Sähköisten kirjojen suosio kasvaa, naiset lukevat eniten e-kirjoja - Kulttuuri - Aamulehti

Älypuhelin siivittää e-kirjan suosiota – Sähköisten kirjojen myynti on jo pokkarikaupan luokkaa

Sähköisiä kirjoja luetaan monilla eri laitteilla. Yhä useammin esimerkiksi työmatkoilla käytössä on älypuhelin.­

8.10.2017 9:00

Sähköisen kirjan suosio kasvaa kuukausi kuukaudelta, vaikka paperille painetulla sanalla onkin yhä vahva ykkössija.

–Sähköisten kirjojen osuus koko kirjamyynnistä kasvaa ja lähestyy jo pokkarien myyntiä, sanoo Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Essi Manner.

Mannerin mukaan sähköiset kirjat eli e-kirjat ja äänikirjat alkavatkin olla kustantajille jo merkittävä osa liiketoimintaa.

–Sähköisillä kirjoilla on pidempi elämä kuin painetuilla teoksilla. Myyntilistalle saattaa yhtäkkiä nousta vanhempiakin kirjoja, joita ei enää paperiversiona tahdo löytyä, Manner kertoo.

Elisa Kirja on toiminut vuodesta 2010. Se on kasvanut Suomen suurimmaksi sähköisten kirjojen jälleenmyyjäksi.

Elisa Kirjasta ladattiin viime vuonna yli 650 000 sähköistä kirjaa. Valtaosa on e-kirjoja, mutta myös äänikirjojen menekki on nousussa, kun valikoima laajenee.

Uusia yrittäjiä

Valtaosa sähköisistä kirjoista myydään lukijoille kappalehintaan. Markkinoille on tullut kuitenkin uusia yrittäjiä, jotka toimivat samaan tapaan kuin Spotify musiikkibisneksessä.

Esimerkiksi Storytell ja BookBeat tarjoavat kuukausimaksua vastaan rajattoman lukuoikeuden omiin valikoimiinsa.

Mannerin mukaan kuukausihinnoittelu on vasta tuloillaan, eikä sen suosiosta ole vielä kattavaa asiakastutkimusta.

–Kilpailu on tervetullutta, markkinoilla on vielä tilaa, Manner sanoo.

Elisa Kirjat ei toistaiseksi myy Suomessa lähteä kuukausihinnoittelua, vaan toimii yksittäiskappaleiden myyjänä. Virossa kuukausiveloitusta kuitenkin jo kokeillaan Elisa Raamat -nimellä.

Megatrendi

Myös johtaja Sakari Laiho Suomen kustannusyhdistyksestä uskoo sähkökirjojen kasvattavan osuuttaan kirjakaupassa.

–Sähköiset kirjat ovat nousussa oleva megatrendi. Viime vuosi oli vedenjakaja, jolloin myynti moninkertaistui. Yksi syy oli se, että e-kirjat tulivat myös oppikirjapuolelle, mutta yleisenkin kirjallisuuden kasvu oli merkittävää, Laiho sanoo.

Yleisen kirjallisuuden puolella latauskirjojen määrää nostivat kuukausimaksulla toimivat yritykset. Laihon mukaan toiminta on vielä niin uutta, että sillä ei ole edes kunnon suomalaista nimeä.

–Olemme puhuneet lukuaikakirjastoista, mutta jos joku keksii paremman sanan, niin otamme sen mielihyvin käyttöön, Laiho toteaa.

–Kilpailu e-kirjakauppiaiden ja lukuaikakirjastojen väillä on vasta starttaamassa. Uskon, että asiakkaita riittää molemmille, Laihokin sanoo.

Painettu pysyy

Rivakasta kasvusta huolimatta sähköiset kirjat eivät Laihon mukaan uhkaa perinteisen kirjan asemaa, sillä toistaiseksi niiden osuus kokonaismyynnistä on vain pari prosenttia.

–Ei paperisen kirjan mitenkään huonosti käy, uskon että e-kirjat vain tuovat sen rinnalle uusia lukijoita.

Laihon mukaan aito sähkökirjojen markkina syntyy vasta, kun verotus saadaan kuntoon.

Kirjojen ja lehtien arvonlisäveroprosentti on 10 prosenttia, mutta sähköisten kirjojen ja lehtien 24 prosenttia. EU:n komissio kuitenkin suunnittelee alv-kantojen yhdistämistä ensi vuoden aikana.

Monet pitävät sähköisiä kirjoja myös turhan hintavina. Uutuusteokset saattavat maksaa lähes yhtä paljon niin paperisena kuin sähköisenä laitoksena. Useimmiten e-kirja tosin on muutaman euron painettua laitosta edullisempi.

–Painetun kirjan ja sähköisen kirjan kustannukset ovat painokuluja lukuun ottamatta lähes samaa luokkaa. Editointi-, markkinointi- ja jopa logistiikkakulut ovat samoja. Painatuksen osuus kokonaiskustannuksista on vain viitisen prosenttia, Laiho sanoo.

Kirjailija saa myynnistä saman osuuden, tulipa tuotto painetusta tai sähköisestä versiosta.

Naiset lukevat

Prior Konsultointi on tutkinut sähköisten kirjojen myyntiä viime vuodelta.

Tutkimuksen mukaan e-kirjojen suosio on kasvanut kaikissa ikäluokissa, mutta yksi ryhmä on kuitenkin ylitse muiden.

–Ryhmä on sama, joka yleensäkin lukee eniten ja on aktiivisin kirjastopalvelujen käyttäjä. Eniten lukevia ovat koulutetut 26–50-vuotiaat naiset, liiketoimintajohtaja Manner kertoo.

Eniten lukevista yli viidennes lukee jo puolet kirjoistaan sähköisesti, joko e-kirjan lukulaitteella, tabletilla, ja yhä useammin älypuhelimella.

Eniten lukevat arvostavat e-kirjoja erityisesti ollessaan liikkeellä: liikennevälineissä, lomamatkoilla tai joutuessaan odottamaan.

Kirjojen myyntikärki on lähes sama, olivatpa kyseessä painetut tai e-kirjat. Suosituinta on kotimainen kirjallisuus, etenkin dekkarit.

Tällä hetkellä Elisa Kirjan myydyimpien kärjessä on muun muassa David Lagercrantzin uusi Lisbeth Salander -romaani Tyttö joka etsi varjoaan. Listalla on myös Jaakko Melentjeffin Hukkuneet sekä Seppo Jokista, Christian Rönnbackaa ja vanhempia, pokkarihintaisia dekkareita. Myös Dan Brownin uunituoreen Alku-nimisen trillerin myynti on alkanut vahvasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?