Onko tosi-tv oikeasti totta vai jonkun kynästä peräisin? - Kulttuuri - Aamulehti

Onko tosi-tv oikeasti totta vai jonkun kynästä peräisin?

Avan Dash Dolls on jatkoa Kardashianit-sarjalle ja siinä seurataan muun muassa Haqqin sisaruksia Malikaa ja Khadijahia, jotka työskentelevät Kardashianin sisarusten omistamassa vaateliikkeessä.­

3.2.2017 10:01

Kokkikokelas kiemurtelee tuskissaan, kun saa valmistaakseen haastavan ruokalajin. Paratiisisaarella silmäpeliä harrastanut pari päätyy piknikille romantiikkaa tihkuviin maisemiin. Valtameren takana pintaliitoinen seurapiirineito kokee järkytyksen, kun kutsumaton vieras pyrähtää bileisiin pilaamaan rennon tunnelman.

Tämä on tosi-tv-dramatiikkaa, joka liimaa päivittäin ruutuun tuhannet tunteennälkäiset katseet. Yhdessä realitytähtien kanssa me jännitämme, pelkäämme, toivomme, nauramme, itkemme ja suutahdamme. Sekä epäilemme, voiko tällaista tapahtua oikeasti. Tuntuu kuin joku olisi suunnitellut ennalta koko jutun.

Ihan niin ei asia ole, mutta joku on kyllä istuttanut tilanteeseen draaman idun. Sitä, mihin suuntaan tarina lähtee lopulta versomaan, ei realityssä kuitenkaan pysty ennustamaan edes sarjan käsikirjoittaja.

Mystinen työ

- Hyvin tärkeä osa realitysarjojen käsikirjoittamista on sen hyväksyminen, ettei mikään tapahdu niin kuin sen on ennakkoon ajatellut.

Näin toteaa Outi Keskevaari, kokenut kotimaisen realityn käsikirjoittaja, jonka työ lienee yhä monelle mysteeri. Sitkeästi elävissä mielikuvissa tosi-tv:tä ei edes kirjoiteta. Tai sitten mennään toiseen äärilaitaan ja ajatellaan, että realityssä on täyttä sepitettä ihan kaikki, aina vuorosanoja myöten.

Outi Keskevaarin käsikirjoittama Suomen Huippumalli haussa -sarjan uusi kausi alkaa Livillä 15. maaliskuuta.­

Sekään ei pidä paikkaansa, ainakaan kotimaisessa tositelevisiossa.

- Sehän olisi ihan hirveää puskateatteria. Suomessa realityn osallistujat ovat harvoin ammattiesiintyjiä, joten jos heidän suuhunsa yrittäisi kirjoittaa repliikit, sen kyllä näkisi heti, Keskevaari puuskahtaa.

Tilanteiden luomista

Mitä käsikirjoittaja tosi-tv-sarjassa sitten tekee? Vaikka tosi-tv-termin alle mahtuu iso kirjo ohjelmia, yksi nyrkkisääntö pätee niihin kaikkiin. Ennen kaikkea käsikirjoituksella luodaan tilanteita, joilla pyritään saamaan ohjelman osallistujista irti tunteita.

Amerikkalaissarjojen välillä hyvinkin häijy ja härski osallistujien manipulointi ei täällä toimisi.

- Siinä tilanteessa suomalainen menisi todennäköisesti vain joko täysin lukkoon – tai lakkoon tekijöitä vastaan.

Palapelin rakentamista

Keskevaari vertaa työtään palapelin rakentamiseen. Sitä hän on kasaamassa tuotannon kaikissa vaiheissa, aina osallistujien valinnasta leikkaajalle laadittuun edit-käsikirjoitukseen asti.

Osallistujia valitessa käsikirjoittajaa kaivataan, jotta palapeliin saadaan ”roolitettua” siihen parhaiten istuvat osaset. Deittisarjassa hän esimerkiksi pohtii, keiden kesken voisi syntyä romanttista kipunaa ja ketkä taas todennäköisimmin ryhtyvät kolisuttamaan toistensa sarvia.

Suomalaisetkin tosi-tv-esiintyjät tietävät jo, mitä heiltä sarjassa odotetaan. Jasmine, Julia ja Amanda nähdään Hottikset 2.0 -sarjassa, jota uusitaan parhaillaan Nelosella.­

Tässäkin kohtaa kotimainen reality eroaa rapakon takaisesta. Suuren maan valtavista hakijamääristä kun on aina mahdollista valita draaman kannalta takuuvarmat tyypit. Toisaalta kyllä suomalainen tosi-tv-taviskin jo tietää, mitä häneltä sarjassa odotetaan. Se on käsikirjoittajalle turhauttavaa, koska spontaaneja reaktioita on välillä vaikeaa saada osallistujista irti.

Anna jutun kasvaa

Suurin osa tosi-tv-kirjoittajan työstä tapahtuu kuvausten aikana. Siellä tärkeimmiksi käsikirjoittajan ominaisuuksiksi nousevat muutosvalmius ja hetkessä elämisen taito. Kaikki ennakkoon mietityt asetelmat ja juonikuviot kun heittävät aina tositilanteessa häränpyllyä. Epätodennäköisimmät parit löytävätkin toisensa, samanhenkisiksi kuvitellut ryhtyvät riitelemään ja niin edelleen.

- Näteintä jälkeä saakin aikaan, kun vain antaa jutun kasvaa rikkaruohon tavoin ja seuraa, millaiseksi juttu kehittyy. Ja tekee päätökset tarinan pää- ja sivujuonista sen mukaan, käsikirjoittaja kertoo.

Vuonna 1967 syntynyt suomalainen tv- ja elokuvakäsikirjoittaja.

Kirjoittanut monia tosi-tv-sarjoja, kuten Suurta Seikkailua, Hell’s Kitchen Suomea, Temptation Island Suomea, Martinaa ja hengenpelastajia ja Paratiisihotellia.

Yksi tuoreimmista realitytöistä on nuorisolle suunnattu aarteenetsintäseikkailu Heroes of the Baltic Sea.

On myös kirjoittanut paljon tv-fiktiota, esimerkiksi Sykettä ja Kimmoa.

Elokuvakäsikirjoituksista tunnetuin yhdessä Katri Mannisen kanssa tehty FC Venus.

Keskevaarin käsikirjoittama Suomen Huippumalli haussa alkaa Livillä 15.3.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?