirjoittaa.

Pertti Nättilä syntyi 1. helmikuuta vuonna 1934.

Rakastettu lasten suosikki

Aamulehti kertoi Ransu Karvakuonon 40-vuotispäivän kunniaksi 8 faktaa rakastetusta lastenhahmosta vuonna 2018.

Rotu: Ransu on keskikokoinen videonoutaja.

Nimi: Oikean ristimänimensä se sai kerjäläismunkki Franciscus Assisilaisen mukaan. Kutsumanimi on Ransu.

Syntyi: Ransu on syntynyt jo vuonna 1977 Sysmässä. Nukketaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnunen neuloi Ransun Sysmän Onkiniemen Musta & Valkea Ratsu -nukketeatterille. Ylen Pikku Kakkosen tv-hahmona se syntyi TV2:n lastentoimituksessa 1978, kun Pikku Kakkosen juontajalle ryhdyttiin etsimään paria. Pertti Nättilä sai kunnian toimia tv-Ransun äänenä ja oikeana kätenä. Ensimmäinen lähetys oli 4.10.1978.

Isäntä: Pertti Nättilä on syntynyt: 1. helmikuuta 1934 Viipurin maalaiskunnassa. Jäi eläkkeelle TV2:n lastentoimituksen päällikön tehtävästä 1997.

Kolme presidenttiä: Kun Ransulle tuli vuonna 1988 kymmenen vuotta mittariin, presidentti Mauno Koivisto onnitteli häntä henkilökohtaisesti. Täyttäessään 30 vuotta Ransu tapasi presidentti Tarja Halosen Mäntyniemessä ja tutustui talon Rontti-kissaan niin hyvin, että otatti itsestään yhteiskuvan tasavallan ensimmäisen mirrin kanssa. Presidentti Sauli Niinistö kutsui Ransun Linnan juhliin ensimmäisenä fiktiivisenä hahmona vuonna 2017.

Harrastaa: Saksofonin soittoa.

Ulkomaantoimittaja: Oli sattumalta paikalla, kun Berliinin muuri murtui vuonna 1989. Selosti siitä myöhemmin lapsille Pikku Kakkosessa. Kertoi Aamulehden haastattelussa arvostelleensa muuria edellisenä päivänä, mutta ehkä ei ollut ainoa syy, että muuri murtui.

Kotikunta: Ransu on Pirkkalan kunnan maskotti. Ransu on kuitenkin ransumaiseen tapaansa kaikkien koira ja se on valittu myös vuoden tamperelaiseksi isäntänsä Pertti Nättilän kanssa.

Katso Ransu Karvakuonon haastattelu tammikuulta 2014:

Pertti Nättilä maaliskuussa vuonna 2020: Ilmeisesti Ransu ei ole tehnyt mitään ikävää, kun hän on jättänyt hyvän mielen ihmisille

Aamulehti julkaisi Pertti Nättilän haastattelun maaliskuussa vuonna 2020.

Pertti Nättilä täytti vastikään 86 vuotta. Eläkkeellä viihtyvä Nättilä tuli aikoinaan tutuksi Ransu Karvakuonon äänenä. Vielä tänäkin päivänä hän tekee silloin tällöin töitä Ransun tiimoilta esimerkiksi Pirkkalainen-lehteen kirjoitettujen pakinoiden muodossa.

”Eläkkeelle jäätyäni rupesin kirjoittelemaan niitä. Se on sellainen pikku puuha, että on vähän ajan hermolla”, Nättilä kertoo.

Ransu tunnistetaan

Eläkepäivät maistuvat näyttelijälle, mutta viime aikoina terveyshuolet ovat vaivanneet mieltä. Sydänongelmien ja sepelvaltimotaudin vuoksi Nättilä on joutunut käymään tavallista useammin sairaalassa.

”Niitä tutkitaan. Sydänosastollakin kaikki hoitajat tunnistavat minut. En tiedä, äänestäkö se johtuu, mutta he ovat kertoneet katsoneensa Ransua, ja melkein jo sinuttelevat, kun sinne menee.”

Nättilä iloitsee siitä, että Ransu seuraa hänen mukanaan edelleen tiiviisti.

”Ihan mukavaahan se on. Ilmeisesti Ransu ei ole tehnyt mitään ikävää, kun hän on jättänyt hyvän mielen ihmisille”, hän toteaa pilke silmäkulmassa.

Nättilä on tottunut siihen, että suomalaiset lähestyvät häntä arjessa. Etenkin 2030-vuotiaille Ransu Karvakuono on erityisen tuttu, ja tämän huomaa näyttelijää tervehtivien ihmisten ikäjakaumasta.

”Kyllä he tulevat juttelemaan ja kertomaan, että he ovat Ransun faneja.”

Sydänongelmien vuoksi Nättilä joutuu nyt ottamaan entistä rauhallisemmin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Ransu ei enää reissaa vanhaan malliin.

”En ole enää sen kummemmin pystynyt tuon Ransun kanssa pöllöilemään. Alkaa ikää olla sen verran, että ei jaksa enää niin kovin lähteä.”

Haukion tapaaminen

Vuosikymmenet Ransun kanssa ovat johdattaneet näyttelijää ympäri Suomea. Kaikkein parhaiten Nättilän mieleen ovat jääneet erikoislaatuiset tapaamiset tunnettujen suomalaisten kanssa.

”Tietysti julkkisten ja presidenttien tapaamiset, joita Ransu on silloin käynyt haastattelemassa. Kyllähän ne ovat jääneet mieleen sellaisina erikoisina tapahtumina.”

Nättilä oli taannoin Nenäpäivä-kampanjan tiimoilta haastattelemassa Ransun kanssa Jenni Haukiota , kun presidentti Sauli Niinistön puoliso tunnustautui Ransun faniksi.

”Hän ilmoitti, että hän on aina ollut Ransu-fani!”

Näyttelijä tuli maininneeksi lämminhenkisestä tapaamisesta Haukion kanssa Tampereen Komediateatterin johtajalle Panu Raipialle.

”Olin kertonut Raipialle, että Jenni Haukio on aina ollut Ransu-fani ja ihan pienenä hän kovin tykkäsi Pikku Kakkosesta ja Ransusta.”

Nättilän vaimo harrastaa keramiikkaa. Hänen käsissään savesta syntyi taannoin pieni Ransu-figuuri, joka johdatti heidät lopulta presidenttiparin luokse kahville. Raipia nimittäin keksi, että Nättilä voisi vaimonsa kanssa lahjoittaa pienen Ransu-patsaan Haukiolle.

”Menimme sinne, ja vaimoni luovutti Ransun pään Jenni Haukiolle. Hän oli kovin iloinen. Siinä joimme kahvit vielä ja juttelimme. Se oli mielenkiintoinen hetki”, Nättilä kertoo.

Yhteisestä kahvihetkestä jäi hyvin lämpimät muistot.

”Hän on hyvin miellyttävän tuntuinen ihminen.”

Ransun matka jatkuu

Nättilää on kuultu Ransun äänenä jo yli 40 vuotta. Arvasiko näyttelijä jo Ransun ensiesiintymisen hetkellä, että nyt oli luotu hahmo, joka ei suomalaisilta hetkessä unohdu?

”En!” Nättilä vastaa kuin apteekin hyllyltä.

Se oli ensi alkuun ihan juontajan apulaisena. Sitten pikku hiljaa se alkoi lähteä omia teitään.

Pertti Nättilä oli ääni legendaarisen Ransu Karvakuonon takana. Nättilä ja Ransu kuvattiin Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlassa 30. lokakuuta vuonna 2017 Helsingissä.

Pertti Nättilä (vas.) ja Pekka Salo olivat perustamassa Pikku Kakkosta. He antoivat äänensä myös legendaarisille käsinukkehahmoille, Ransu Karvakuonolle ja Eno-Elmerille. Kaksikko kuvattiin Pikku Kakkosen 40-vuotisjuhlassa vuonna 2017.

Ransu-koira ja legendaarisen koirahahmon erikoisassistentti ja ääni Pertti Nättilä. Aamulehdessä 30. kesäkuuta vuonna 1980 julkaistussa valokuvassa Ransu-koira otti TV2:n lastentoimituksen päällikön Nättilän kanssa vastaan onnitteluja Pikku Kakkosen puolesta. Pikku Kakkonen alkoi keväällä 1977.

Pertti Nättilä ja Ransu pääsivät graafikko ja toimittaja Jussi Aarnion karaktäärinäyttelyn osaksi vuonna 2004.

Ransu Karvakuono pääsi Linnan juhliin Nättilän kanssa vuonna 2017.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut