Kantelevirtuoosi Eva Alkula sai Pirkanmaan taidepalkinnon - Kulttuuri - Aamulehti

Kantelevirtuoosi Eva Alkula sai Pirkanmaan taidepalkinnon

Tamperelainen kantelemuusikko soittaa helmikuussa uuden konserton Tampere Filharmonian solistina.

Eva Alkula soittaa paljon nykymusiikkia Suomessa ja maailmalla.

19.11.2020 15:30

Aamulehti

Kantelemuusikko Eva Alkulalla on menossa iloinen viikko: hänellä oli keskiviikkona ensimmäinen konsertti pitkän koronatauon jälkeen, ja torstaina Taiteen edistämiskeskuksen alainen Pirkanmaan taidetoimikunta palkitsi hänet Pirkanmaan taidepalkinnolla.

Alkula soitti Turun Sibelius-museon konserttisarjan tilaisuudessa tyylilleen ominaisen monipuolisen ohjelman, jossa oli Jean Sibeliuksen, Martti Pokelan, Heikki Valpolan ja Pekka Jalkasen teoksia sekä japanilaista ja amerikkalaista musiikkia.

– Esiintymisiä on ollut korona-aikana tosi vähän. Kaikki kesälle ja syksylle sovitut keikat peruuntuivat lähinnä siksi, että minun piti tehdä kiertueet Suomessa ja Britanniassa erään skotlantilaisen artistin kanssa. Kaikki menivät. Myös keväältä lähti esiintymisiä, joten minulla on ollut monen kuukauden konserttitauko. Nyt pääsin vihdoin pitkästä aikaa taas lauteille Turussa, Alkula riemuitsi.

Seuraava näyttävä esiintyminen tamperelaisella Eva Alkulalla on helmikuussa, kun hän kantaesittää Roope Mäenpään uuden kantelekonserton Tampere Filharmonian solistina.

– Sain teoksen jo alkusyksystä ja olen työstänyt sitä. Se on aivan ihana teos. Siinä on hienoja sointeja, ja se istuu käsiin kauhean hyvin. Roope on tuonut esiin kanteleelle uudenlaisia soittotekniikoita ja äänenvärejä.

Yhteys Japaniin

Pirkanmaan taidepalkinnon perusteluissa Eva Alkulaa luonnehditaan kotimaisen kantelemusiikin pioneeriksi ja uudistajaksi. Taidetoimikunnan arvion mukaan Alkula ”luo uutta ja ajassa elävää kantelekulttuuria, ja hänet tunnetaan erityisesti työstään nykymusiikin, sähkömusiikin ja japanilaisvaikutteisen musiikin parissa”.

Alkula on myös hyvin kansanvälisesti suuntautunut muusikko. Hänet tunnetaan pitkäaikaisesta yhteistyöstään etenkin japanilaisten muusikkojen kuten kototaiteilija Tomoya Nakain kanssa.

Taidepalkinto sai Alkulan hyvälle mielelle.

– Olen todella hämmentynyt, yllättynyt ja kiitollinen tästä. Kun taiteen tekeminen on erityisesti nyt koronavuonna ollut hyvin erilaista, tällainen huomionosoitus tuntuu erityisen hyvältä.

Samalla hän iloitsee soittimensa saamasta julkisuuden valokeilasta.

– Tällaiset positiiviset asiat vaikuttavat varmasti koko meidän pieneen kantelepiiriin. Tällä saadaan kanteletta hieman enemmän julkisuuteen ja tietoisuuteen.

Eva Alkula valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi vuonna 2003 ja voitti samana vuonna valtakunnallisen kantelekilpailun. Ensikonserttinsa hän piti vuonna 2005.

Pirkanmaan taidetoimikunta myöntämä taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: