70-luvun seksiskandaalissa Hugh Grant on hillitty koomisuuteen saakka – Ben Whishaw entisenä tallipoikana on toista maata - Kulttuuri - Aamulehti

70-luvun seksiskandaalissa Hugh Grant on hillitty koomisuuteen saakka – Ben Whishaw entisenä tallipoikana on toista maata

Kolmiosaisessa brittisarjassa on pääosassa kaksi miestä. Norman Scottin roolissa on Ben Whishaw ja Jeremy Thorpena nähdään Hugh Grant.

4.12.2018 7:00

Perienglantilainen skandaali

★★★ On kiinnostavaa nähdä, miten paljon otetaan irti 58-vuotiaan Hugh Grantin kasvoista. Brittiläisen yläluokan asema ja tavat tiivistyvät hänen juonteisiinsa, ilmeisiinsä ja silmäyksiinsä Jeremy Thorpena.

Perienglantilainen skandaali perustuu tositapahtumiin poliitikko Jeremy Thorpen uran päättymisestä vuonna 1976. Lopun siitä teki oikeusjuttu, jossa Thorpea syytettiin entisen miesrakastajansa murhan suunnittelusta. Murhayritys meni pieleen.

Liberaalipuolueen nuori johtaja Thorpe oli naimisissa ja hänellä oli yksi lapsi. Hän oli kuitenkin julkisuudelta salaa homo. Skandaali oli valmis, kun entinen rakastaja Norman Scott (Ben Whishaw) astui julkisuuteen.

Homous oli laitonta Britanniassa 1960-luvun lopulle saakka.

Hillitty käytös hipoo komiikkaa

Aikalaisia ei todennäköisesti naurattanut, mutta kolmiosainen sarja hipoo komiikkaa kuvatessaan brittiyläluokan tapoja. Miten ihmiset voivatkaan käyttäytyä kuin olisivat kuningatar Elisabetin käsilaukku!

Hirtehisyys tiivistyy esimerkiksi viimeisessä osassa kohtauksessa, jossa Thorpen pariskunta keskustelee illallisella Jeremyn suhteesta Norman Scottiin. Illalliseksi oli muuten turskaa persiljakastikkeessa.

Itseään Thorpen Marion-vaimona hillitsee hyvin Monica Dolan.

Norman Scott antaa palaa

Norman Scott on toista maata. Bexley Heathin oppikoulua eliittikoulujen sijaa käyneen miehen roolissa värisee ja hihkuu Ben Whishaw.

Jo pelkässä kävelytavassa ja eleissä näkyy miesten erilainen tausta. Eri yhteiskuntaluokkien eroilla herkutellaankin monin tavoin.

Tositarinaan perustuvaan draamaan sopii myös se, että totuus ei aina voita, vaan oikeudessa ja julkisuudessa on vahvoilla se, joka osaa olla vakuuttavin.

TV1 tiistai 4.12. klo 21.35

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut