Tampereen ooppera joutui antautumaan koronamyrskyn edessä – Lentävä hollantilainen siirtyy vuoteen 2023 - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereen ooppera joutui antautumaan koronamyrskyn edessä – Lentävä hollantilainen siirtyy vuoteen 2023

Oopperan valmistelut olivat jo pitkällä. Sama tekijäjoukko halutaan pitää mukana kahden vuoden tauosta huolimatta.

Tampere-talo markkinoi Lentävää hollantilaista dramaattisella julisteella.

19.11.2020 15:07

Aamulehti

Tampereen oopperan kevätkauden 2021 Lentävä hollantilainen on peruttu koronan aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen ensi-illan oli tarkoitus olla Tampere-talossa tammikuun 29. päivä. Oopperan tuotanto siirtyy näillä näkymin eteenpäin kahdella vuodella kevääseen 2023.

Ratkaisu ei ollut helppo Tampereen oopperaa tuottavalle Tampere-talolle.

– Ei tällaisia päätöksiä kevein perustein tehdä. Oopperahanke on suuri, ja olemme tehneet töitä ja investoineet siihen jo pitkän aikaa. Tuotannolliset ja taloudelliset resurssit eivät nyt kuitenkaan riitä ison oopperan tekemiseen pandemiaolosuhteissa. Tällä ratkaisulla halutaan varmistaa, että Tampereen oopperan tulevaisuus säilyy turvattuna, sanoo oopperan vastaava tuottaja, Tampere-talon ohjelmapäällikkö Suvi Leinonen.

Oopperan valmistelut olivat jo loppusuoralla, mutta Tampere-talo päätyi lopulta siihen, ettei oopperan tuotannolle ole edellytyksiä nykyisten supistettujen yleisömäärien aikana. Tampere-talon Isoon saliin otetaan tällä hetkellä korkeintaan 800 kuulijaa. Tampereen oopperan talous rakentuu vahvasti lipputulojen varaan.

– Yleisö ei nyt liiku yhtä sankoin joukoin kuin yleensä. Ihmiset ovat ymmärrettävästi varovaisia.

Vielä joitakin viikkoja sitten Tampere-talossa oltiin varovaisen toiveikkaita oopperan osalta. Mikä on muuttunut parin kuukauden takaisesta?

– Olemme tutkineet mahdollisuuksia toteuttaa ooppera normaalista poikkeavilla tavoilla ja turvallisuuskäytännöillä ja arvioineet tilannetta terveysviranomaisten kanssa. Voidaan olettaa, että tautitilanne ei tule muuttumaan tammikuun alkuun mennessä, jolloin harjoitukset pitäisi aloittaa, Leinonen sanoo.

Oopperan siirtoon vaikuttivat myös edessä olleen pitkän ja intensiivisen harjoituskauden aiheuttamat sairastumisriskit.

Ohjaaja haluaa jatkaa

Lentävän hollantilaisen nykyinen tekijäjoukko pyritään siirtämään vuoteen 2023. Ohjaajana on tamperelainen teatteriohjaaja Marika Vapaavuori.

– Ilman muuta olen sitoutunut olemaan mukana, kun tuotanto taas lähtee liikkeelle. Toivon tekeväni tämän samalla taiteellisella tiimillä, mikäli se aikataulujen puitteissa on mahdollista, Vapaavuori toteaa.

Samaa sanoo tuottaja Suvi Leinonen.

– Meillä on halu säilyttää työryhmä niin eheänä kuin mahdollista. Tilanne näyttää kohtuullisen positiiviselta. Yhteensovittamista on kuitenkin vielä.

Kapellimestarina pysynee saksalainen Anja Bihlmaier. Solistirooleihin on kiinnitetty muiden muassa bassobaritoni Nathan Berg, basso Mika Kares ja sopraano Martina Welschenbach.

Kanadalainen Nathan Berg ehdittiin kiinnittää oopperan nimirooliin vasta syyskuussa korvaamaan rooliin alun perin hankittu Tommi Hakala. Hakala kuitenkin perui Tampereen oopperan esitykset, koska hän laulaa keväällä Kansallisoopperassa ensi-iltaan tulevassa Wagnerin Ring-sarjan toisessa osassa.

Oopperaa konserteissa

Ihan ilman oopperan ääniä ei Tampere-talossa keväällä olla. Lentävän hollantilaisen tilalle Tampere-talo on järjestämässä oopperamusiikin gaalakonsertteja, joilla samalla juhlitaan Tampereen oopperan 75 vuoden ikää. Esityksiä on ainakin kaksi, mutta myös kolmas gaalakonsertti on mahdollinen.

Esiintyjälistalla on Lentävän hollantilaisen solisteja yhdessä Tampere Filharmonian ja Tampereen oopperan kuoron kanssa. Kapellimestari Anja Bihlmaierin johtamien konserttien tarkka ohjelma ja esiintyjälista vahvistuu myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos