Yhdysvaltain suurlähetystö tarjoaa maksuttoman päivän Tampere-talon kesänäyttelyissä - Kulttuuri - Aamulehti

Yhdysvaltain suurlähetystö tarjoaa maksuttoman päivän Tampere-talon kesänäyttelyissä

Eleellä kunnioitetaan aidsiin menehtyneen taiteilija Keith Haringin muistoa.

Kuva on otettu Keith Haringin näyttelyn avajaisista Tony Shafrazi Galleryssa SoHossa. Taiteilijan vieressä olevan mallin päällä olevan paidan kuvio on Haringin suunnittelema.

29.6.2021 8:48

Yhdysvaltain suurlähetystö tarjoaa maan itsenäisyyspäivänä 4. heinäkuuta maksuttoman päivän Tampere-talon kesänäyttelyissä.

Eleellä kunnioitetaan aidsiin menehtyneen amerikkalaisen katutaiteilijan Keith Haringin muistoa. Tampere-talo kertoo asiasta tiedotteessa.

Yleisöllä on kyseisenä päivänä maksuton pääsy Tampere-talon Keith Haring Posters -taidenäyttelyyn sekä Ilpo Musto: London Calling -näyttelyyn.

Lue lisää: Kun monitaiteilija Teemu Keisteristä tuli isä, maalaukset kasvoivat kokoa ja luovuus pääsi valloilleen – Tampere-talon Keith Haring -julisteiden kyljestä löytyy ”faijataiteilijoiden” näyttely

Lue lisää: Vain 31-vuotiaana kuollut Keith Haring oli katutaiteen pioneeri ja Andy Warholin ystävä – Maailmankuuluja kuvia on nyt esillä Tampereella

Poptaiteen suuri nimi

Keith Haring oli maailmankuulu katutaiteilija, jonka hip hop -kulttuurista sekä graffiti- ja poptaiteesta pohjaava tyyli kasvoi New Yorkin metron piirroksista teoksiin, jotka tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Suurten muraalien ja kantaaottavan julistetaiteen tekijä tunnetaan muun muassa Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaa vastustavista ja aids-tietoisuutta levittävistä töistään.

Haring nousi 1980-luvulla esiin myös kaupallisesti. Hänen grafiikkansa Swatch-rannekelloissa ja Absolut Vodkan mainosjulisteissa muistetaan yhä, kuten myös yhteistyö Run DMC -rapryhmän kanssa Adidaksen Superstar-tossun markkinoinnissa. Myös hänen perustamansa Pop Shop -taidemyymälä toimii edelleen internetissä.

Monet nykytaiteilijat kuten Banksy ovat nimenneet Haringin esikuvakseen ja jatkavat hänen provokatiivista mutta humoristista perintöään.

Haring menetyi aidsiin vuonna 1990.

– Kansainvälisesti tunnustettu Keith Haring oli yksi Amerikan ikonisimmista katutaiteilijoista. Hänen säätiönsä Keith Haring Foundation tukee voittoa tavoittelemattomia organisaatioita, kuten lastenjärjestöjä ja aidsin vastaiseen työhön osallistuvia organisaatioita. Olemme ylpeitä, että voimme tarjota yleisölle tilaisuuden tutustua Haringin teoksiin ja perintöön tänä päivänä, joka on meidän itsenäisyyspäivämme, kertoo Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön Public Affairs Officer William Couch kertoo tiedotteessa.

– Keith Haring muovasi taiteellaan maailmaa hieman suvaitsevaisemmaksi ja ymmärtäväisemmäksi. Yhteistyö Yhdysvaltain suurlähetystön kanssa on koko Tampereen seudulle kunnia-asia ja sopii erinomaisesti Tampere-talon tavoitteeseen tarjota myös maksuttomia sisältöjä yleisölle, toteaa Tampere-talo Oy:n liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen tiedotteessa.

Useita taiteilijoita

Keith Haringin teokset on lainattu Tampereelle Hampurin taideteollisuusmuseosta (Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg).

Näyttelyn käytännön toteutuksesta vastaa arkkitehti Taina Väisänen, joka on aikaisemmin suunnitellut muun muassa Tampere-talon Muumimuseon sekä kesän 2019 Andy Warhol -näyttelyn Tampere-talossa.

Keith Haring Posters -näyttelyyn sekä Tampere-talossa samaan aikaan järjestettävään Ilpo Musto: London Calling -näyttelyyn pääsee maksutta ilman lippua 4. heinäkuuta kello 10-17 välisenä aikana.

Keith Haring Posters -näyttely on osa Tampere-talon poptaiteen kesänäyttelyiden kokonaisuutta. Tampere-talon kesänäyttelyt avattiin tiistaina 22. kesäkuuta.

Näyttelyissä nähdään katutaiteen kehittäjä Keith Haringin, valokuvaajalegenda Ilpo Muston sekä kotimaisen modernin taiteen nousevan kaksikon Teemu Keisterin ja Nikolo Kerimovin töitä.

Tampere-talon kesävieraita palvelee myös maailman ainoa Muumimuseo, ja Sorsapuistossa voi nauttia tervasaunan, hamppusaunan ja avantosaunan löylyistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut