Poikkeusvuosi 2020:n urheilukuvan otti Aamulehden Jukka Ritola – Katso tästä jutusta eri sarjojen voittajakuvat - Kulttuuri - Aamulehti

Poikkeusvuosi 2020:n parhaan urheilukuvan otti Aamulehden Jukka Ritola – Katso tästä jutusta kuvajournalismikilpailun eri sarjojen voittajakuvat

Vuoden 2020 kuvajournalismikilpailu on ratkennut. Videosarjaan tuomaristo ei löytänyt riittävän hyvää voittajaa ja jätti koko sarjan palkitsematta.

Jukka Ritolan kuva Kouvolasta Tampereelle ajaneista Nico (vas.) ja Jere Huuhkosta on viime vuoden urheilukuva.

1.4.2021 17:00

Aamulehti

Aamulehden valokuvaajan Jukka Ritolan kuva kouvolalaisista jääkiekon tosifaneista on vuoden 2020 urheilukuva.

Ritola otti kuvan koronavuoden alkajaisiksi maaliskuun 12. päivä vuonna 2020 tilanteesta, jossa jääkiekkojoukkue KooKoon kannattajat olivat ajaneet Kouvolasta Tampereelle kannustamaan omiaan Tapparaa vastaan.

Vasta Hakametsän jäähallilla selvisi, että koronaepidemian vuoksi katsojat eivät pääse katsomoihin. Hallitus oli juuri kokoontunut ja päättänyt, että yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan toukokuuhun saakka.

Fanit joutuivat perustamaan kiekkokatsomonsa parkkipaikalle.

Lue juttu: Antti Kangas meni katsomaan 525. peliä peräkkäin ja pettyi raskaasti Hakametsän ovilla – Tapparan hyökkääjä lohdutti tosifania: ”Kaikki putket päättyvät joskus”

Uusia tapoja ja symboleita

Koronapandemia toi rajoituksia myös kuvaajien työhön ja poikkeusolot näyttäytyivät kilpakuvissa monella tapaa.

– Poikkeuksellinen vuosi näkyi aihevalintoina, symboleina ja kuvaustavan muutoksena. Kuvaajat ovat löytäneet omat tapansa luoda vaikuttavia ja kiinnostavia valokuvia, jotka jäävät dokumenteiksi merkittävästä ajanjaksosta, Suomen kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Antti Yrjönen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

Vuosittain järjestettävässä kuvajournalismikilpailussa palkittiin vuoden 2020 parhaat journalistiset ja dokumentaariset kuvat.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 81 kuvaajaa 1981 kuvalla. Tuomarit ovat valokuvatutkija- ja kuraattori Riitta Raatikainen, käsikirjoittaja-ohjaaja Aino Suni ja professori Anna-Kaisa Rastenberger.

1. Vuoden lehtikuva 2020: Silja Viitala

Vuoden lehtikuvan otti Silja Viitala. Kuva kertoo huumorin keinoin vaikeasta koronavuodesta ja yhdistää vähäeleisellä tavalla historiaa ja hetkellisyyttä.

Silja Viitala on journalisti, jonka ensisijainen työväline on kamera. Hän työskentelee Ylellä.

Keskustan sääntömääräinen puoluekokous Ouluhallissa Oulussa syyskuussa 2020. Talkoolainen Tuija Tikkanen osallistui puoluekokoukseen yllään Tuuterin kansallispuku, kasvovisiiri ja muovihanskat.

2. Kuvajournalisti 2020: Antti J. Leinonen

Tuomariston mielestä Antti J. Leinonen on kuvasarjallaan vahvasti ja koskettavasti läsnä. Hän on seurannut intensiteetillä vuoden tapahtumia ja huomioinut eri ikäryhmiä ja alueitakin.

Leinonen on oululaissyntyinen valokuvaaja ja työskentelee freelancerinaa.

Ylitorniossa Toivo Makslahti, 90, vannoi päivittäin rakkauttaan hoivakodissa asuvalle vaimolleen Kaarina Makslahdelle. Pari vietti myös 65-vuotishääpäiväänsä ikkunan läpi, sillä koronavirusepidemia lopetti vierailut vanhusten hoivakoteihin.

3. Urheilukuva 2020: Jukka Ritola

Jukka Ritolan kuva kertoo faniudesta, jota korona koettelee. Hienosti valotettu kuva on hyvä ajankuva, ja siinä kulminoituu koko urheiluvuosi.

Jukka Ritola on Aamulehden pitkäaikainen palkittu valokuvaaja. Hän otti myös vuoden 2019 urheilukuvan ja voitti viime vuonna yleisön suosikki -sarjan.

Jääkiekkojoukkue KooKoon kannattajat ajoivat Kouvolasta Tampereelle 12. maaliskuuta. Hakametsän jäähallilla selvisi, että koronaepidemian vuoksi katsojat eivät pääse katsomoihin.

4. Henkilökuva 2020: Antti J. Leinonen

Antti J. Leinosen henkilökuva kertoo sairaudesta, mutta ei mässäile sillä. Kuvaaja kohtelee malliaan hellyydellä.

Sarjassa annettiin kunniamaininnat myös Kimmo Penttiselle ja Timo Pyykölle.

Kirjailija Janne Utriainen, 50, nukkuu kotonaan Inarin Turvejärvellä. Hän sairastaa ALS-tautia, johon ei ole parannuskeinoa. Arkisin Utriainen asuu vanhainkodissa Ivalossa. Sairaudesta huolimatta hän jatkaa kirjoittamista.

5. Uutiskuva 2020: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Hanna-Kaisa Hämäläisen kuva vapaaehtoistyöstä toi voiton Uutiskuva-sarjassa. Yhdessä tekeminen ja hosuminen välittyvät kuvassa hyvin. Kuvassa on yksityiskohtia, joista välittyy paljon asioita.

Hanna-Kaisa Hämäläinen on muuramelainen valokuvaaja, joka on työskennellyt vapaana kuvajournalistina 20 vuotta.

Vapaaehtoinen Lea Haataja (vas.), SPR:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja Marjo Majlund, vapaaehtoiset Iina Rajala ja Jukka Järvinen siirtävät ketjussa ruokakasseja SPR:n leipäjonoon Tampereella joulukuun alussa.

6. Reportaasi 2020: Janne Körkkö

Janne Körkön kuvasarjasta Bagdadin kaaoksesta välittyy inhimillinen lämpö. Kuvaaja on päässyt lähelle kuvattaviaan ja löytänyt vahvoja ihmisiä keskellä kaaosta.

Janne Körkkö toimii tällä hetkellä hän kuvaajana Ylellä.

Sarjassa annettiin kunniamaininta Mikko Vähäniityn reportaasille Sumiaisten kyläkaupasta.

Nuori mielenosoittaja Muhammad Firas, 18, sairastaa leukemiaa. Hänen hoitonsa on keskeytetty koronaepidemian vuoksi, ja tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta.

7. Essee 2020: Jonne Sippola

Tuomariston mukaan Jonne Sippolan sarja on koruton, aito ja tärkeilemätön kertomus ajasta. Luontoulottuvuuden kautta sarja saa myyttisiä piirteitä.

Sippola työskentelee ja tekee vapaaehtoistöitä ihmisläheisten teemojen, taiteen eri muotojen ja aktivismin parissa.

Kuvaessee 2020 -sarjassa annettiin kunniamaininta Alessandro Rampazzon sarjalle Love notes.

Täällä on kuulemma aina vettä. Jonne Sippola Helsingin Koskelassa huhtikuussa 2020.

8. Uusi kuvajournalisti 2020: Toivo Heinimäki

Toivo Heinimäki on luonut oman tyylinsä. Voittoisa kuvasarja on yllättävä, anarkistinen ja kierrättää 1990-luvun antiestetiikkaa ja punk-henkeä.

Heinimäki on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on kiinnostunut myös pienjulkaisutoiminnasta ja vaihtoehtoisista tavoista esittää (valo)kuvia.

Renkomäki on Lahden kaupunginosa noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella. Sumu laskeutui paikallisen rautakaupan pihaan marraskuussa 2020.

9. Video 2020: ei palkittuja

Tuomariston yksimielisellä päätöksellä Video 2020 -sarjassa ei valittu voittajaa.

Syy on karu:

– Videoita ei voinut edes rinnastaa kilpailun valokuvareportaaseihin, jotka olivat draamallisia, voimakkaita, eläviä hetkiä ihmisten välillä. Sama vaatimus koskee myös videoita: niiden tulisi olla draamallisia, perusteli Aino Suni tiedotteessa koko tuomariston puolesta.

10. Yleisön suosikki: Rio Gandara

Yleisön suosikki -äänestyksessä olivat mukana parhaimmat kuvasarjat Kuvajournalisti 2020 -kategorian osallistujista. Ehdokkaina olivat: Antti J. Leinonen, Janne Körkkö, Juha Metso, Mikkon Vähäniitty ja Rio Gandara, joista Gandara voitti 370 äänellä.

Ratsastaja matkalla Houstonin rodeon ja karjanäyttelyn jokavuotiseen avajaisparaatiin helmikuisena lauantaina Houstonin keskustassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut