JP Ahosen sarjakuva ehdottaa ratikan nimeksi "Tosse" – viisi paikallista taiteilijaa piristää ratikkatyömaita töillään - Kulttuuri - Aamulehti

JP Ahosen sarjakuva ehdottaa ratikan nimeksi Tosse – Viisi paikallista taiteilijaa piristää ratikkatyömaita töillään

Tommi Musturi seurasi torstaina sarjakuvansa ripustamista Hämeenkadulle. Hänen töissään on kaikissa eri teema, ja kuvassa oleva kertoo faktoja erilaisista kaupunkilinnuista. Taustat on piirretty valokuvien avulla. Musturin tavoitteena oli, että Tampereelle sijoittuvat paikat pystyisi tunnistamaan.­

5.7.2018 14:53

Jos käyttää vähän mielikuvitustaan, raitiotietyömaan aidat näyttävät sarjakuvalta: pitkä letka ruutuja.

Torstaista alkaen asiaa ei tarvitse enää kuvitella. Tampereen kaupunki ripustaa työmaan aitoihin paikallisten sarjakuvataiteilijoiden töitä.

–Pormestari on antanut tehtävän vähentää raitiotyömaasta aiheutuvia haittoja, ja tilapäinen taide on yksi keino siihen. Mietimme ratkaisuja, ja idea sarjakuviin tuli aitojen muodosta, kertovat ympäristösuunnittelijat Jyrki Lehtimäki ja Mirjam Larinkari Tampereen kaupungilta.

Lehtimäki myöntää harrastaneensa sarjakuvia koko ikänsä.

–Sarjakuva ilmaisee asiat lyhyesti ja on näppärä kertomaan pieniä tarinoita. Sillä on kyky viihdyttää ja kyseenalaistaa, Lehtimäki sanoo.

Työryhmä otti yhteyttä sarjakuvapiirtäjään ja läänintaiteilijaan Ville Piriseen, joka kyseli kollegoiltaan kiinnostusta projektiin osallistumiseen. Piriseltä itseltään ei ole tulossa teoksia esille.

Viisi tuttua taiteilijaa

Kuvituksia on viideltä taiteilijalta, ja teokset on painettu säänkestävälle reikävinyylille. Sarjakuvat ovat paikoillaan vuoden 2021 loppuun asti, eli ratikan ykkösvaiheen valmistumiseen. Sarjakuvien paikat vaihtuvat sitä mukaa, kun työmaa etenee.

Taiteilijat JP Ahonen, Tiitu Takalo, Tommi Musturi, Jukka Tilsa ja Emmi Nieminen sekä käsikirjoittaja Pauli Kallio ovat kaikki tamperelaisia kovia sarjakuva-alan ammattilaisia.

JP Ahonen on tuttu Villimpi Pohjola ja Belzebubs -sarjakuvista.

Lue lisää:Tamperelaisen taiteilijan luoma sarjakuvabändi solmi levytyssopimuksen ja julkaisi ensimmäisen singlen – Sarjishahmojen musiikin taustalla ovat ammattilaiset, joiden nimiä ei kerrota julkisuuteen

Hän on piirtänyt ratikkatyömaita varten neljä sarakuvastrippiä, joiden aiheina ovat tavalliset tamperelaiset.

–Dialogit vaihtelevat kitinästä pro-ratikka-meininkiin, Ahonen sanoo.

–Olen hihitellyt työpöytäni ääressä koko prosessin ajan kun näitä on tippunut sähköpostiin, lisää Jyrki Lehtimäki.

Ahonen on mahdollisesti keksinyt ratikalle uuden nimen: eräässä stripissä ratikan nimeksi arvellaan tulevan tosse, koska: "tosse ny o".

JP Ahonen on tehnyt sarjakuvastrippejä, joissa tavalliset tamperelaiset keskustelevat ratikasta. Kaikissa töissä on selvästi nähtävillä taiteilijan oma tyyli. Sarjakuvaa pitelevät Jyrki Lehtimäki ja Mirjam Larinkari.­

Puluilla on murrosikä

Tommi Musturi on tehnyt muun muassa Toivon kirja -nimisiä sarjakuva-albumeita. Hänet on palkittu Puupäähatulla vuonna 2011.

Lue lisää: Arvio: Tommi Musturi loihti viiden tähden sarjakuvan – julkaistaan heti yhdeksässä maassa

Työmaiden aitoja varten hän halusi luoda aikaa kestävää sarjakuvaa. Yhden vitsit stripit kuluvat nopeasti loppuun, eivätkö sovi paikkoihin, joissa stripeistä nähdään ehkä vain osa tai kuvat luetaan joka päivä.

–Halusin rikkoa sarjakuvan lineaarisuutta, hän sanoo.

Sarjakuvat koostuvat neljästä ruudusta, joissa jokaisessa on jonkinlainen Tampereeseen liittyvä fakta. Kaikilla neljällä teoksella on oma teema: linnut, patsaat, hyötyliikunta tai vuodenajat.

–Mikrofaktat kiinnostavat minua. Esimerkiksi linnuista tein sen takia, että kaupunkiympäristössä linnut nähdään usein riesana. Halusin etsiä inhimillistäviä faktoja, esimerkiksi että puluilla on murrosikä 1,5 vuoden iässä, jolloin niiden ääni muuttuu kujerrukseksi.

Noin puolet valmiina

Kaikki sarjakuvatyöt ovat taiteilijansa näköisiä. Emmi Nieminen on tehnyt kuvia, joissa surrealistiset hahmot seikkailevat raitioteillä ihmisten kanssa.

Tiitu Takalo on tehnyt hyvin ratikkamyönteisiä sarjakuvia, joissa kerrotaan esimerkiksi raitiovaunujen hyvistä puolista.

Käsikirjoittaja Pauli Kallio ja piirtäjä Jukka Tilsa kertovat sarjakuvissaan raitioteistä Tampereella, Turussa, Lissabonissa ja San Fransiscossa.

Tavoitteena on, että sarjakuvat pehmentävät karua työmaamaisemaa. Työmaita ei kuitenkaan ole tarkoitus peittää.

–Tarkoitus on enemmänkin kertoa, että tässä tehdään nyt Tampereelle ratikkaa, yritetään kestää, Lehtimäki sanoo.

Kaikki työt eivät ole vielä valmiina. Yhteensä töitä on 11, ja niistä noin puolet on jo tehty. Ensimmäiset ripustettiin torstaina Hämeenkadulle. Myöhemmin töitä ripustetaan esimerkiksi Hervantaan, Itsenäisyydenkadulle ja Teiskontielle.

Loput työt asetetaan esille tämän kesän aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?