Uuden Playstationin myynti alkoi Suomessa - Kulttuuri - Aamulehti

Uuden Playstation-pelikonsolin myynti alkoi Suomessa torstaina, mutta moni joutuu odottamaan laitetta joulun yli – ”Myymme niukkuutta”, sanovat myyjät

Uudet Playstation- ja Xbox-pelikonsolit revitään käsistä ja joululahjatoiveet uhkaavat jäädä täyttymättä.

Japanissa Playstation 5 tuli myyntiin 12. marraskuussa. Suomessa myynti alkoi torstaina 19. marraskuuta.

19.11.2020 11:36

Vuosien odotus päättyi torstaina, kun Sonyn uusi pelikonsoli Playstation 5 saapui kauppoihin myös Suomessa.

Tällä kertaa Sony on antanut luvan myydä laitteita julkaisupäivänä vain verkkokaupoissa koronavirustilanteen takia. Osassa maailmaa uusi Playstation tuli markkinoille jo viime viikolla, jolloin julkaistiin myös Microsoftin Xbox Series X.

Laitevalmistajat ovat ajoittaneet uuden konsolien julkaisun juuri joulusesonkiin. Moni innokas suomalaispelaaja saattaa kuitenkin jouluna jäädä nuolemaan näppejään.

Pieniä eriä

Gigantin myyntijohtaja Niko Sandström sanoo, ettei tilanne ole kauppiaan kannalta paras mahdollinen.

– Jos laitteita olisi hyvin saatavilla, Playstation 5 olisi varmasti joulun suosituin lahja. Suomessa on tuhansia ja tuhansia innokkaita ihmisiä, joilla konsoli on toivelistalla. Kauppiaana toivoisi, että olisi monta tuhatta laitetta varastossa, Sandström sanoo.

Gigantissa laitteen myynti alkoi kello 9, samoin kuin esimerkiksi Prisman ja K-Citymarketin verkkokaupoissa. Kaikki erät ovat rajoitettuja.

Sandström ei kerro tarkkoja tilaus- tai myyntimääriä, mutta hänen mukaansa aamun myyntierä on ainoa, joka ehtii asiakkaille jouluksi.

– Toinen erä tulee myyntiin kello 12, mutta tuolloin ostetut laitteet toimitetaan alkuvuoden puolella, Sandström sanoo.

Sandströmin mukaan Gigantilla oli hyvin pieni erä uuden sukupolven Playstation-konsoleita ennakkomyynnissä. Laitteet myytiin loppuun muutamassa minuutissa. Ennakkomyynnissä tilattujen laitteiden toimitus alkaa myös torstaina.

– Erät ovat valitettavan pieniä. Myymme niukkuutta. Kysyntää olisi moninkertaisesti saatavuuteen nähden.

– Kaikissa Pohjoismaissa saatavuus on hyvin rajoitettu, Sandström sanoo.

Myös Xboxin uusia konsoleita tulee lisää vasta alkuvuodesta.

Gigantin kanssa kilpaileva Verkkokauppa.com myy myös Playstation 5 -laitetta, mutta yhtiön ensimmäinen konsolierä on myyty jo loppuun. Yrityksen verkkosivustolla kerrotaan, että nyt tilattu konsoli toimitetaan ensi vuoden alussa.

Myös Xbox Series X -pelikonsolit on loppuunmyyty ja halvempia Series S -konsoleita tulee varastoon vasta joulukuun lopulla.

Lukuisia vaihtoehtoja

Power-ketjun myyntipäällikkö Ville Laakso kertoo, että tarkkoja tietoja tulevista konsolitoimituksista ei ole. Edes julkaisupäivänä myytävä erä ei täydellä varmuudella saavu asiakkaille jouluksi.

– Jonkinlaisen erän tulemme saamaan myyntiin niin, että toimitus on ennen joulua. Saatavuus on todella niukkaa, Laakso sanoo.

– Kysyntää on todella paljon enemmän kuin mitä kukaan pystyy tarjoamaan.

Pelaajilla on lukuisia vaihtoehtoja myös uusien konsolien ostamisen lisäksi. Esimerkiksi Xbox Series X:n pelit toimivat myös seitsemän vuoden takaisessa Xbox Onessa. Microsoft julkaisee pelinsä myös pc:lle, ja niitä voi pelata Android-kännyköillä.

Nintendo on myös edelleen mukana konsolimarkkinalla yli kolme vuotta sitten lanseeratulla Switchillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos