Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeen avoin ohjelmahaku sai lisähakuaikaa syysloman loppuun asti - ohjelmaehdotuksia on tullut jo satoja - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeen avoin ohjelmahaku sai lisäaikaa syysloman loppuun – ohjelmaehdotuksia tullut jo satoja

Ohjelmahaun oli määrä umpeutua tiistai-iltana, mutta hakemusten määrä nousi määräajan lähestyessä niin rajusti, että Tampere jatkoi hakuaikaa syysloman loppuun asti.

Klubin sisustukseen oman tunnelmansa luovat keikkajulisteet ja erilaiset tarrat.

15.10.2019 14:46

Tamperelaiset ovat ehkä sittenkin hitaita hämäläisiä. Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeen avoimen ohjelmahaun piti päättyä tiistaina 15.10. klo 23.59. Viikonloppuna kuitenkin tapahtui haussa niin kova vilkastuminen, että muutamassa päivässä tuli satoja ohjelmahakemuksia. Siksi kaupunki päätti jatkaa hakuaikaa.

Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeen avoimeen ohjelmahakuun voi kuka tahansa osallistua nyt sunnuntai-iltaan 20.10.2019 klo 23.59:ään saakka. Haun voi tehdä osoitteessa https://tampereregion2026.fi/ohjelmahaku/

Tässä osoitteessa kuka tahansa voi suunnitella ja ehdottaa Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeeseen ohjelmaa, tapahtumia tai toimintaa.

Ohjelman rahoituksesta ei tarvitse vielä liikaa huolehtia, sillä jos Tampereesta tulee vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki, merkittävä osa läpi menneistä ohjelmaehdotuksista rahoitetaan EU:n Creative Europe -rahoituksella.

Kyse on isoista summista. Esimerkiksi Turun kulttuuripääkaupunkihankkeessa ohjelmatoiminnan rahoittamiseen käytettiin lähes 30 miljoonaa euroa.

– Lisäksi on suotavaa hakea rahoitusta muiltakin tahoilta, sanoo Seppo Roth, Tampereen kulttuuripääkaupunkihankkeen viestintäkoordinaattori.

Ohjelmaehdotus voi olla suuri tai pieni. Kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmahakusivu tiivistää asian näin: ”Leffaan laiturille, runoja rautatieasemalle vai kansantanssia talojen katoille? Oopperakesä Orivedellä, ruokafestivaali Ruovedellä tai talviuintitapahtuma Tampereella? Mitä sinun kulttuuripääkaupunkisi tarjoaa?”

Ohjelmahakemuksia arvioidaan kahdentoista kriteerin perusteella. Niitä ovat muiden muassa yhdenvertaisuus, pitkäjänteisyys, kansainvälinen/eurooppalainen ulottuvuus, saavutettavuus, kulttuurintekijöiden ja asukkaiden monipuolinen osallistuminen, uuden kokeileminen ja vanhan yhdistäminen uuteen. Ohjelma- idean ei tarvitse läpäistä kaikkia kriteerejä, mutta ainakin joitakin niistä.

Mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota ohjelmaideoiden arviointikriteereissä?

– Tampere on valinnut kattoteemakseen yhdenvertaisuuden. Haluamme olla yhdenvertaisuuden pääkaupunki. Jos ohjelmahakemus on sellainen, että se edistää yhdenvertaisuutta, oli se sitten sukupuolten, sukupolvien tai väestöryhmien välistä, niin kyllähän se on ehdottomasti eduksi, Roth sanoo.

Roth ei myöskään väheksyisi ohjelmahakemuksen eurooppalaista tai kansainvälistä ulottuvuutta.

– Se ei tarkoita sitä, että pitää saada Simon Rattle vierailevaksi kapellimestariksi Tampere Filharmoniaan. Se voi olla hyvin myös tällaista mikroyhteisöjen välistä vuorovaikutusta. Jos minä esimerkiksi kyläyhteisön nimissä tekisin ohjelmahakemuksen, niin kyllä etsisin siihen vastakappaleeksi toisen kyläyhteisön vaikkapa Italiasta, jonka kanssa toteuttaisin ohjelman, Roth sanoo.

Roth korostaa myös, että ohjelmahakemuksen, teki sen itse tai yhdistyksen tai yhteisön nimissä, pitää esittää jotain uutta ohjelmaa. Yhdistyksen tai yhteisön jo vakiintuneeseen perustoimintaan Creative Europe -rahoitusta ei ole tarkoitettu.

Avoin ohjelmahaku on nyt siis netissä kaikille avoinna 20. lokakuuta klo 23.59 asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: