Finlaysonin alueen tehdaspuisto saa ensi kesänä jatkoa: taidetapahtuma tuo alueelle kukkaniityn, hyönteishotelleja ja 201 eri kasvilajia - Kulttuuri - Aamulehti

Finlaysonin alueen tehdaspuisto saa ensi kesänä jatkoa: taidetapahtuma tuo alueelle kukkaniityn, hyönteishotelleja ja 201 eri kasvilajia

Ilmaisnäyttelyissä on esillä muun muassa Eija-Liisa Ahtilan, Birger Kaipiaisen, Esko Männikön ja Kain Tapperin harvoin nähtyjä teoksia.

Finlaysonin alueen kattopuutarha aloitettiin jo viime kesänä. Tänä vuonna vuosittainen taidetapahtuma Finlayson Art Area jatkaa luonnonsuojelun ja kestävän kehityksen teemaa yhdistettynä kuvataiteisiin.­

30.4. 7:00

Aamulehti

Tulevana kesänä Finlayson Art Areassa aiotaan ottaa takaisin se, mikä vuoden 2020 Finlaysonin juhlavuodessa menetettiin.

Nyt järjestäjät pitävät vain peukkuja, että pandemiatilanne sallii myös yleisön osanoton.

– Viime kesän juhlavuosi supistui ikävästi koronapandemian takia, joten tämän vuoden kokonaisuudesta tulee entistäkin suurempi, järjestelyistä vastaavan Himmelblau-gallerian toimitusjohtaja Pertti Ketonen sanoo.

– Jos ajatellaan ihan taidenäyttelyinä, niin luvassa on kuusi isoa näyttelykokonaisuutta, joihin kaikkiin katsojilla on ilmainen sisäänpääsy.

Yleisölle taidetapahtuma avautuu 18. kesäkuuta 2021.

Finlaysonin tehdaspuisto

Teemoissaan Finlayson Art Area jatkaa luonnonsuojelun asialla. Ideana on käynnistää ja rakentaa kestävän kehityksen arvojen mukainen Finlaysonin tehdaspuisto kattoniittyineen ja mehiläispesineen. Tämän vuoksi alueelle istutetaan kaikkiaan 201 kasvilajia.

Jo viime kesältä tuttu Anni Rapinojan suunnittelema kattopuutarha saa jatkoa, kuten myös Väinö Linnan aukiolla sijaitseva kasvihuoneinstallaatio Paratiisikokeilu.

Puutarhojen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Santeri Urhonen.

Teoserikoisuuksista mainittakoon Terde-gallerian takaterassille valmistuva Anniina Puiraksen hyönteishotelliveistos, jossa yhdistyvät lahoava puu ja hartsikukkaset, Otso Lähdeojan ja Juhana Nyrhisen äänimaailmaa, kuvanveistoa ja vihertaidetta yhdistävä installaatio, lasitaiteilija Markku Salon soitettava suurikokoinen peltiveistos Väinö Linnan aukiolla sekä Ritva-Liisa Virtasen maalauksia, videoteoksia, kankaita ja mehiläisvahaa yhdistelevä mehiläisinstallaatio.

Ahtilan videoinstallaatio

Näyttelyt tuovat Finlaysonin tehdasalueelle kaikkiaan 17 suomalaisen huippukuvataiteilijan teoksia. Kohteet ovat gallerioissa, julkisissa tiloissa, alueen pihoilla, kaduilla, porraskäytävissä ja rakennusten katoilla.

Mukana muun muassa videotaiteilija Eija-Liisa Ahtilan, Birger Kaipiaisen, Esko Männikön ja Kain Tapperin teoksia.

Kuva Eija-Liisa Ahtilan videoteoksesta Vaakataso (Horizontal).­

Taiteen akateemikko Eija-Liisa Ahtila on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyt muun muassa New Yorkin modernin taiteen museossa MoMA:ssa, Berliinin Neue Nationalgaleriessa, Lontoon Tate Modernissa ja Pariisin Jeu de Paumessa.

Ahtilan suurikokoinen videoinstallaatio Vaakataso tuodaan Finlaysonin Vanhan tehtaan Rautahalliin yhteistyössä Serlachius-museoiden kanssa.

Birger Kaipiaisen (1915–1988) uniikkeja keramiikkaesineitä esittelevä näyttely toteutetaan Kyösti Kakkosen kokoelmista. Kaipiainen tunnetaan laajalti fantasiaan mieltyneenä keraamikkona ja Arabian taiteilijana.

Esillä on muun muassa Birger Kaipiaisen uniikkkikeramiikkaa.­

Valokuvaaja Esko Männikkö valittiin vuonna 1995 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, minkä jälkeen hän nousi nopeasti kansainvälisesti tunnustetuksi valokuvataiteilijaksi.

Kain Tapperin (1930–2004) osuus esittelee legendaarisen kuvanveistäjän ja muistomerkkitaiteilijan Suomessa ennennäkemättömiä puuveistoksia ja reliefejä.

Luvassa on myös brittiläisen akateemikon Norman Ackroydin herkkiä luontonäkymiä esittelevä grafiikannäyttely sekä Jasmin Anoschkinin ja Soili Taljan, Laura Kuusan, Anni Laukan sekä Teemu Mäenpään teoksia.

Katumaalaukset

Katumaalauksiin toteutetaan tamperelaisen kuvataiteilijan Misa Sarasteen teos nimeltä Leikki ja 4-vuotiaan Vadelma Villemonteixin Keijukaiskuja. Vanhan tehtaan taakse tulee Perhoslaakso, jonka perhosia lapset saavat itse koristella.

Takavuosien tapaan kadut maalataan tänäkin vuonna Finlaysonin kuoseilla, joista nyt ovat vuorossa Eine Lepistön suunnittelema Aalto-kuosi (1977) ja Mirja Tissarin Annukka-kuosi (1976).

Oheistapahtumia on luvassa pitkin kesää, kuten katumaalauspajoja, lastenohjelmaa, vedostusnäytöksiä, performanssia, musiikkiesityksiä, osallistavaa teatteria ja sanataideohjelmaa.

Päätösviikonlopuksi tarjotaan jälleen tunnettuja kotimaisia kirjailijanimiä.

Finlayson Art Area

Seitsemättä kertaa järjestettävä, yleisölle ilmainen taidetapahtuma Finlaysonin alueella Tampereella.

Avautuu yleisölle 18. kesäkuuta ja päättyy 22. elokuuta 2021.

Mukana kaikkiaan 17 kuvataiteilijan teoksia sekä runsaasti oheisohjelmaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?