Battle Beastin Noora Louhimo: Nämä ovat viisi tärkeintä asiaa, jotka ammattimuusikon pitää tietää - Kulttuuri - Aamulehti

Battle Beastin Noora Louhimo: Nämä ovat viisi tärkeintä asiaa, jotka ammattimuusikon pitää tietää

31.1.2017 12:41

Muusikon ammatti on kaikkea muuta kuin luovaa joutilaisuutta ja ryyppäämistä keikkabussissa.

Pyysimme tamperelaista laulajaa Noora Louhimoa kertomaan tärkeimmät vinkit, jos aikoo vakavissaan tavoitella ammattimuusikon uraa.

Louhimo, 28, on maailmalla menestyneen hevibändin Battle Beastin laulaja. Hän on myös studiolaulaja, taustalaulaja ja lauluvalmentaja sekä opiskelee music production -linjalla Tampereen Ammattikorkeakoulussa.

1. Tee elämäntapa

Ensin on tarkasteltava omaa suhdettaan musiikkiin. Haluatko musiikista todella uran vai onko se vain mukava harrastus?

- Pitää olla pakkomielteinen intohimo musiikkiin. Se on elämäntapa, ei ammatti. Eikä se aina tunnu kivalta, Louhimo sanoo.

Ammattimuusikon on pakko tehdä uhrauksia henkilökohtaisessa elämässä. Siksi se asettaa paineita parisuhteelle.

- Olisi hyvä löytää kumppani, joka kannustaa. Ei se toimi, jos toinen sanoo, että onko sinun pakko puhua musiikista koko ajan.

Tamperelainen Noora Louhimo laulaa Battle Beast -hevibändissä, valmentaa laulajia ja opiskelee Tamkissa Music production -linjalla.­

2. Luota itseesi

Olennaista on myös luottaa itseensä ja jaksaa puskea eteenpäin, vaikkei mitään tapahtuisikaan heti.

Noora Louhimo tajusi haluavansa laulajaksi jo neljävuotiaana. Televisiosta tuli Tenavatähti -ohjelma, ja se oli sillä selvä.

Silti urasuunnitelmat alkoivat selvitä vasta täysi-ikäisenä.

Louhimo meni suoraan yläasteelta ammattikouluun ja valmistui kokiksi. Sen jälkeen hän työskenteli monta vuotta tarjoilijana ja siivoojana.

Haave muusikon ammatista kulki koko ajan mukana. Louhimo opiskeli Pirkanmaan musiikkiopistossa, ja täysi-ikäisenä hän alkoi käydä Rautatienkadun bluesbaarin jameissa laulamassa. Sieltä löytyi ensimmäinen bändikin.

Vuosia Louhimo tarjoili, siivosi, lauloi ja keikkaili Tampereella – kunnes syksyllä 2012 viimein tärppäsi: Battle Beast etsi uutta laulajaa ja törmäsi vahingossa Youtubessa Louhimon Janis Joplin -coveriin.

Parin kuukauden päästä Louhimo reissasi jo Euroopan-kiertueella bändin kanssa.

Sen jälkeen asiat ovat edenneet vauhdilla. Hevibändin laulajan työn lisäksi Louhimo on alkanut valmentaa nuoria laulajia ja päässyt tekemään yhteistyötä muun muassa Dave Lindholmin ja Heikki Silvennoisen kanssa.

3. Tyrkytä itseäsi

Louhimon mukaan musiikkibisneksessä täytyy olla vähän epäsuomalainen. Itsestään pitää rakentaa brändi ja sitä tulee osata tyrkyttää.

- Tässä työssä on ihmisten ympäröimänä, joten mahdollisuuksia edistää uraa tulee paljon. Koskaan ei ole väärä paikka tai aika luoda kontakteja – pois lukien häät ja hautajaiset, hän hymähtää.

- Minulla on aina käyntikortteja mukana, oli sitten kyse vaikkapa mummon 80-vuotisjuhlista. Niin olen onnistunut hiljalleen luomaan älyttömän ison asiakaskunnan.

4. Opiskele

Vuonna 2014 Louhimo aloitti opinnot Tamkissa englanninkielisellä music production -linjalla. Hän on erikoistunut opiskeluissaan tapahtumatuotantoon.

- Koulu tarjoaa ennen kaikkea tukea, kannustusta ja hyvät fasiliteetit kehittää ammattitaitoa. Musiikkibisneksestä olen saanut paljon aiempaa laajemman käsityksen. Ja olen saanut käytännön oppia esimerkiksi Pro Tools -ohjelman toiminnasta.

Hän kehuu myös sitä, että ammattikorkeakoulu on antanut hänelle tilaa olla täyspäiväinen ammattimuusikko opintojen ohessa.

5. Tavoittele tähtiä

Louhimon tähtää niin koko ajan korkeammalle. Juuri nyt keskittyminen on helmikuussa ilmestyvässä Battle Beast -levyssä.

Sen jälkeen alkaa keikkailu: ensin Suomessa, sitten Euroopassa – minkä jälkeen yhtye lentää ensi kertaa Amerikan mantereelle Sabatonin lämmittelybändiksi.

Ammatillisesti seuraava askel on oman laulunvalmennusfirman perustaminen.

Entä missä Louhimo näkee itsensä 20 vuoden kuluttua?

- Minulla on Torni-hotellin kokoinen rakennus, jossa toimii oma imperiumini: levy-yhtiö, management-palvelu ja musiikkikoulu, hän nauraa.

- Pitää olla asennetta ja tavoitteita, ei täällä muuten mihinkään pääse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?