Kulttuurialan ahdinko saa ymmärrystä päättäjiltä - Kulttuuri - Aamulehti

Kulttuurialan ahdinko saa ymmärrystä päättäjiltä – Lauri Lyly kevään tapahtumista: ”näyttää pahalta”

”On liian aikaista edes ennakoida, pystytäänkö kesän kulttuuritapahtumia järjestämään”, pormestari Lyly toteaa.

Tamperen pormestari Lauri Lyly on huolissaan kulttuuritoimijoiden tilanteesta.

14.2. 19:25

Kulttuurialan ahdingosta on käyty viikonloppuna keskustelua sen jälkeen kun muusikko Paula Vesala kommentoi perjantaina alan huonoa tilannetta kovin sanoin Suomen Kuvalehdessä. Hän moitti, että hallitus on hoitanut tilanteen erittäin huonosti ja nosti tikunnokkaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.).

– Heiluttaisin kirvestä Marinin ja Kiurun suuntaan, jos siihen olisi mahdollisuus, hän totesi lehdelle.

Normaalisti vilkkaassa kulttuurikaupungissa Tampereella tautitilanne on parempi kuin esimerkiksi Helsingissä. Teatteri- ja muita kulttuurin yleisötapahtumia ei kuitenkaan olla avaamassa.

– Mielellämme avaisimme teattereita ja muita tapahtumia, mutta kyllä pahalta näyttää, että menee lähelle kesää ennen kuin rokotteetkaan saadaan riittävästi vaikuttamaan, sanoo pormestari Lauri Lyly (sd.).

Esimerkiksi teattereiden suunnalta on viestitty kaupunginjohdolle, että avaaminen yleisöltä vaadittavilla kahden metrin turvaväleillä ei olisi kannattavaa.

– Pitäisi miettiä, onko saatavilla esimerkiksi valtiolta muuta tukea, että näytös tulisi kannattavaksi, jos isoa katsomoa ei saada täyteen, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan on liian aikaista edes ennakoida, pystytäänkö kesän kulttuuritapahtumia järjestämään.

Razmyar: rajoitukset oikeudenmukaisemmiksi

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyarin mukaan koronarajoitukset pitää kohdistaa nykyistä oikeudenmukaisemmin. Hän on huolissaan kulttuurialan ahdingosta ja toivoo, että tartuntatautilakiin tulossa olevat muutokset auttavat reilummassa kohdistamisessa.

Razmyar ymmärtää kulttuuri- ja tapahtuma-alan huolen.

– Esiintyvät taiteilijat, tapahtuma-ala ja kulttuuriala ovat joutuneet kestämään aivan liian kovan iskun koronaepidemiasta, hän sanoo STT:lle.

Apulaispormestarin mukaan ala myös kokee epäoikeudenmukaisuutta vallitsevista koronarajoituksista.

– Epäoikeudenmukaisuuden tunne tulee siitä, että baarissa voidaan soittaa musiikkia levyltä sadoille ihmisille. Sitten jos laulaja haluaa esittää biisinsä, paikalla ei saa olla kymmentä enempää.

Marin: Tuki valmisteilla

Razmyarista koronarajoituksia ei ole varaa höllentää, ellei samaan aikaan kiristetä toisaalla. Tämän voisivat tehdä mahdolliseksi tartuntatautilakiin suunnitellut muutokset.

Niiden myötä viranomainen voisi asettaa alueellisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

– Esimerkiksi kaupoissa ja ostoskeskuksissa voitaisiin selkeämmin viestiä, että isoja ryppäitä ei nähdä missään, Razmyar pohtii.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui keskusteluun viikonloppuna tviitillä, jossa muistutti, että tapahtuma- ja kulttuurialan paremmin huomioiva tuki on valmisteilla.

Lintilä pohtisi tapahtumatakuuta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa sunnuntaina, että tapahtuma- ja kulttuurialalle voitaisiin miettiä kesää varten jonkinlaista tapahtumatakuuta. Sen puitteissa tappioita voitaisiin korvata, jos suunnitelmat peruuntuisivat koronavirusrajoitusten vuoksi.

Ajatuksesta on Lintilän mukaan keskusteltu alustavasti. Yhden alan tukeminen muista poikkeavasti on kuitenkin hankalaa. Lisäksi tulisi pohtia, ketkä takuun piirin voisivat tulla ja kuinka paljon tappioita voitaisiin taata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: