Lippuja heiluttavat kädet pysähtyivät tamperelaisessa kisakatsomossa, kun kulttuuripääkaupungiksi 2026 valittiin Oulu – ”Ei tätä meinaa uskoa todeksi” - Kulttuuri - Aamulehti

Lippuja heiluttavat kädet pysähtyivät tamperelaisessa kisakatsomossa, kun kulttuuripääkaupungiksi 2026 valittiin Oulu – ”Ei tätä meinaa uskoa todeksi”

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun 2026 eteen töitä tehneitä kokoontui keskiviikkona ravintola Kuuman yläkertaan. Paikallinen kisakatsomo seurasi suorana kulttuuripääkaupungin julkistusta. Aamulehti kysyi paikalla olleiden tunnelmia tuoreeltaan valinnan jälkeen.

Ravintola Kuuman kisakatsomossa nähtiin typertyneitä ilmeitä kulttuuripääkaupunkivalinnan julistamisen jälkeen.

2.6. 16:24

Aamulehti

Tamperelaisen ravintola Kuuman yläkerta oli monella tavalla lämmin paikka keskiviikkona ennen puoltapäivää, kun paikalla olleet odottivat, saako Tampere Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelin vuodelle 2026.

Valinta julistettiin Helsingistä Musiikkitalon terassilta. Kuumasta seurattiin tilaisuutta suorana.

Tamperelaiseen kisakatsomoon oli kerääntynyt julkistusta jännittämään joukko valinnan eteen puurtaneita tamperelaisia ja pirkanmaalaisia kulttuuritoimijoita.

Kun kulttuuripääkaupungin 2026 valinnasta päättävän raadin jäsen Dessislava Gavrilova ilmoitti Helsingistä, että voittaja on Oulu, pysähtyivät Tampereen lippuja korkealla heiluttaneet kädet ravintola Kuumassa.

Oulu sai kisakatsomolta silti rehdit aplodit.

Aamulehti kysyi keskiviikon tilaisuuksiin osallistuneiden tunnelmia valinnan jälkeen.

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas toteaa, että tänään tamperelaisilla saa olla epäuskoinen olo.

Paulina Ahokas, Tampere-talon toimitusjohtaja

– Ei tätä meinaa uskoa todeksi, kommentoi Tampere-talon toimitusjohtaja Pauliina Ahokas lopputulosta.

– Tampereen hakemuksessa keskeinen yhdenvertaisuuden teema osuu suoraan EU:n perustamissopimuksen ytimeen. Näin suoraan teema ei ole ollut esillä missään hakemuksessa kertaakaan aikaisemmin.

– Suomen ja Tampereen lisäksi Eurooppa ja maailma olisivat juuri nyt tarvinneet tämän teeman nostoa.

Ahokasta harmittaa myös niiden tuhansien ihmisten puolesta, jotka ovat tehneet töitä valinnan eteen.

Ahokas toteaa, että hakuprosessin jälkeen Tampereen kulttuurikenttä on entistä vahvempi ja yhteistyö lähikuntien kesken aikaisempaakin tiiviimpää.

– Tänään ei silti tarvitse olla iloinen olo vaan saa olla epäuskoinen.

Kulttuuripääkaupunkihaun kuntakoordinaattori Maria Peräinen (keskellä seisomassa) toteaa, että Pirkanmaan kunnat ovat olleet erittäin sitoutuneita hakuun. Kuvassa etualalla on Tampereen apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr.)

Pirkanmaan kuntien edustajat osallistuivat Kuuman kisakatsomoon Teamsin välityksellä.

Marika Peräinen, kulttuuripääkaupunkihaun kuntakoordinaattori

Tampere haki kulttuuripääkaupungin titteliä yhdessä Pirkanmaan muiden kuntien kanssa. Lähikuntien edustajat olivat mukana Kuuman hengessä kuntakoordinaattori Maria Peräisen Teams-yhteyden välityksellä.

– Nämä ihmiset Teamsin päässä ovat todella tärkeitä yhteistyökumppaneita. Olemme pitäneet joka viikko palaverin ja kunnissa on oltu todella sitoutuneita tähän hakuun, Peräinen kertoo.

– Olo on tällä hetkellä pettynyt ja surullinen. Onnea kuitenkin Ouluun!

Peräinen näkee, että Pirkanmaalla tehty työ on jo nyt kannattanut.

– Nyt on avattu verkostot ja yhteistyön meininki on merkittävä. Kaikista Pirkanmaan kunnista on tunnistettu ne asiat, joita juuri sieltä kannattaa nostaa esiin. Tästä jatketaan eteenpäin.

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen odottaa, että hakuprosessin jälkeen Pirkanmaa on entistä yhtenäisempi kulttuuritoimija.

Pauli Sivonen, Serlachius-museoiden johtaja

– Pettymys on suuri, mutta tästä on mentävä eteenpäin, toteaa myös Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.

Hän mainitsee, että hakutiimillä on olemassa plan B. Sen budjetti on pienempi kuin kulttuuripääkaupungilla olisi ollut, mutta tehty työ ei valu hukkaan.

Sivosen mukaan sen osoitti jo alueen edellisestä kulttuuripääkaupunkihausta saatu kokemus. Pirkanmaa on nyt entistä yhtenäisempi ja vahvempi kulttuuritoimija.

Marika Vapaavuori, kulttuuripääkaupunkihaun johtoryhmän jäsen

– Minun ajatukseni on, että Tampere on niin vahva kulttuuritoimija jo valmiiksi, että haku meni ohi ehkä siitä syystä. Ehkä Oulu tarvitsee tätä titteliä enemmän, hakutiimin johtoryhmään kuuluva Marika Vapaavuori mainitsee.

– Nyt ei kuitenkaan tarvitse odottaa vuoteen asti 2026, että pääsemme toteuttamaan joitakin hienoja suunnitelmia, Vapaavuori jatkaa.

Aamulehti kuvasi Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun johtoryhmään kuuluvan teatteriohjaaja Marika Vapaavuoren hänen kotonaan Tampereen Petsamossa huhtikuussa.

Perttu Pesä, kulttuuripääkaupunkihaun projektijohtaja

Kaksi tuntia valinnan julistamisen jälkeen Aamulehti tavoittaa kulttuuripääkaupunkihaun projektijohtajan Perttu Pesän ajamasta Tamperetta kohti Helsingistä, jossa hän osallistui Musiikkitalon tilaisuuteen.

– Tällaisen päätöksen on EU-raati nyt tehnyt ja 3–4 viikon päästä saadaan raportti ja päästään kiinni heidän päätöksensä perusteisiin, Pesä toteaa.

– Ei meillä kaksi tuntia päätöksen jälkeen ole vielä plan B valmis eli nyt lähdetään miettimään, mitkä elementit me koemme tärkeiksi. Kaikki tietysti ymmärtävät, että jos plan A:ssa budjetti on 53 miljoonaa euroa ja plan B:ssa 50 miljoonaa euroa vähemmän, niin se tuntuu.

Pirkanmaalta löytyy vahvaa tahtoa viedä yhteistä kulttuurityötä edelleen eteenpäin.

– Meillä oli juuri 20 minuuttia sitten kuntien johtajien palaveri ja kaikki olivat samaa mieltä siitä, että prosessi on hyvä ja lähentänyt kaikkia. Siellä on junat liikkeellä, ja he näkevät panostuksen tulevaan plan B:hen todella tärkeänä.

Tampereen kulttuuripääkaupunkihaun projektijohtaja ja näyttelijä Perttu Pesä (toinen vasemmalta) osallistui Helsingin Musiikkitalon tilaisuuteen Tampereen pormestarin Lauri Lylyn (vas.), kirjailija Reidar Palmgrenin ja Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtajan Anna-Kaisa Heinämäen kanssa.

– Pitää muistaa, että normaalisti tällaisessa kulttuuripääkaupunkihaussa on pohjalla ehkä 3–4 EU-hanketta. Meillä niitä on jo 17, ja muutama on vielä työpöydällä. Nyt kun ovet Eurooppaan ovat auki, emme me ole niitä sulkemassa.

Korjattu 2.6. kello 21.00: Kuntakoordinaattori Maria Peräisen nimi korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos