14 pirkanmaalaista kuntaa hakee yhdessä Euroopan unionin kulttuuripääkaupungiksi - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereen kutsu otettiin Pirkanmaalla vastaan yllättävän hyvin – yli puoli maakuntaa haluaa mukaan hakemaan kulttuuripääkaupungiksi

Tampereen pormestari Lauri Lyly (oik.) ja Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Markus Auvinen allekirjoittivat kaupunkien välisen aiesopimuksen kesäkuussa.

1.11.2018 12:13 | Päivitetty 1.11.2018 12:20

Tampereen kutsu Euroopan unionin kulttuuripääkaupunkihakuun on otettu positiivisesti vastaan ympäri Pirkanmaata. Tällä hetkellä Tampereen lisäksi 13 pirkanmaalaista kuntaa haluaa hakea kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Se on yli puolet Pirkanmaan 22 kunnasta.

Kesäkuussa Tampereen ja Mänttä-Vilppulan kaupungit ilmoittivat aikeestaan hakea statusta yhdessä. Kaupunkien piti solmia sopimus hausta lokakuun lopussa.

Tampere kutsui muitakin pirkanmaalaisia kuntia kumppaneiksi. Halukkaita löytyi niin paljon, että sopimuksen solmimista jouduttiin lykkäämään tammikuulle.

Osa kunnista on ilmoittanut kunnanhallituksen tai -valtuuston suulla halukkuutensa lähteä mukaan hankkeeseen. Osalla kunnista kiinnostuksesta ovat kertoneet johtavat viranhaltijat.

Tampere varsinainen päähakija

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) kertoo, että asia halutaan valmistella huolella. Hankkeeseen nimitetään valmistelija, joka koordinoi hakemusta ja selvittää, mitä kullakin kunnalla on tarjottavana sekä miten ne aikovat osallistua hakuun.

–Hienoa ollut havaita, että tämä kiinnostaa Pirkanmaalla, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan hakemus laaditaan niin, että Tampere on varsinainen päähakija, ja Mänttä-Vilppula pääyhteistyökumppani. Muut pirkanmaalaiset kunnat olisivat yhteistyökumppaneita.

Voivatko Pirkanmaan maakuntarajan tuolla puolella olevat kunnat lähteä hankkeeseen mukaan?

–Luulen, että jos läheltä maakuntarajaa hakee joku kunta, niin asiasta päätetään kuntien kesken erikseen, Lyly sanoo.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pirkanmaalaiset kunnat kisaavat kulttuuripääkaupungin tittelistä Oulua ja Savonlinnaa vastaan. Oulu on Tampereen tapaan haalinut kumppaneita sen ympäristökunnista. Savonlinna taas on Itä-Suomen maakuntien yhteinen ehdokas.

–Vaikka haut ovat kaupunkikohtaisia, mallia levitetään kaupunkien lähelle ja saadaan hausta vaikuttavampi, Lauri Lyly sanoo.

Hakemukset jätetään vuonna 2020, eli muitakin kaupunkeja ja kuntia voi vielä ilmoittautua hakuun.

Lue lisää: Tampere hakee EU:n kulttuuripääkaupungiksi yhdessä Mänttä-Vilppulan kanssa ja kannustaa mukaan myös muita Pirkanmaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: